Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

Het weer en de weersverwachting per bestemming

Hoe is het weer vandaag en wat hoe het weer de komende dagen eruit zien? Dit zijn veelgestelde vragen waar dagelijks miljoenen mensen een antwoord op zoeken. Het weer heeft zoveel invloed op het dagelijks leven, dat dit onderwerp veelvuldig aan bod komt bij dagelijkse beslissingen die we nemen. Ga ik op de fiets of zal ik met de auto naar het werk gaan? Zal ik voor vanavond vlees inslaan voor de barbecue? Is het een goede dag om naar het strand te gaan? Wat voor kleding trek ik aan? Zal ik de was buiten te drogen hangen? Dit is slechts een greep uit de vele weergerelateerde vragen die zo gewoon zijn dat we ons er niet eens van bewust zijn hoe vaak we ze stellen.

Binnen veel beroepen en vakgebieden is het weer zo belangrijk dat ze een bepalende factor kunnen zijn. Denk in Nederland bijvoorbeeld aan dienstregelingen van treinen die door vallende bladeren of een laag sneeuw aangepast dienen te worden. Of aan de strooiploegen van de overheid die bij winters weer tijdig op weg moeten. Wat te denken van de bouwsector? Deze bedrijfstak heeft dagelijks te maken met de weersinvloeden.

Weersverswachting

Niet voor niets dat weersites en buienradars zo veel bezocht worden. Je probeert op basis van de beschikbare weerinformatie een oordeel te vormen of en wanneer je een bepaalde actie moet of kan ondernemen. Op zoek naar het antwoord op vragen over het weer is er helaas één probleem: een weersverwachting is nooit honderd procent waterdicht. Op basis van de beschikbare meetgegevens en historisch weerdata worden er modellen berekend. Daar worden de meteorologen steeds beter in. Er is naarmate de tijd verstrijkt meer historische data beschikbaar en de techniek wordt steeds geavanceerder. Daardoor worden de weersvoorspellingen steeds nauwkeuriger. Omdat het weer van veel verschillende factoren afhankelijk is, kan een kleine verandering in de omstandigheden een flinke impact hebben op het uiteindelijke weer.

Weer of klimaat?

Een weersverwachting is een kortetermijnverwachting. Verwachtingen voor de lange termijn op basis van wetenschappelijke berekeningen amper te maken. Je kunt in januari niet weten wat voor weer het in mei ergens wordt. Wel kun je op basis van klimaatstatistieken zien wat als normaal beschouwd wordt voor een bepaalde periode. Dit geeft geen enkele garantie, maar wel een richtlijn. Voor langetermijnplanningen is klimaatinfo het beste instrument. Dit wordt onder andere veel gebruikt bij het plannen van een vakantie of een reis.