Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

denemarken Beste reistijd voor Denemarken

Wil je weten wanneer je het beste naar Denemarken kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

Denemarken ligt in het grote deel van noordwestelijk Europa waar een gematigd zeeklimaat heerst. Denemarken heeft hierdoor vier seizoenen die ieder hun eigen weerbeeld laten zien. De winters zijn vrij mild en kunnen wat venijnige winterse dagen kennen. Het voorjaar en najaar zijn wispelturig, waarbij zowel koele dagen als aangename warme dagen mogelijk zijn. De zomer is gemiddeld genomen gematigd. Wat je in Denemarken wel merkt is dat zowel zonnige warme zomers als wisselvallige koelere zomers voor kunnen komen. Als je alle klimaatstatistieken in ogenschouw neemt dan is de zomerperiode de beste reistijd voor een vakantie in Denemarken. De meest aangename reisperiode is van eind mei tot begin september. Als je mogen kiezen dan zouden we voor vrijwel alle reisdoelen de voorkeur geven aan de maanden juli en augustus. Dat valt gelijk met de Nederlandse zomervakanties, waardoor Denemarken een reisbestemming is die vooral tijdens de zomervakantie bezocht wordt.

Actieve vakanties

Wie actief bezig wil zijn in Denemarken die zou het beste voor het voorjaar en het begin van de zomer kunnen kiezen. De relatieve droogte in de periode maart tot en met juni zijn aangenaam qua weerbeeld, de temperatuur is in juni het meest aangenaam om te sporten, te hiken of om op andere wijze actief bezig te zijn. De zomermaanden juli en augustus kunnen soms te warm zijn, tenzij je aan watersport doet. Dan zouden we juist wel voor deze twee zomermaanden kiezen.

Stedentrips

Als je voor een stedentrip naar Denemarken wilt vliegen, dan is de periode april tot en met oktober prima. Wij zouden iets eerder voor het voorjaar dan voor de herfst kiezen, wat vooral gebaseerd is op de grotere kans op regen in het najaar. Omdat extreme hitte in de zomer niet zo snel voorkomt, zou je de maanden juli of augustus niet hoeven te vermijden voor een citytrip naar Kopenhagen, Aarhus, Odense of een ander stad.

Wintersport

De winter is het koelste seizoen in Denemarken. Het is er iets koeler dan in Nederland en daardoor bestaat er een wat grotere kans op winterse neerslag. De sneeuwzekerheid is beperkt en het landschap is bijna net zo vlak als in Nederland. Er zijn enkele zeer kleine skigebieden waar je vooral in januari en februari kunt skiën of snowboarden als je geluk hebt. Daarnaast zijn er enkele loipes waarop je kunt langlaufen. Bij voldoende vorst is schaatsen op natuurijs mogelijk. De kans hierop is het grootste vanaf eind december tot het einde van februari.

Reisadvies - Denemarken
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Denemarken
Reisadvies - Denemarken
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Denemarken

Beste reistijd voor bestemmingen in Denemarken

Wil je de beste reisperiodes weten voor specifieke bestemmingen binnen Denemarken? Op onderstaande pagina's kun je zien welke maanden het meest geschikt zijn om naar die bestemmingen te reizen.

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.