Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

Tornado's

Een tornado is een wervelwind waarbij er sprake is van hoge windsnelheden en een grote diameter. Tornado’s hebben daarnaast als eigenschap om veel schade aan te (kunnen) richten waar de tornado zich bevindt. Relatief gezien is Nederland trouwens het land dat het meeste tornado’s kent. Per jaar komen er in Nederland ongeveer twintig tornado’s voor, wat neerkomt op 0,00048 tornado’s per vierkante kilometer. Amerika is met ongeveer 1200 tornado’s per jaar in absolute zin het land dat de meeste tornado’s kent. Het land staat bekend om de tornado's en de tornadojagers. Op reis kan de kans op een zware tornado groter zijn dan in Nederland. In sommige gebieden komen tornado’s veel vaker voor dan elders. Een goed voorbeeld hiervan is de Tornado Alley in de Verenigde Staten van Amerika.

Hoe ontstaat een tornado?

Een tornado ontstaat door een sterke opwaartse verticale luchtstroom in een buienwolk. Om een tornado te laten ontstaan moet er sprake zijn van vochtige lucht en grote temperatuursverschillen tussen de luchttemperatuur aan de grond en de temperatuur in de buienwolk(en). Het hele technische verhaal achter tornado’s wordt uitstekend uitgelegd op wikipedia.

Voorspellen

Een tornado zelf laat zich niet voorspellen. Als de omstandigheden er zijn dan kunnen ze spontaan ontstaan, hun eigen onvoorspelbare pad volgen en ook weer net zo snel verdwijnen als dat ze gekomen zijn. Wat wel voorspeld kan worden is de kans dat er binnen een bepaald gebied tornado’s voor kunnen gaan komen. Indien binnen de weermodellen er een duidelijk signaal is dat de weersomstandigheden ideaal zijn voor het ontstaan van tornado’s dan kan men in ieder geval tot enkele dagen van tevoren aangeven dat er een kans op tornado’s is.

Tornado Alley

De meeste tornado’s komen voor in Tornado Alley. Dit gebied in de Verenigde Staten ligt ten oosten van de Rocky Mountains en staat bekend om het grote aantal tornado’s dat hier jaarlijks ontstaat. Sommige jaren is er sprake van een extreem tornadoseizoen en is er sprake van miljarden dollars schade en soms tientallen tot zelfs honderden doden. Oklahoma is de staat die het meest getroffen wordt door tornado’s.

Landen waar tornado’s voorkomen

Niet overal kun je te maken krijgen met een tornado. Verspreid over de wereld zijn er een aantal gebieden waar de tornado’s voor (kunnen) komen. Dat zijn:

- de Verenigde Staten inclusief het zuiden van Canada en het noorden van Mexico
- Uruguay en de daaraan grenzende regio’s van Brazilië en Argentinië
- grote delen van Europa zoals het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Nederland, Duitsland, Polen, geheel centraal Europa met uitzondering van Zwitserland en Oostenrijk, Frankrijk, Italië, de westelijke Balkanlanden, het zuidelijke deel van Scandinavië, de Baltische Staten, Rusland, Oekraïne en het noorden van Roemenië
- Zuid-Afrika
- Bangladesh, Nepal, het noordoosten van India en de zuidwestelijke grensgebieden van China
- Japan, Zuid-Korea en het oosten van China
- de Filippijnen
- West-Australië, Oost-Australië en Nieuw-Zeeland

Voorzorgsmaatregelen

De onvoorspelbaarheid van tornado’s maken het lastig om de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen. Mocht je je in een gebied begeven waarvoor een algemene tornadowaarschuwing geldt, zorg er dan op zijn minst voor dat je mobiel bent. Rennend voor een tornado vluchten biedt je veel minder kans dan wanneer je een (huur)auto klaar hebt staan. Kijk vooraf wat voor vluchtroutes er zijn. Als je afhankelijk bent van slechts één optie en de tornado sluit die af, dan kan je dat in de problemen brengen.