Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

duitsland Het klimaat van Duitsland

Duitsland kent volgens het Köppensysteem een gematigd zeeklimaat (type Cfb), met relatief milde winters, geen extreem hete zomers en neerslag gedurende het hele jaar.

Vanwege de diverse berg- en heuvelgebieden vind je in Duitsland toch nog redelijk wat variatie in het weer. Binnen een straal van honderd kilometer kun je te maken hebben met grote verschillen in temperatuur en weerbeeld, zeker als er een hoger gelegen zone tussen ligt. Dat het naar het zuiden toe warmer wordt, is in Duitsland ook niet gegarandeerd. De langjarige gemiddelde temperaturen tonen aan dat het noordwesten in de zomermaanden inderdaad koeler is dan de rest van Duitsland, maar in de wintermaanden is het precies andersom. Omdat de meeste kou dan uit noordelijke en oostelijke richting komt en het noordwesten en de temperatuur in het westen van het land positief worden beïnvloed door de Noordzee, lijkt het erop dat hoe verder je van Nederland af Duitsland ingaat, hoe kouder het wordt. Dit is vooral merkbaar in hoger gelegen gebieden, zoals het Thüringer Wald, het Beierse Woud, het Zwarte Woud, Sauerland en de Beierse Alpen.

Coronamaatregelen voor Duitsland

Hoe zit het met de coronamaatregelen voor Duitsland? Het kan zo zijn dat je voor de reis naar Duitsland te maken krijgt met inreisvoorwaarden (bijvoorbeeld vaccinatie, negatieve coronatest en eventueel boosterprikken). Ter plaatse kun je tijdens je vakantie te maken krijgen met coronaregels. Gelukkig heeft touroperator TUI de actuele coronaregels voor Duitsland in een overzicht gezet:

>>> bekijk de huidige coronaregels voor Duitsland

De populairste steden in Duitsland

Bekijk direct de klimaatinfo van de populairste steden in Duitsland:

Onvoorspelbare lentemaanden

Omdat er in Duitsland minder invloed van de zee is dan in Nederland en het aantal factoren dat van invloed is op het weer nog groter is, heeft Duitsland te maken met onvoorspelbare lentemaanden, waarbij er in het land zelf ook redelijk grote verschillen kunnen zijn. Een weersomslag van twintig graden temperatuurverschil binnen één etmaal is goed mogelijk. Over het algemeen geldt dat de eerste lenteachtige dagen zich meestal in maart voordoen, waarbij de lente in april pas echt doorbreekt. In sommige jaren kan een langere periode van stralend lenteweer gerust tot mei op zich laten wachten. Een flinke terugval na een warme periode is iets wat ook regelmatig voorkomt. Het vroege voorjaar is voor grote delen van Duitsland de droogste periode van het jaar, in de loop van de lente lopen de neerslagkansen op, met name in het zuiden (Beieren) en Centraal Duitsland (Sauerland).

Warme zomermaanden

Gemiddeld zijn de zomers in Duitsland iets warmer dan in Nederland en is ook de kans op tropisch weer of een hittegolf iets groter. Toch kan het ook bij onze oosterburen wekenlang een kwakkelzomer zijn, met redelijk veel neerslag, weinig zon en relatief lage temperaturen. Wie een zonvakantie naar Duitsland boekt, zal daar altijd rekening mee moeten houden. Het is echter ook zeer goed mogelijk dat je twee weken lang zonnig weer hebt met zomerse of tropische temperaturen. Dit gebeurt vooral als er een krachtig hogedrukgebied boven Duitsland of iets ten noorden van Duitsland ligt. Storingen hebben dan bijna geen kans en vanuit het oosten wordt dan hoofdzakelijk warme lucht aangevoerd.

Wie bang is voor orkanen, windhozen of andere extreme weersverschijnselen hoeft in Duitsland niet veel te vrezen. Regen en onweer kunnen wel heftig zijn, zeker na een periode van zeer warm en klam weer.

Neerslag

De meeste neerslag valt in Duitsland gedurende de zomer. In de wintermaanden is de kans groot dat de neerslag in de vorm van sneeuw valt, vooral in gebieden boven de vijfhonderd meter. De regen kan een buiig karakter hebben, maar dagen met lange natte periodes behoren zeker tot de mogelijkheden.

Per jaar valt er in Duitsland zo'n 400 tot ruim 2400 millimeter regen. Het gemiddelde ligt rond de achthonderd tot negenhonderd millimeter, waarmee het land iets natter is dan Nederland. De regio's Baden-Württemberg en Beieren zijn het natste. Weerstation Balderschwang krijgt de meeste neerslag op jaarbasis te verwerken: gemiddeld 2450 millimeter.

De droogste regio's van Duitsland zijn Thüringen, Saksen-Anhalt en Brandenburg. Dit gebied wordt aan de noordkant begrensd door Berlijn en aan de zuidkant door het Thüringer Wald. Weerstation Atzendorf (Marbeschacht) is met gemiddeld 399,2 mm neerslag gemiddeld per jaar het droogste plekje van Duitsland.

