Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

Informatie

Sommige bezoekers zullen denken "Leuk allemaal, die klimaatinformatie en uitgebreide weersverwachtingen, maar wat wordt er met ... bedoeld?". Dat is begrijpelijk. Als we het over temperaturen hebben, dan zullen er weinig mensen zijn die daar iets over te vragen hebben. Maar wat wordt er met gevoelstemperatuur bedoeld of wat is een orkaan? Om antwoord op dit soort vragen te geven hebben we enkele artikelen geschreven die uitleg geven over van alles wat met weer en klimaat te maken heeft. We hebben geprobeerd om het niet te technisch uit te leggen, zodat het voor vrijwel iedereen leesbaar en begrijpelijk zou moeten zijn.

Hieronder vind je alle onderwerpen die we behandelen.

Gevoelstemperatuur

Wat is een gevoelstemperatuur? In weerberichten lees en hoor je vaak over een gevoelstemperatuur. Die wijkt vaak af van de daadwerkelijke temperatuur. Dat kan bijvoorbeeld komen door windchill bij lage temperaturen of door een hoge relatieve luchtvochtigheid bij hogere temperaturen.

... meer informatie over gevoelstemperatuur

Klimaatclassificatie van Köppen

De Russisch-Duitse bioloog Wladimir Peter Köppen ontwikkelde een klimaatclassificatie die tegenwoordig op grote schaal gebruikt wordt om vast te stellen welk klimaat van toepassing is op een bepaalde bestemming. Dit klimaatsysteem is later door de klimatoloog Rudolf Geiger verder verfijnd. De klimaatclassificatie van Köppen-Geiger is uitgegroeid tot de standaard binnen de klimatologie.

... meer informatie over klimaatclassificatie van köppen

Klimaatverandering

Klimaatverandering is een feit. Sinds het bestaan van de Aarde verandert het klimaat continu. Maar wat is de invloed van de mens op de hedendaagse klimaatverandering? Wat is er exact aan het veranderen? Hoe ziet de toekomst van ons klimaat eruit? Op dat soort vragen geven wij antwoord!

... meer informatie over klimaatverandering

Orkanen

Een orkaan is een tropische storm die windkracht 12 haalt en overschrijdt. Afhankelijk van het gebied waar zo’n zware tropische storm voorkomt, worden orkanen ook tropische cycloon, cycloon, tyfoon of taifoen genoemd.

... meer informatie over orkanen

Tornado's

Een tornado is een wervelwind waarbij er sprake is van hoge windsnelheden en een grote diameter. Tornado’s hebben daarnaast als eigenschap om veel schade aan te (kunnen) richten waar de tornado zich bevindt.

... meer informatie over tornado's

Winterzon

Een term die je geregeld tegen zult komen is 'winterzon'. Ook wij gebruik woorden zoals winterzon, winterzonvakantie en winterzonbestemming geregeld. Maar wat is dat nou, een winterzon? Is het echt een ding of is het verzonnen door marketeers?

... meer informatie over winterzon