Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

duitsland Beste reistijd voor Berlijn

Wil je weten wanneer je het beste naar Berlijn kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

Binnen Duitsland geldt Berlijn als de absolute toeristische topbestemming. Deze ooit door een muur gescheiden hoofdstad is in veel opzicht uniek. De jarenlange tweedeling na de Tweede Wereldoorlog is slechts de aanzet geweest tot het bijzondere karakter dat Berlijn tegenwoordig heeft. De anarchie die ontstond na de val van de muur heeft Berlijn misschien nog wel meer gevormd dan de tijd dat er sprake was van West-Berlijn en Oost-Berlijn. Inmiddels is Berlijn uitgegroeid tot een stedentripbestemming die in alle opzichten anders dan anders is. Berlijn is hip, bruisend en altijd in ontwikkeling. Naast historie heeft Berlijn vooral een heden dat de stad extra aantrekkelijk maakt. De mix van stijlen en culturen, de ongebruikelijke stadsindeling en de Berlijners zelf maken van een bezoek aan Berlijn er eentje die je lang bij je zult dragen.

De beste reistijd voor Berlijn is van mei tot en met september. Het gematigde zeeklimaat zorgt ervoor dat dit de periode is met en goede kans op aangenaam weer voor een stedentrip. Veel toeristen geven de voorkeur aan de maanden mei, juni en september. Dat heeft mede te maken met het feit dat de zomermaanden juli en augustus vaker in het teken staan van ander soort vakanties dan stedentrips. Wat ook meespeelt is dat deze twee zomermaanden vrij wam kunnen zijn. De gemiddelde maximumtemperaturen liggen in juli en augustus rond de 23 graden Celsius. Door klimaatverandering komen er de afgelopen jaren vaker zomers voor dat de maxima hoger liggen: 25 of 26 graden als gemiddelde is geen uitzondering.

September is de eerste herfstmaand in Berlijn. De temperaturen dalen iets ten opzichte van augustus, de kans op neerslag neemt iets toe en de windsnelheid ligt iets hoger. Dagen met windkracht 5 kunnen voorkomen, terwijl die kans in juli en augustus veel kleiner is.

Berlijn

Berlijn tijdens de schoolvakanties

Berlijn is vrij populair onder gezinnen met iets ouderen kinderen. Met een hummeltje van 8 maanden is de stad niet zo aantrekkelijk als vakantiebestemming, maar als je met tieners een boeiende stedentrip wilt maken dan blijkt Berlijn vaak een optie te zijn. Met name in de meivakantie en herfstvakantie zie je vrij veel Nederlandse gezinnen een stedentrip naar Berlijn maken. En gelijk hebben ze, want als je vastzit aan de schoolvakanties zijn dit prima reisperiodes. De zomervakantie is vanwege het warme weer een prima optie. Je moet je dan wel afvragen of je kroost niet liever de vakantie aan het strand of zwembad doorbrengt dan in een stad.

Van alle schoolvakanties is de meivakantie de beste periode om naar Berlijn te reizen. De temperaturen liggen dan nog niet zo hoog, maar dat geldt ook voor de kans op neerslag. De kans dat je gedurende een gemiddelde dag in de meivakantie met regen te maken krijgt, ligt tussen de 16 en 21 procent.

Tijdens het eerste deel van de kerstvakantie kun je de kerstmarkten van Berlijn bezoeken. Deze jaarlijkse terugkerende winterse markten (ze worden in Berlijn op verschillende locaties gehouden) vormen een geliefd moment om de stad te bezoeken. Dat resulteert in een grotere vraag naar accommodaties in Berlijn dan tijdens andere wintermaanden.

Reisadvies - Berlijn
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Berlijn
Reisadvies - Berlijn
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Berlijn

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.