Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

duitsland Beste reistijd voor Duitsland

Wil je weten wanneer je het beste naar Duitsland kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

Omdat Duitsland een buurland van Nederland is, wijkt het weer in dit Europese land niet veel af van het weer zoals we dat bij ons kennen. Duitsland heeft een gematigd zeeklimaat, waarbij de geografische ligging en het landschap mede bepalend zijn voor het weer. Zo zijn er een aantal heuvelachtige gebieden, maar kent Duitsland in het uiterste zuiden echt bergen die tot de Alpen behoren. Ondanks de verschillen die je binnen Duitsland kunt vinden op het gebeid van weer en klimaat, is er wel een periode die je in het algemeen als beste reistijd voor Duitsland aan kunt duiden. Dat is van mei tot en met september. Deze periode biedt geen garantie op aangenaam weer, maar biedt wel de grootste kans op lekker reisweer voor uiteenlopende reisdoelen zoals stedentrips, wandelen, fietsen, rondreizen of een relaxvakantie.

Duitsland

Zonvakantie

Voor wie zomerse temperaturen een wens zijn, zijn de maanden juli en augustus de beste maanden om naar Duitsland te reizen. In juni, september maar ook in mei kunnen er zomerse dagen voorkomen, maar is die kans een stukje kleiner dan tijdens de periode die gelijk valt met onze zomervakantie. Voor alle Duitse bestemmingen geldt dat je nooit zekerheid hebt dat je lekker weer hebt. September kan mooi nazomerweer opleveren, maar kan ook de eerste serieus herfstachtige dagen bezorgen met veel regen en wind.

Wintersport

Duitsland is een wintersportbestemming waar je verschillende wintersportgebieden vindt. Geliefd onder Nederlanders is Hochsauerland waar onder andere de wintersportplaatsen Winterberg en Willingen liggen. Met hoogtes van ongeveer achthonderd meter is dit niet de meest sneeuwzekere skibestemming. Sneeuwkanonnen worden hier geregeld ingezet om de natuur een handje te helpen. De beste maanden voor een wintersportvakantie in Hochsauerland zijn januari en februari.

In het zuiden van Duitsland en dan met name in de deelstaat Beieren zijn veel meer mogelijkheden om te wintersporten. De hoogste pistes liggen ruim tweeduizend meter boven de zeespiegel, waardoor deze plekken meer sneeuwval kennen en het wintersportseizoen langer duurt. Vaak kun je hier vanaf half december al prima skiën en snowboarden en duurt het seizoen tot het einde van maart.

Kerstmarkten

Duitsland is het land van de kerstmarkten (Weihnachtsmärkte). Een groot aantal steden en dorpen kent één of meerdere van dit soort winterse markten. Voor wie zo'n Duitse kerstmarkt mee wil maken, is eind november tot vlak voor Kerstmis de periode om dat te doen. Sommige kerstmarkten duren iets korter omdat ze later beginnen.

Reisadvies - Duitsland
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Duitsland
Reisadvies - Duitsland
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Duitsland

Beste reistijd voor gebieden, regio's en deelstaten in Duitsland

Wil je de beste reisperiodes weten voor specifieke gebieden, regio's en deelstaten binnen Duitsland? Op onderstaande pagina's kun je zien welke maanden het meest geschikt zijn om naar die bestemmingen te reizen.

Beste reistijd voor steden en dorpen in Duitsland

Wil je de beste reisperiodes weten voor specifieke steden en dorpen binnen Duitsland? Op onderstaande pagina's kun je zien welke maanden het meest geschikt zijn om naar die bestemmingen te reizen.

>Aken

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.