Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

mexico Het klimaat van Mexico

Mexico kent volgens het Köppensysteem een grote verscheidenheid aan klimaatsoorten, die allemaal in te delen zijn in de tropische (A), woestijn/steppe- (B) en zee/mediterrane/land- (C) klimaten.

In het noorden van Mexico overheersen vooral woestijn- en steppeklimaten. In een aantal kleinere gebieden zijn ook mediterrane klimaatzones te onderscheiden, waaronder de kustgebieden in het uiterste noordwesten van Mexico en een paar kleinere zones in het noorden van het land. Centraal-Mexico heeft vooral te maken met verschillende landklimaten en deels een koud steppeklimaat. Het zuiden van Mexico kent voornamelijk tropische klimaten, waarvan het grootste deel een tropisch savanneklimaat heeft, een kleiner deel een moessonklimaat en op enkele plekken een echt tropisch regenwoudklimaat (type Af).

Mexico

Ontdek de populairste vakantiebestemmingen in Mexico

Bekijk direct het klimaat van de populairste toeristische bestemmingen in Mexico:

Vakantie vieren in Mexico

Mexico is een heerlijke vakantiebestemming. De combinatie van een eigen identiteit, heerlijk eten en overwegend fantastisch weer maken van Mexico een topbestemming. Je kunt naar Mexico gaan voor een relaxvakantie, om de cultuur te verkennen of om een rondreis door Mexico te maken. Vanuit Nederland en België is het vooral Yucatán dat erg geliefd is. Dit is de meest populaire streek voor een vakantie in Mexico, mede vanwege de vluchten die TUI vanaf Amsterdam op Cancún heeft. Hierdoor zijn de stranden van Playa del Carmen, Cancún en Tulum prima bereikbaar voor toeristen uit de lage landen.

Bekijk alle Mexico vakanties van TUI

Tropisch regenwoudklimaat

Sommige delen van Mexico zijn tropisch, met temperaturen overdag rond de dertig graden en 's nachts boven de 20 graden liggen, en redelijke hoeveelheden neerslag. Deze gebieden zijn te vinden ten zuiden van de stad Veracruz en ten westen van de stad Tampico. De naam Tampico komt van het Huaxteekse tampiko en betekent "plaats van de otters", omdat de stad omringd is door lagunes waar veel otters in leven. Het Oostelijke Sierra Madregebergte zorgt ervoor dat depressies lang in de deelstaat Tamaulipas aanwezig kunnen blijven, waardoor er redelijke hoeveelheden regen kunnen vallen. In tegenstelling tot de rest van Mexico valt neerslag hier het hele jaar door, waar andere gebieden een duidelijk nat en droog seizoen kennen of er gedurende het hele jaar vrij weinig neerslag valt.

Andere gebieden waar een tropisch klimaat heerst, zijn het zuiden van de staten Veracruz en Chiapas, het noorden van de staat Oaxaca en delen van de staat Tabasco. Al deze gebieden liggen in het zuiden van Mexico.

Andere tropische klimaten

Waar in het zuiden van Mexico geen tropisch regenwoudklimaat heerst, is er vrijwel altijd sprake van een tropisch klimaat dat valt onder de noemer savanneklimaat of moessonklimaat. Aan de westzijde van Mexico loopt het tropische klimaat door langs een groot deel van de hellingen van de Westelijke Sierra Madrebergen. Ten noorden van de stad Tepic gaat dit klimaat geleidelijk over in een warm steppeklimaat (Bsh) en nog noordelijker in een warm woestijnklimaat (BWh).

Het tropische klimaat op het schiereiland Yucatán kenmerkt zich door een duidelijke droge periode met weinig neerslag in de winter en een nattere periode van juni tot en met november, waarin er ook kans is op orkanen en tropische stormen. De maand september is het natste en de meeste plekken op Yucatán krijgen dan in één maand zo'n 200 tot maar liefst 350 millimeter neerslag te verwerken. In combinatie met hoge dagtemperaturen (32-33 graden) en de hoge luchtvochtigheid tijdens de zomermaanden kan het erg benauwd worden. Direct langs de kust kan wind van zee nog voor wat verkoeling zorgen, maar bij deze temperaturen en vochtigheidsgraad is het verkoelende effect minimaal.

Winterzon

Omdat het in de wintermaanden zonniger, iets minder warm en vooral droger is dan in de zomermaanden is Mexico een uitstekende winterzonbestemming. Plaatsen als Cancún en Playa del Carmen zijn het beste te bezoeken in de periode december tot en met april, wanneer het bij ons in Nederland juist koel en veelal onaangenaam weer is. Omdat in deze periode veel Amerikanen naar Mexico komen voor hun Kerst en springbreakvakanties, is het in deze periode ook aanzienlijk drukker en duurder.

Na het hoogseizoen zijn er vaak leuke lastminutes te boeken, maar dan moet je geluk hebben wat het weer betreft.

Sneeuw

Dat Mexico een groot land is met een grote verscheidenheid aan klimaten wordt ook duidelijk door het feit dat, naast tropische regenwouden, ook delen van het land te maken krijgen met sneeuw. Het centrale gedeelte van het noorden, dat grenst aan de Verenigde Staten, krijgt regelmatig te maken met sneeuwval. Dit komt door koude lucht die vanuit de Rocky Mountains in zuidelijke richting verplaatst wordt en voor kou en eventueel sneeuw zorgt. Ook op de hoogstgelegen bergtoppen meer zuidwaarts kan het sneeuwen.

