Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

De beste reistijd per bestemming

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Voor velen is het weer een doorslaggevende factor bij de keuze voor een bestemming en wanneer je daar naartoe reist. Het heeft immers geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal.

Klimaatcijfers zeggen niet alles. Ze geven slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om wat extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Deze informatie dient als een handige hulp om een geschikte vakantiebestemming te vinden voor een bepaalde reisperiode of om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming.

We houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies voor de beste reistijd. Want wil je bijvoorbeeld een stedentrip maken op het moment dat veel musea, winkels en attracties gesloten zijn?

Omstandigheden

De optimale weersomstandigheden voor een bepaald type vakantie of reis zijn verschillend per persoon. Het is daarom lastig om exact te bepalen wat de beste reisperiode is. Alle gegevens op deze site zijn gebaseerd op een aantal gemiddelde factoren en omstandigheden. Persoonlijke voorkeuren, leeftijd en lichamelijke conditie kunnen voor een afwijkend advies zorgen. Houd hier rekening mee bij het bekijken van de informatie.

beste reistijd

Soorten vakanties en reizen

Wat de beste reistijd is, is mede afhankelijk van je reisdoel. Voor skiën heb je immers ander weer nodig dan voor een strandvakantie. Voor een stedentrip of cultuurreis zijn hoge temperaturen geen must, maar is het wel prettig als je niet midden in een regenseizoen zit. Wij hebben op onze 'beste reisperiode' pagina's een reisadvies voor vier categorieën reizen samengesteld.

We zullen ze toelichten:

Zonvakanties

Een vakantie waarbij zon, zee en het zwembad of strand centraal staan noemen we een zonvakantie. Bij dit vakantietype is goed weer essentieel. Voor de meeste mensen betekent dat een dagtemperatuur die tussen de 24 en 33 graden Celsius ligt, zwoele avonden en een (zee)watertemperatuur van minstens 21/22 graden. Bij voorkeur valt er weinig tot geen regen en laat de zon zich veelvuldig zien. Om een zonvakantie ideaal te maken is een harde wind minder wenselijk, net als een hoge luchtvochtigheid waardoor het erg benauwd kan worden.

Actieve vakanties

Je hebt veel soorten actieve vakanties. Dat kan een ronduit sportieve reis zijn, maar ook een vakantie waarbij redelijk wat gewandeld wordt of er redelijk wat activiteiten ondernomen worden mag je onder dit soort vakantie scharen. Het gewenste weertype is wel een beetje afhankelijk van wat je gaat doen. Een windsurfer heeft bijvoorbeeld graag veel wind, terwijl een fietser liever niet meer heeft dan een zachte bries. Onaangename condities voor een actieve vakantie zijn vaak extreme hitte of kou, veel neerslag, onbestendig weer en een hoge relatieve luchtvochtigheid.

Stedentrips en cultuurreizen

Een bezoek aan een stad of een cultuurreis maken stelt minder eisen aan het weer dan een zonvakantie of een actieve vakantie. Het is wel lekker als het 25 graden en zonnig is als je een stad of bezienswaardigheid bezoekt. Als er eens een keer een buitje valt of het wat koeler is dan maakt dat niet zoveel uit. Het weer moet al een beetje richting extremen gaan om het onaangenaam te maken voor een stedentrip of een cultuurreis. Ook rondreizen mag je onder dit vakantietype scharen. Het is vaak een combinatie van licht tot matig actief bezig zijn, excursies maken en het bezoeken van steden of dorpen.

Wintersport vakanties

Voor een ideale wintersportvakantie heb je goede sneeuw nodig. Sneeuw moet niet te plakkerig zijn door het smelten, maar ook niet te hard zijn door bevriezing. Als het eventjes kan wil je niet te maken krijgen met sneeuwbuien, harde wind en of extreme kou tijdens je wintersportvakantie. Een mooie witte laag bij een heerlijk zonnetje en goed zicht zijn de beste omstandigheden. Temperaturen die tussen de min tien graden en het vriespunt liggen zijn de aangename omstandigheden om te skiën of snowboarden.