Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

Belgie2 duitsland Beste reistijd voor de Eifel

Wil je weten wanneer je het beste naar de Eifel kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

De Eifel is een geliefd natuurgebied dat deels in het westen van Duitsland ligt en voor een klein stukje in het oosten van België ligt. Het betreft het oostelijke deel van het plateau Eifel-Ardennen. De Eifel ligt grotendeels op 350 tot 650 meter boven zeeniveau, met een hoogste punt van 747 meter (de Hoge Acht). Van oorsprong is de Eifel een vulkanisch gebied, waar miljoenen jaren geleden enorm veel vulkanische activiteit plaatsvond. Nog steeds is er geologische activiteit, maar deze is voor bezoekers aan de Eifel niet direct merkbaar. Hoewel het gebied nu inactief is, bestaat de kans dat er in de toekomst nieuwe uitbarstingen volgen.

De Eifel heeft te maken met het vrij wispelturige gematigde zeeklimaat. Dat betekent dat de langjarige gemiddelde klimaatstatistieken vooral een richtlijn bieden en geen enkele garantie geven. Vooral op het gebied van neerslag kan het weer soms alle kanten uitgaan. Periodes met weinig neerslag en hogere temperaturen kunnen afgewisseld worden met periodes waarin koeler en natter weer domineert. Dit geldt een beetje voor alle seizoenen. Wel moet gezegd worden dat de zomerperiode grotere kansen biedt op langere periodes met bovengemiddeld weer.

Behalve een oogstrelende natuur telt de Eifel ook een vrij groot aantal interessante en mooie stadjes en dorpjes. Denk hierbij aan vakwerkhuizen, fraaie liggingen langs water en middeleeuwse gebouwen.

De beste maanden voor de Eifel

Als je een vakantie in de Eifel wilt vieren, dan doe je dat bij voorkeur in het zomerseizoen. De periode juni tot en augustus biedt het beste weer en is daardoor de beste reistijd voor de Eifel. In de zomer liggen de maximumtemperaturen gemiddeld zo rond de 21 tot 25 graden, wat prima temperaturen zijn voor een aangename vakantie. Als je wat actiever bezig wilt zijn, moet het immers niet te warm zijn en wie gaat kamperen die heeft op deze manier daar prima weer voor.

Wintersport

Ondanks de beperkte hoogte, kent de Eifel wel wat mogelijkheden om te wintersporten. Denk aan langlaufen, maar ook aan skiën, snowboarden of sleeën. Het wintersportseizoen begint aan het einde van het jaar of in januari. Dit kan van jaar tot jaar verschillen. De maand februari biedt de beste kansen op goede sneeuwomstandigheden, gevolgd door de maand januari. In maart kun je geluk hebben, maar bestaat ook de kans dat er een meer lenteachtig weertype op gang gekomen is wat de sneeuw heeft doen smelten.

Reisadvies - de Eifel
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: de Eifel
Reisadvies - de Eifel
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: de Eifel

Beste reistijd voor bestemmingen in de Eifel

Wil je de beste reisperiodes weten voor specifieke bestemmingen binnen de Eifel? Op onderstaande pagina's kun je zien welke maanden het meest geschikt zijn om naar die bestemmingen te reizen.

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.