Zelfs in tropische gebieden kan onder extreme omstandigheden sneeuw voorkomen. De stad Tampico, die toch echt in een tropische zone ligt, krijgt gemiddeld eens per eeuw te maken met witte vlokken.

Orkanen

In het orkaanseizoen, dat duurt van juni tot en met november, kunnen orkanen en tropische stormen huishouden op het schiereiland Yucatán, waar populaire badplaatsen als Playa del Carmen en Cancún liggen. Hoe groot de kans is dat je met noodweer te maken krijgt, is moeilijk te voorspellen. Sommige seizoenen zijn er geen orkanen en is de totale stormactiviteit in dit deel van het Caribisch gebied laag, andere jaren is het enkele keren raak in dit gebied. In tegenstelling tot andere natuurgeweld, zoals aardbevingen en tsunami's, zijn orkanen goed te voorspellen en in het geval er een orkaan naar Mexico trekt, is er tijd genoeg om maatregelen te nemen waaronder eventuele evacuaties.

Ook de westelijke kustgebieden, langs de noordoostelijke Stille Oceaan , hebben kans op orkanen. De activiteit is hier ook vrij groot, maar de meeste orkanen halen het land niet en zijn afgezwakt tot een tropische depressie voordat ze de kust van Mexico bereiken. In een enkel geval kunnen plaatsen als Puerto Vallarta en Acapulco door een orkaan of tropische storm getroffen worden.

Hooggebergte

Een groot deel van Mexico bestaat uit bergen. Slechts de kusten en het schiereiland Yucatán liggen lager dan 200 meter boven zeeniveau. De Mexicaanse hoogvlakte, waar ook de hoofdstad Mexico-Stad ligt, beslaat ongeveer een derde van het hele land en loopt in het noorden door in de Verenigde Staten. Het noordelijke deel, met een gemiddelde hoogte van 1500 tot 1800 meter, heeft een koud steppeklimaat. Het zuidelijke deel, met een gemiddelde hoogte van 2000 tot 2500 meter, heeft een koud steppeklimaat dat in de hoger gelegen delen overgaat in landklimaten. De Trans-Mexicaanse Vulkanengordel vormt de zuidgrens van de hoogvlakte en bestaat vooral uit vulkanen met een hoogte tot bijna 5,5 kilometer. Dit gebied is ruw en bergachtig, met weinig begroeiing, met uitzondering van de zuidelijke hellingen. Ten zuiden van de Mexicaanse hoogvlakte ligt de Zuidelijke Sierra Madre, met een voornamelijk subtropisch klimaat.

Klimaatcijfers

Onderstaande cijfers zijn gebaseerd op langjarige gemiddelde klimaatstatistieken. De temperaturen worden weergegeven in graden Celsius (°C).

maximum temperatuur minimum temperatuur uren zonneschijn per dag dagen neerslag per maand hoeveelheid neerslag per maand water temperatuur
maximum temperatuur minimum temperatuur uren zonneschijn per dag dagen neerslag per maand hoeveelheid neerslag per maand water temperatuur
januari
28℃
18℃
6
6
26℃
februari
29℃
19℃
7
5
26℃
maart
30℃
20℃
8
3
27℃
april
32℃
21℃
8
3
27℃
mei
32℃
22℃
8
7
28℃
juni
32℃
23℃
7
12
28℃
juli
33℃
24℃
7
12
29℃
augustus
33℃
24℃
7
13
29℃
september
32℃
23℃
6
14
29℃
oktober
31℃
22℃
7
13
29℃
november
29℃
21℃
6
8
28℃
december
28℃
19℃
6
7
27℃

0-5 mm =  NIHIL

|

6-30 mm =

|

31-60 mm =

|

61-100 mm =

|

101-200 mm =

|

meer dan 200 mm =

januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
nodata
maximum temperatuur
28℃
29℃
30℃
32℃
32℃
32℃
33℃
33℃
32℃
31℃
29℃
28℃
nodata
minimum temperatuur
18℃
19℃
20℃
21℃
22℃
23℃
24℃
24℃
23℃
22℃
21℃
19℃
nodata
uren zonneschijn per dag
6 7 8 8 8 7 7 7 6 7 6 6
nodata
dagen neerslag per maand
6 5 3 3 7 12 12 13 14 13 8 7
nodata
hoeveelheid neerslag per maand
nodata
water temperatuur
26℃
26℃
27℃
27℃
28℃
28℃
29℃
29℃
29℃
29℃
28℃
27℃

0-5 mm =  NIHIL

|

6-30 mm =

|

31-60 mm =

|

61-100 mm =

|

101-200 mm =

|

meer dan 200 mm =

Meer klimaatinformatie

Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaalbeeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers. Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo.

kans op (zeer) warm weer kans op winters weer kans op langdurige neerslag kans op orkanen (cyclonen) zonzekerheid UV-index
januari

UV 6-8

februari

UV 8-10

maart

UV 10+

april

UV 10+

mei

UV 10+

juni

UV 10+

juli

UV 10+

augustus

UV 10+

september

UV 10+

oktober

UV 8-10

november

UV 8-10

december

UV 6-8

klik hier voor uitleg over de symbolen
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
kans op (zeer) warm weer
kans op winters weer
kans op langdurige neerslag
kans op orkanen (cyclonen)
zonzekerheid
UV-index

UV 6-8

UV 8-10

UV 10+

UV 10+

UV 10+

UV 10+

UV 10+

UV 10+

UV 10+

UV 8-10

UV 8-10

UV 6-8

klik hier voor uitleg over de symbolen