Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

haiti Beste reistijd voor Haïti

Wil je weten wanneer je het beste naar Haïti kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

De Republiek Haïti ligt in het Caribisch gebied. Het behoort tot de armste landen ter wereld. Het klimaat van Haïti is daar deels voor verantwoordelijk. De ligging in een gebied waar van tijd tot tijd orkanen doorheen trekken is er de oorzaak van dat Haïti af en toe te maken krijgt met natuurrampen zoals orkanen en overstromingen. De zwakke economische en politieke situatie van het land zorgen ervoor dat er na een ramp amper middelen zijn om te zorgen voor het herstellen van de infrastructuur en het herbouwen van woningen. Op het moment dat het land weer enigszins hersteld is, kondigt de volgende ramp zicht meestal alweer aan. Dit alles zorgt ervoor dat het land dat de westelijke helft van het eiland Hispaniola beslaat niet zo in trek is als toeristische bestemming. Hierdoor komt er te weinig buitenlandse valuta naar Haïti, wat de economische situatie alleen maar verergert. Er is een vicieuze cirkel ontstaan die vrijwel onmogelijk is te doorbreken.

Beste maanden

Mocht je ondanks het feit dat Haïti niet bepaald een jetsetbestemming is er toch toe besluiten een vakantie te willen vieren in Haïti dan is de periode december tot en met maart de beste reistijd. Het tropische klimaat staat garant voor middagtemperaturen die gemiddeld rond de 30-32 graden Celsius en in deze wintermaanden valt er relatief weinig neerslag. Dit is daardoor de meest aangename periode om Haïti te bezoeken. Vanaf april/mei neemt de hoeveelheid regen toe, net als de relatieve luchtvochtigheid. Het is daardoor tot het einde van het jaar niet alleen natter, maar ook klammer in Haïti.

Orkanen

Zoals hierboven al beschreven, krijgt Haïti af en toe te maken met een orkaan. Vaak zit er meerdere jaren tussen twee orkanen. Een orkaan, die in deze regio 'hurricane' genoemd wordt, is een zware tropische depressie die vooral tijdens het orkaanseizoen ontstaat. De depressie ontstaat boven de Atlantische Oceaan als het zeewater daar temperaturen van ongeveer 29 graden bereiken. Vaak groeien ze pas binnen het Caribisch gebied uit tot een orkaan. Het orkaanseizoen duurt van juni tot en met november. In de periode augustus tot en met oktober is Haïti het meest gevoelig voor orkanen.

Reisadvies - Haïti
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Haïti
Reisadvies - Haïti
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Haïti

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.