Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

jamaica Beste reistijd voor Jamaica

Wil je weten wanneer je het beste naar Jamaica kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

Jamaica is een land en eiland in het Caribisch gebied. Behalve het feit dat het mede vanwege het tropische klimaat een geweldige vakantiebestemming is, is Jamaica ook het land van reggae, rastafari en een geweldige natuur. In de Jamaicaanse cultuur spelen sport, muziek en gezelligheid belangrijke rollen. Hoewel het land qua weer veel op andere Caribische bestemmingen lijkt, is het land verder uniek. Niet voor niets dat de meeste toeristen zeer bewust voor Jamaica als vakantiebestemming kiezen. Het leuke aan Jamaica is dat het veel verschillende soorten toeristen trekt. Zo zie je een enorm contrast tussen toeristen die aan de droomstranden in luxe resorts zitten, terwijl anderzijds het ecotoerisme veel populariteit geniet.

Het tropische klimaat van Jamaica zorgt ervoor dat het er altijd warm is, maar dat het er ook flink kan regenen. De hoeveelheden neerslag verschillen per locatie en maand. Met jaarlijkse neerslagsommen die pakweg tussen de achthonderd en ruim tweeduizend millimeter liggen is Jamaica een ietwat natte bestemming. Hoofdstad Kingston behoort tot de drogere plaatsen op het eiland, terwijl de populaire strandbestemming Ocho Rios twee keer zoveel regen kent.

Beste maanden

Als je een periode als beste reistijd voor Jamaica moet kiezen, dan is dat vooral de maanden februari en maart. Januari kan aan de natte kant zijn, net als april, maar deze twee maanden kunnen ook prima geschikt zijn voor een strandvakantie. Voor rondreizen door Jamaica zouden we januari overslaan. In die maand kan er nog sprake zijn van lastig begaanbare wegen door de regen die in de maanden daarvoor gevallen is.

Hete en natte zomer

Vanaf mei, soms iets eerder en soms iets later, begint het regenseizoen in Jamaica. Het aantal dagen met regen neemt toe, net als de hoeveelheid regen die binnen een bui naar beneden komt vallen. In veel gevallen zijn het buien, waarna het vaak opklaart maar soms bewolkt blijft tot de volgende bui zich aandient. De combinatie van een vochtige atmosfeer en stijgende temperaturen zorgen ervoor dat ze zomer voor het gevoel klam en heet is. Pas rond de jaarwisseling wordt het merkbaar aangenamer.

Jamaica tijdens de schoolvakanties

Als je om de een of andere reden gebonden bent aan de schoolvakanties, dan is de voorjaarsvakantie qua weer de beste reistijd. De meivakantie is een redelijke optie, maar al wel wat natter en warmer dan de voorjaarsvakantie. De zomervakantie is een reisperiode waarin je meer neerslag, meer bewolking en een grotere kans op regen voor lief zult moeten nemen in Jamaica. Een strandvakantie van twee weken met amper een wolkje aan de lucht gaat je in juli of augustus niet lukken. De herfstvakantie is wat ons betreft de minst geschikte reistijd voor een vakantie naar Jamaica. Deze najaarsvakantie valt in de natste periode van het jaar en er is een kans op orkanen of tropische stormen. De kerstvakantie biedt vaak redelijk weer, maar kan ook nog erg nat zijn. Het is over het algemeen de duurste reisperiode voor een vakantie naar Jamaica.

Orkanen

Jamaica ligt in een regio waar orkanen voor kunnen komen. Dergelijke zware tropische stormen kunnen zorgen voor veel wind, heel veel regen en ook tot overstromingen of vloedgolven. Tijdens het orkaanseizoen, dat duurt van juni tot begin december, is er ongeveer één tot anderhalve procent kans dat je binnen tijdens je vakantie te maken krijgt met een orkaan. Omdat ze vooraf te voorspellen zijn, kunnen we tijdig maatregelen genomen worden als dat nodig is.

Reisadvies - Jamaica
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Jamaica
Reisadvies - Jamaica
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Jamaica

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.