Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

polen Beste reistijd voor Polen

Wil je weten wanneer je het beste naar Polen kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

Beste maanden voor Polen

Als je naar Polen reist dan krijg je te maken met een continentaal klimaat. In de basis lijkt het op het weer in Nederland, echter is het gemiddeld droger en zitten er meer scherpe randjes aan de seizoenen. Dat betekent dat de wintermaanden meer winters zijn dan bij ons en de zomermaanden meer contrasten kennen. De beste reistijd voor Polen is de zomer. Omdat het late voorjaar redelijk aangenaam kan zijn en het vroege najaar voldoende warme dagen kent, mag je de periode half mei tot half september als beste reistijd voor Polen zien. De temperaturen liggen 's zomers overdag rond de comfortabele waardes van 22 tot 27 graden Celsius.

Winter

De winter duurt in Polen officieel van december tot en met februari. In november kan het af en toe al koud zijn en een sneeuwbui kun je niet uitsluiten voordat de winter eigenlijk begonnen is. De temperaturen liggen in de winter overdag rond of net iets boven het vriespunt. Tijdens de nacht vriest het gewoonlijk. Het kan in het binnenland tot matige of zelfs strenge vorst komen. In de zuidelijke berggebieden zoals het Tatragebergte vriest het in de winter zowel overdag als 's nachts.

Voorjaar

In maart breekt de lente aan in Polen. De temperaturen beginnen te stijgen en belangrijker is dat de zon zich veel meer laat zien. In mei wordt de twintig-graden-grens geregeld overschreden. Het buitenleven komt volop op gang. Wie een rondreis door Polen wil gaan maken die zou dat vanaf mei prima kunnen doen. Het seizoen voor de stedentrips naar bijvoorbeeld Gdansk, Warschau of Krakau breekt aan.

Zomer

De zomerperiode is het mooiste seizoen voor een vakantie in Polen. Het is vaak warm en zonnig, maar er blijven ook momenten over dat het somberdere, koeler en natter kan zijn. Regen die in de maanden juli en augustus valt gaat geregeld gepaard met onweer. Wie een actieve vakantie in Polen wil gaan vieren die dient in het achterhoofd te houden dat het in deze periode te warm kan zijn voor sporten die veel inspanning vereisen. Wie in de natuur gaat wandelen die moet voorbereid zijn op een mogelijke weeromslag gedurende de dag.

Najaar

In september breekt de herfst aan. Dit is een echte overgangsmaand. Je kunt een aantal fraaie nazomerdagen hebben, maar zeker in de tweede helft van de maand zul je zien dat de temperaturen dalen. Dat gaat in vrij grote stappen. In de loop van november merk je dat het weer in Polen grijs, saai en koel wordt. Mocht je in de herfst naar Polen willen reizen, doe dat dan bij voorkeur in de maand september. Voor een stedentrip kun je in oktober ook nog wel goed weer hebben.

Wintersport

Je kunt in Polen prima aan wintersport doen. Wie wil gaan skiën of snowboarden op de pistes in Polen die kan dat vaak doen vanaf de kerstdagen. Het is dan koud genoeg en als het goed is ligt er voldoende sneeuw in de wintersportgebieden. De beste reistijd voor een wintersportvakantie in Polen bestaat uit de maanden februari en maart. De dagen worden dan langer, terwijl de sneeuwcondities over het algemeen prima zijn.

Reisadvies - Polen
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Polen
Reisadvies - Polen
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Polen

Beste reistijd voor bestemmingen in Polen

Wil je de beste reisperiodes weten voor specifieke bestemmingen binnen Polen? Op onderstaande pagina's kun je zien welke maanden het meest geschikt zijn om naar die bestemmingen te reizen.

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.