Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

frankrijk Beste reistijd voor Martinique

Wil je weten wanneer je het beste naar Martinique kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

Het tropische eiland Martinique is een overzees departement van Frankrijk dat ligt in het Caribisch gebied. Opvallend is dat Martinique als onderdeel van Frankrijk ook tot de Europese Unie behoort. De veertiende juli is een nationale feestdag, bij de bakker haal je croissants en stokbrood die je vervolgens afrekent met de euro. Martinique is echter geen onderdeel van het Schengenakkoord, waardoor je wel een paspoort nodig hebt om naar Martinique te kunnen reizen.

Martinique heeft een fraai tropisch landschap dat in het noorden vooral bergachtig en lastig begaanbaar is. Het zuiden van het eiland is gevarieerder en toegankelijker. Dit is waar je de meeste en mooiste stranden vindt. Het gros van de toeristen verblijft in de kustgebieden in het zuidelijke deel van Martinique. Het tropische klimaat zorgt ervoor dat het altijd warm is op het eiland. Er staat een vrijwel altijd aanwezige passaatwind die uit oostelijke richtingen waait. In de tweede helft van het jaar is er vijf tot tien procent kans dat de wind uit een andere windrichting waait, met de grootste kans op zuidelijke richtingen. Martinique heeft een droog seizoen en een regenseizoen. Het natte seizoen begint in mei en duurt tot eind november, soms tot in december.

Beste maanden

Omdat er qua temperaturen weinig verschillen waar te nemen zijn, wordt de beste reistijd voor Martinique bepaald door het neerslagpatroon en de kans op serieus slecht weer. De periode februari tot en met april is de beste reistijd voor een vakantie naar Martinique. Het maakt hierbij weinig uit of je voor een strandvakantie gaat of om actief het eiland te ontdekken. De maand januari is ook vrij aangenaam, met de kanttekening dat er dan een grotere kans op zware bewolking en regenbuien bestaat.

Orkanen

Martinique ligt in een regio waar van juni tot begin december een kans bestaat op zware tropische depressies. Die kunnen uitgroeien tot een orkaan. Het is niet zo dat Martinique ieder jaar met een orkaan te maken krijgt. Gemiddeld gebeurt dat eens in de zoveel jaar. Wel bestaat er een kans dat orkaanactiviteit in de omgeving zorgt voor zwaardere regenval en hardere wind.

Reisadvies - Martinique
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Martinique
Reisadvies - Martinique
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Martinique

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.