Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

duitsland Beste reistijd voor Aken

Wil je weten wanneer je het beste naar Aken kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

Aken is een middelgrote Duitse stad die dicht in de buurt van het Drielandenpunt ligt, waar de landen Nederland, Duitsland en België bij elkaar komen. De ligging vlakbij Limburg zorgt ervoor dat Aken vrij frequent bezocht wordt door Nederlanders en dan met name mensen die uit het zuiden van de provincie Limburg komen. Ze komen vooral naar Aken om te winkelen. Daarnaast zijn er in de stad meerdere bezienswaardigheden en musea te vinden die de moeite waard zijn. Denk bijvoorbeeld aan de beroemde Dom van Aken. Als shoppen het hoofddoel is van je trip naar Aken, dan kun je dat eigenlijk het hele jaar door doen. Winkelen is een activiteit die zich vooral binnen afspeelt. Natuurlijk is het fijner om bij mooi weer door de winkelstraten van Aken te lopen, maar essentieel is het niet.

Wil je met mooi weer naar Aken gaan, dan vormt de periode mei tot en met september de beste reistijd om richting deze mooie Duitse stad te reizen. In mei merk je dat het lenteweer steeds vaker zonnig is en dat de temperaturen geregeld oplopen naar 20 graden of hoger. In juni zijn middagtemperaturen die gemiddeld tussen de 18 en 24 graden liggen normaal. Soms wordt het warmer, af en toe blijft de thermometer steken bij lagere temperaturen. Juli en augustus zijn de warmste maanden van het jaar. Kijkend naar de klimaatstatistieken van Aken dan zien we daar een gemiddelde maximumtemperatuur van 23 graden Celsius. De normale bandbreedte ligt ongeveer tussen de 20 en 30 graden, met soms een dag die daar net onder komt en af en toe een tropische dag met temperaturen die de 30 graden overstijgen.

Kerstmarkt

Aan het einde van het jaar wordt de jaarlijkse kerstmarkt van Aken gehouden in het oude centrum van Aken. Deze winterse markt heeft een enorme aantrekkingskracht op toeristen uit binnen- en buitenland. De kerstmarkt van Aken start meestal zo rond 21/22 november. De laatste dag is 23 december; twee dagen voor Kerstmis. Tijdens de kerstmarktperiode is het extra druk in Aken. Dit zorgt voor een extra hoge vraag naar hotelkamers en appartementen. Wie in deze periode wil overnachten in Aken die kan beter op tijd een kamer reserveren.

Het weer kan tijdens de kerstmarkt van Aken alle kanten op gaan. Het kan nat en somber zijn, maar het is evengoed mogelijk dat er bij een oostelijke stroming zonnig weer ontstaat met lagere temperaturen. Sneeuw behoort uiteraard ook tot de mogelijkheden. Gebaseerd op de historische klimaatcijfers voor Aken kun je stellen dat als er neerslag valt in deze periode , het in ongeveer tweederde van de gevallen regen is en ongeveer eenderde bestaat uit winterse buien.

Reisadvies - Aken
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Aken
Reisadvies - Aken
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Aken

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.