Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

Over klimaatinfo

Klimaatinfo.nl is een project dat ontwikkeld is door een aantal experts op het gebied van klimaat en reizen. De klimaatgegevens zijn afkomstig uit diverse bronnen (voornamelijk data van meteorologische diensten) en door de makers vertaald naar klimaatgegevens die voor vrijwel iedereen op een goede manier te lezen en te begrijpen zijn. De site is ontstaan uit een behoefte naar duidelijke klimaatinformatie. Op het moment dat klimaatinfo.nl bedacht werd, was dit soort informatie niet beschikbaar in het Nederlands. Althans, niet op deze schaal en op één website geconcentreerd.

Inmiddels is klimaatinfo.nl uitgegroeid tot een klimaat - en weerportaal waar naast klimaatstatistieken en -informatie tegenwoordig uitgebreide weersverwachtingen, achtergrondinformatie over het weer en goede tips wat betreft de beste reistijd voor alle landen ter wereld te vinden is. Met meer dan een miljoen bezoekers per maand heeft de site een plaats weten te veroveren tussen alle weer-, klimaat- en reisgerelateerde sites.

Het ontstaan van de site

We gaan terug naar het jaar 2006. Zakenreiziger Patrick stoort zich al een paar jaar aan het ontbreken van een site waar je kunt zien wat voor klimaat er heerst op reisbestemmingen en belangrijker: wat voor weer je ongeveer in een bepaalde reisperiode kunt verwachten. Het zaadje wordt geplant. Er is nog geen concreet idee, laat staan een te gebruiken naam voor zo'n project. Waar Patrick het meest tegenop ziet is de hoeveelheid werk die er voor hem ligt als hij zo'n project op poten zet. De kennis en ervaring van websites bouwen is er, net als de interesse in weer en klimaat. Dat zit er al van jongs af aan in. Maar hoe ga je eventjes een site van een paar duizend pagina's maken en vullen?

Het idee blijft twee jaar borrelen. Het zaadje zit nog in de grond. Totdat Patrick zijn goede vriend Jeroen zijn plannen voorlegt en aangeeft op zoek te zijn naar iemand die hier als partner in wil stappen. Eigenlijk had hij eerst iemand anders voor ogen, vooral omdat er niet verwacht werd dat Jeroen hier zelf interesse in zou hebben. Het tegendeel bleek waar. Jeroen zou hier graag in participeren. In oktober 2008 leidde dit tot de ontkieming van het zaadje: klimaatinfo.nl ging live met de eerste bestemmingen: Spanje, Griekenland, Verenigde Arabische Emiraten en nog een aantal geliefde vakantiebestemmingen. Als gedreven partners hebben ze in vier jaar tijd een site opgebouwd die meer dan vierduizend bestemmingen telt. Alles zelf geschreven en zelf gevuld. Versie 1.0 van klimaatinfo.nl bestond uit pure HTML-pagina's zonder database of contentmanagementsysteem.

Klimaatinfo 2.0

Tussen 2012 en 2019 is er continu aan klimaatinfo.nl gewerkt. Het betrof vooral kleine aanpassingen en een aantal aanvullingen. Op het moment dat door klimaatveranderingen meerjarige data veranderde, moest dat op de site aangepast worden. Wat gaandeweg pijnlijk duidelijk werd, was dat de tand des tijds enorm toegeslagen had. Verouderde techniek en een inmiddels ouderwets geworden uiterlijk begonnen zich te wreken. In 2016 begonnen Jeroen en Patrick op zoek te gaan naar een partij die een nieuwe site kon vormgeven, waarbij de onderhuidse techniek essentieel zou worden. Met vallen en opstaan is er een bedrijf gevonden die dit kon realiseren: SEDNA Software dat net als de heren van klimaatinfo in het Brabantse Roosendaal gevestigd is.

Na een lang traject is in 2020 eindelijk de nieuwe versie van klimaatinfo.nl live gegaan. Nog steeds herkenbaar als klimaatinfo.nl, maar fris, strak en bovenal technisch helemaal up-to-date. De nieuwe site, die intern klimaatinfo 2.0 genoemd wordt, biedt een aantal functionaliteiten die we al die tijd hebben moeten missen zoals een goede zoekfunctie en weersverwachtingen. Daarnaast is klimaatinfo.nl nu eindelijk voor alle devices geschikt.