Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

Corendon nieuwste aanbiedingen

tsjechie Beste reistijd voor Tsjechië

Wil je weten wanneer je het beste naar Tsjechië kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

Het centraal in Europa gelegen Tsjechië kent een mix van vrijwel vlak laagland, heuvelachtige landschappen en een aantal gebergten, die vaak als landsgrens dienen. Het klimaat van Tsjechië bestaat vooral uit een mix van een gematigd zeeklimaat met een gematigd landklimaat. In de bergen kom je ook het toendraklimaat tegen op hogere hoogtes. Omdat Tsjechië in Europa ligt heb je te maken met vier seizoenen die vrijwel gelijk liggen aan onze seizoenen.

Meest aangename maanden

De beste reistijd voor een vakantie in Tsjechië is van half mei tot half september. Dit is de warmste en meest zonnige periode van het jaar. De zomerperiode is alleen niet de droogste tijd van het jaar in Tsjechië. De winters zijn gemiddeld genomen droger dan de zomers. Dat komt vooral omdat in de warmste tijd van het jaar er gemakkelijk onweersbuien kunnen ontstaan die in korte tijd voor aardig wat regen kunnen zorgen.

Tsjechië

Stedentrip of actieve vakantie in Tsjechië

Ga je naar Tsjechië om lekker actief bezig te zijn of voor een stedentrip, bijvoorbeeld naar Praag of Pilsen? Dan geldt de periode mei tot en met september als beste reistijd. De maanden juli en augustus kunnen wat aan de warme kant zijn. Gemiddeld liggen de maximumtemperaturen dan rond de 23 tot 27 graden Celsius, maar het grillige klimaat van Tsjechië kan soms voor tropisch weer zorgen. Bij temperaturen die soms meerdere dagen achter elkaar boven de dertig uit kunnen komen is het dan net wat te warm om te wandelen, fietsen of voor een stedentrip. Met name in de maanden juli en augustus kunnen de dagen soms heet zijn. In juni is die kans al een heel stuk kleiner.

Zonvakantie

Tsjechië is in de zomer geschikt als zonbestemming. Het ontbreken van een zee of kust betekent niet dat je hier niet kunt genieten van de zon. Zomers weer in combinatie met een zwembad of meer zorgen ervoor dat je een heerlijke zomervakantie in Tsjechië kunt vieren. De maanden juli en augustus vormen de beste reistijd voor een zonvakantie in Tsjechië. Het zwemwater is in de maand augustus warmer dan in juli. Wie gaat kamperen op één van de vele campings die Tsjechië rijk is die moet in de zomer rekening houden met de kans op onweersbuien die soms zeer pittig kunnen zijn.

Wintersport

Wie dat wil die kan in de winter aan allerlei vormen van wintersport doen in Tsjechië. Bij Lipno nad Vltavou en in het Reuzengebergte kun je skiën en snowboarden. Als het koud genoeg is kun je op het Lipnomeer mooie schaatstochten maken. Tsjechië is minder sneeuwzeker dan de hoger gelegen skigebieden op populaire wintersportbestemmingen zoals Oostenrijk en Frankrijk. Het Reuzengebergte kent hogere skigebieden dan Lino, waardoor de kans op goede natuurlijke sneeuw daar groter is. De beste reistijd voor een wintersportvakantie in Tsjechië is van half januari tot eind februari.

Reisadvies - Tsjechië
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Tsjechië
Reisadvies - Tsjechië
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Tsjechië

Beste reistijd voor bestemmingen in Tsjechië

Wil je de beste reisperiodes weten voor specifieke bestemmingen binnen Tsjechië? Op onderstaande pagina's kun je zien welke maanden het meest geschikt zijn om naar die bestemmingen te reizen.

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.