Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

cuba Beste reistijd voor Cuba

Door de ligging in het Caribisch gebied heeft Cuba te maken met tropische klimaattypes, waarbij het tropische moessonklimaat dominant is. Dat betekent echter niet dat er altijd sprake is van tropische weersomstandigheden. Gedurende het grootste deel van het jaar is dat wel het geval, maar in de winter kan het soms voor een korte periode aanzienlijk koeler worden. Dat komt omdat koude poollucht tot ver in het Amerikaanse vasteland doordringt, waarbij zelfs het weer in Cuba beïnvloed raakt. Zo kunnen de maximumtemperaturen aan de noordkust van het eiland Cuba soms rond de vijftien graden blijven steken bij een overwegend bewolkte lucht. Dit soort omstandigheden duren nooit lang, maar kunnen zich wel manifesteren in de maanden januari en februari.

Rondreizen

Als je kijkt naar de temperaturen en wanneer er de minste regen valt, dan kun je december tot en met april aanwijzen als beste reistijd voor een rondreis door Cuba. Het is dan niet te warm en de kans op regen is in deze drogere periode aanzienlijk kleiner dan in de nattere periode. Een andere aardige periode om een rondreis door Cuba te maken is tijdens onze zomervakantie, in de maanden juli en augustus. Zoals gezegd vallen deze maanden in de moessonperiode. Tijdens deze twee maanden valt er wat minder regen dan gedurende de maanden mei, juni, september en oktober.

Strandvakantie

In Cuba kun je op verschillende plekken terecht voor een strandvakantie. Het schiereiland bij Varadero is de meest geliefde strandbestemming van Cuba. Aan de noordkust vind je ook het eiland Cayo Coco als goede reisbestemming voor een ontspannen strandvakantie. De beste maanden voor een zonvakantie aan de noordkust van Cuba zijn december, maart, april en mei. De zomermaanden juli en augustus laten een lichte dip in de neerslaghoeveelheden zien, waardoor deze maanden redelijk zijn voor een strandvakantie.

Als je voor een zonvakantie naar de zuidkust van Cuba wilt gaan, dan is de periode eind november tot en met april de beste reistijd. De kans op een winterdipje is hier aanzienlijk kleiner dan aan de noordkust, waardoor ook januari en februari prima zijn.

Orkaanseizoen

Cuba ligt in een gebied waar orkanen voor kunnen komen. Dergelijke zware tropische depressies die veel regen en harde wind ten gevolg hebben ontstaan boven de Atlantische Oceaan. Dat geschiedt vooral tijdens het orkaanseizoen dat ongeveer eind juni begint en duurt tot het begin van de maand december. Het is niet zo dat Cuba jaarlijks te maken krijgt met een orkaan. Soms is het jarenlang rustig. Goed om te weten is dat orkanen zich vaak tijdig vooraf aankondigen. Hierdoor kunnen er maatregelen genomen worden als dat nodig zou kunnen zijn.

Reisadvies - Cuba
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Cuba
Reisadvies - Cuba
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Cuba