Wintersport Duitsland

In de wintermaanden kun je op diverse plekken in Duitsland aan wintersport doen. Omdat de bergen hier niet zo hoog zijn als in buurlanden Oostenrijk en Zwitserland, is de sneeuwzekerheid in Duitsland minder. Uitzondering vormt het uiterste zuiden van Beieren, waar de Alpen beginnen en er op hoogtes tot bijna drieduizend meter uitstekende skigebieden te vinden zijn. Een zeer bekende wintersportplaats in dit gebied is het bijna tegen Zwitserland aan gelegen Garmisch-Partenkirchen, waar op Nieuwjaarsdag het traditionele schansspringen door miljoenen televisiekijkers gevolgd wordt.

Nederlanders zijn ook vooral te vinden in Sauerland en dan met name in plaatsen als Winterberg en Willingen. De belangrijkste reden dat hier veel landgenoten te vinden zijn, is de korte afstand tot Nederland. Binnen enkele uren sta je op de latten, mits er sneeuw ligt uiteraard. Wintersport in Duitsland is daarom ideaal als je slechts twee of drie dagen weg kunt.

Niet alleen wintersporters genieten van een witte laag, ook het verkeer van Duitsland krijgt regelmatig te maken met winterse omstandigheden. Omdat Duitsland net iets koeler is dan ons eigen kikkerlandje, is de kans op sneeuw en ijzel een stuk groter dan bij ons. Elk jaar zie je op televisie en internet beelden voorbijkomen van honderden kilometers file en een groot aantal verkeersongevallen op de Duitse snelwegen als gevolg van flinke winterse buien die het verkeer compleet ontregelen. Niet voor niets is het in Duitsland tegenwoordig verplicht om met winterbanden te rijden als er winterse weersomstandigheden zijn. Je grip en remweg verbeteren een heel stuk ten opzichte van zomerbanden of de zogenaamde 'all season' banden.

Vakantie in Duitsland

Duitsland behoort al jarenlang tot de favoriete vakantiebestemmingen onder Nederlanders. De korte reisafstand en de veelzijdigheid dragen bij aan het succes van Duitsland als vakantieland. Denk aan stedentrips, actieve vakanties, rondreizen en heerlijke relaxvakanties. In Duitsland wordt het huren van een vakantiewoning steeds populairder. Een aanbieder waar je vakantiehuizen en appartementen in Duitsland kunt zoeken en boeken is Interhome.

Klimaatcijfers

Onderstaande cijfers zijn gebaseerd op langjarige gemiddelde klimaatstatistieken. De temperaturen worden weergegeven in graden Celsius (°C).

maximum temperatuur minimum temperatuur uren zonneschijn per dag dagen neerslag per maand hoeveelheid neerslag per maand water temperatuur
maximum temperatuur minimum temperatuur uren zonneschijn per dag dagen neerslag per maand hoeveelheid neerslag per maand water temperatuur
januari
2℃
-4℃
2
16
3℃
februari
4℃
-2℃
3
13
2℃
maart
8℃
0℃
4
15
3℃
april
13℃
4℃
5
15
5℃
mei
19℃
8℃
7
17
10℃
juni
22℃
11℃
7
15
15℃
juli
23℃
12℃
8
14
17℃
augustus
23℃
13℃
7
14
18℃
september
20℃
10℃
5
13
16℃
oktober
14℃
6℃
4
13
13℃
november
7℃
1℃
2
15
9℃
december
3℃
-3℃
1
16
5℃

0-5 mm =  NIHIL

|

6-30 mm =

|

31-60 mm =

|

61-100 mm =

|

101-200 mm =

|

meer dan 200 mm =

januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
nodata
maximum temperatuur
2℃
4℃
8℃
13℃
19℃
22℃
23℃
23℃
20℃
14℃
7℃
3℃
nodata
minimum temperatuur
-4℃
-2℃
0℃
4℃
8℃
11℃
12℃
13℃
10℃
6℃
1℃
-3℃
nodata
uren zonneschijn per dag
2 3 4 5 7 7 8 7 5 4 2 1
nodata
dagen neerslag per maand
16 13 15 15 17 15 14 14 13 13 15 16
nodata
hoeveelheid neerslag per maand
nodata
water temperatuur
3℃
2℃
3℃
5℃
10℃
15℃
17℃
18℃
16℃
13℃
9℃
5℃

0-5 mm =  NIHIL

|

6-30 mm =

|

31-60 mm =

|

61-100 mm =

|

101-200 mm =

|

meer dan 200 mm =

Meer klimaatinformatie

Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaalbeeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers. Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo.

kans op (zeer) warm weer kans op winters weer kans op langdurige neerslag kans op orkanen (cyclonen) zonzekerheid UV-index
januari

UV 0-3

februari

UV 0-3

maart

UV 0-3

april

UV 3-6

mei

UV 3-6

juni

UV 6-8

juli

UV 6-8

augustus

UV 6-8

september

UV 3-6

oktober

UV 0-3

november

UV 0-3

december

UV 0-3

klik hier voor uitleg over de symbolen
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
kans op (zeer) warm weer
kans op winters weer
kans op langdurige neerslag
kans op orkanen (cyclonen)
zonzekerheid
UV-index

UV 0-3

UV 0-3

UV 0-3

UV 3-6

UV 3-6

UV 6-8

UV 6-8

UV 6-8

UV 3-6

UV 0-3

UV 0-3

UV 0-3

klik hier voor uitleg over de symbolen