Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

duitsland Beste reistijd voor het Zwarte Woud

Wil je weten wanneer je het beste naar het Zwarte Woud kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

Het Zwarte Woud behoort al jarenlang tot meest populaire vakantieregio's in Duitsland. Naast het binnenlands toerisme zijn het vooral ook de Nederlanders en Belgen die dit bosrijke gebied op vrij grote schaal bezoeken. Het Zwarte Woud is een prima vakantiebestemming voor wie houdt van natuur en actief bezig zijn. Daarnaast staat het Schwarzwald, zoals de Duitsers het noemen, bekend vanwege de uitstekende spa's en kuuroorden. In de thermale baden kun je hier prima tot ontspanning komen.

Wintersport in het Zwarte Woud

Het gematigde klimaat zorgt voor niet al te koude winters in het Zwarte Woud, maar vaak wel koud genoeg om in de hoger gelegen gebieden tot sneeuwval te komen en wintersport mogelijk te maken. Je kunt bijvoorbeeld in skigebied Feldberg op een hoogte tussen de 888 en 1448 meter skiën en snowboarden. Vaak kan dat al vanaf december, maar de beste maanden voor een wintersportvakantie in het Zwarte Woud zijn januari en februari. Maart kan prima skicondities bieden, maar een garantie heb je dan niet. In de loop van april is de sneeuwpret echt ten einde.

Het zomerseizoen

Als je kijkt naar de klimaatgegevens voor het Zwarte Woud, dan is het zomerseizoen de beste reistijd om hier op vakantie te gaan. Vanaf mei tot en met september heb je de meest aangename weersomstandigheden. Binnen het klimaat van het Zwarte Woud is er een redelijk grote kans op minder stabiel weer, ook in de zomer. Het weer kan vrij snel omslaan, zeker in de hoger gelegen gebieden. Zorg ervoor dat je daar wat betreft uitrusting op voorbereid bent. Wat verder goed is om te weten is dat in dichtbeboste gebieden, zoals die hier voorkomen, het enkele graden kouder aan kan voelen dan je verwacht. Dat komt omdat de bomen een groot deel van het zonlicht tegen kunnen houden. Het bos werkt dan als een natuurlijke parasol.

Reisadvies - het Zwarte Woud
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: het Zwarte Woud
Reisadvies - het Zwarte Woud
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: het Zwarte Woud

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.