Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

Corendon nieuwste aanbiedingen

Beste reistijd voor het Caribisch gebied

Het Caribisch gebied, dat ook wel de Caraïben of de Caraïbisch eilanden genoemd wordt, is een gebied dat ten noorden van Zuid-Amerika ligt. Het bestaat alleen maar uit eilanden, die allemaal in de Caribische Zee liggen. Hierdoor horen de Bahamas en de Turks- en Caicoseilanden officieel niet tot het Caribisch gebied, maar worden ze vaak wel als plekken in het Caribisch gebied beschouwd. Een aantal kustgebieden worden vaak ook tot het Caribisch gebied gerekend, maar behoren er officieel niet toe. Denk hierbij aan de oostelijke kustgebieden van Midden-Amerika, inclusief de eilanden die daar liggen.

De eilanden in het Caribisch gebied hebben twee overeenkomsten. De eerste is dat de naam voortvloeit uit de voormalige bewoners: de Cariben. Door kolonisatie en ziektes bestaan er niet veel nakomelingen van deze indianenstam. De andere overeenkomst is het klimaat dat het in heel het Caribisch gebied heerst. Je mag hier rekenen op tropisch weer, waarbij passaatwinden en hoge temperaturen mede bepalend zijn voor het weerbeeld.

Twee seizoenen

Men kent in het Caribisch gebied twee seizoenen: het droge seizoen en het regenseizoen. Tijdens het droge seizoen is het iets koeler, iets minder benauwd en valt er minder regen. Tijdens het regenseizoen regent het vaker en zijn de buien meer intens. Op veel plekken valt er tijdens het natste halfjaar ongeveer driekwart van de totale jaarlijkse neerslagsom. Op sommige plekken liggen die verhoudingen anders. Binnen het Caribisch gebied zijn er verschillen in wanneer het regenseizoen begint en eindigt. Meestal begint het regenseizoen ongeveer in juli en eindigt het tegen het einde van november of ergens in december. Op redelijk wat plekken heb je in mei al wat meer regen. Het is dan nog geen officieel regenseizoen, maar er bestaat wel een hogere kans op dagen met flinke buien.

Beste reistijd

De beste reistijd voor het Caribisch gebied is van januari tot en met april. De maand januari kan nog een overgangsmaand zijn en op sommige plekken is de tweede helft van april al wat onbestendig. Daardoor worden vooral februari en maart als de echte topmaanden gezien voor een vakantie in de Caraïben. De tweede helft van december is qua weer nog niet het beste reisseizoen, maar deze weken zijn wel hoogseizoen vanwege de feestdagen. Dit merk je in de prijzen voor vliegtickets en de beschikbaarheid van accommodaties.

Je mag in de periode januari tot en met april rekenen op gemiddelde maximumtemperaturen van 27 tot 30 graden Celsius. De minima liggen dan veelal ergens rond de 23 tot 26 graden. Het zeewater is aangenaam: reken op zeewatertemperaturen van ongeveer 25 tot 27 graden. Ideale omstandigheden om de winterkou in Nederland te ontlopen.

Het regenseizoen

Wie tijdens het regenseizoen naar het Caribisch gebied wil reizen die zal zien dat de temperaturen oplopen naar gemiddeld 30 tot 33 graden Celsius. De toenemende relatieve luchtvochtigheid zorgt ervoor dat het extra warm aanvoelt. De gevoelstemperatuur ligt overdag vaak rond of boven de 35 graden. De maanden augustus, september en oktober zijn veelal het natste. Echt somber is het dan niet. Tussen de buien door is er voldoende kans op zonneschijn.

Orkanen

Het Caribisch gebied is gevoelig voor orkanen en tropische stormen. Tropische depressies die boven het relatief warme zeewater van de Atlantische Oceaan ontstaan kunnen uitgroeien tot orkanen, die ook wel tropische cyclonen genoemd worden. De periode waarin dit hoofdzakelijk gebeurt is van juni tot december. Dit wordt als het orkaanseizoen beschouwd. Tijdens een gemiddeld orkaanseizoen ontstaan er zo'n 10 tot 20 tropische stormen, waarvan er enkele uitgroeien tot orkanen. Een deel van deze orkanen trekt richting het Caribisch gebied, een deel trekt richting de Verenigde Staten en een deel van de orkanen verliest de orkaankracht voordat er land bereikt wordt. De piek van tropische stormen is van augustus tot en met oktober. Omdat orkanen redelijk voorspelbaar zijn kunnen er vrijwel altijd op tijd de nodige maatregelen genomen worden. Onder eventuele slachtoffers bevinden zich daardoor zelden toeristen.

Reisadvies - het Caribisch gebied
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: het Caribisch gebied
Reisadvies - het Caribisch gebied
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: het Caribisch gebied

Beste reistijd voor bestemmingen in het Caribisch gebied

Wil je de beste reisperiodes weten voor specifieke landen binnen het Caribisch gebied? Op onderstaande pagina's kun je zien welke maanden het meest geschikt zijn om naar die landen te reizen. Via de landenpagina's of de zoekbalk bovenin deze site kun je naar de beste reistijd-info van onderliggende bestemmingen gaan.

>Cuba

>Saba

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.