Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

duitsland oostenrijk vlag-zwitserland Beste reistijd voor de Bodensee

Wil je weten wanneer je het beste naar de Bodensee kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

De Bodensee is een groot meer die in zowel Duitsland, Oostenrijk als Zwitserland ligt. In het Nederlands heet zit zoetwatermeer Bodenmeer. In de praktijk wordt vooral de Duitse benaming Bodensee gebruikt. Het meer vormt een populair recreatief gebied en daarmee ook een geliefde vakantiebestemming. Je kunt hier zowel op als rond het meer aan uiteenlopende sporten en activiteiten doen. Bij het gematigde klimaat dat hier heerst horen redelijk milde winters en vrij warme, doch zelden hete zomers. Het water van het Bodenmeer kent een redelijk grote variatie in temperatuur. In de winter daalt de watertemperatuur naar waardes die uiteindelijk rond of net iets boven het vriespunt uitkomen. Soms kunnen ondiepe en beschutte delen van de Bodensee bevriezen, met name de Markelfinger Winkel. Ongeveer eens per eeuw bevriest het hele meer op zo'n wijze dat je er veilig overheen kunt lopen of schaatsen. Door klimaatverandering is de kans dat dit gebeurt aan het afnemen. In de zomer stijgt de watertemperatuur naar ongeveer 22 tot 23 graden. Lokaal kan de watertemperatuur zelfs een waarde van 24 tot 26 graden bereiken.

Fijnste maanden

De beste reistijd voor een vakantie aan de Bodensee is van half mei tot half september. Tijdens deze periode van ongeveer vier maanden heb je de hoogste temperaturen en de meeste uren aan zonneschijn. In juli en augustus lopen de maximumtemperaturen op naar gemiddeld 24-25 graden. Niet voor niets dat de Bodensee vrij geliefd is als kampeerbestemming. Dit zijn prima temperaturen om bij buiten te leven.

Actieve en sportieve vakanties aan de Bodensee

Wie actief bezig wil zijn, die zal goed moeten kijk naar wat de impact is van neerslag of temperatuur op de activiteit die ze willen doen. Daarnaast is het goed om te weten dat de Bodensee te maken heeft met een aantal fenomenen die de beleving kunnen beïnvloeden en zelfs tot gevaarlijke situaties kunnen leiden. Zo is de relatieve luchtvochtigheid in de zomer hoog, waardoor de gevoelstemperatuur flink op kan lopen. De ligging ten noorden van de Alpen kan verder zorgen voor föhnwinden, valwinden en flinke onweersbuien. Het kan daarbij soms aardig spoken boven en rond de Bodensee. Vooral voor watersporters zijn snel veranderende weersomstandigheden riskant.

Als er een warme zomerstorm ontstaat dan kan het zicht flink gereduceerd worden en kunnen er metershoge golven op het meer ontstaan. De drie omringende landen hebben daarom een waarschuwingssysteem ingericht. Dit systeem, dat verdeeld is over drie regio's, werkt op basis van oranje zwaailichten. Bij 40 keer knipperen per minuut wordt er gewaarschuwd voor harde wind. Ligt de frequentie bij 90 keer per minuut, dan is dit een stormwaarschuwing.

bodensee-beste-reistijd.jpg

Reisadvies - de Bodensee
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: de Bodensee
Reisadvies - de Bodensee
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: de Bodensee

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.