Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

nederland Het klimaat van Bonaire

Het eiland Bonaire behoort tot de Benedenwindse Eilanden in het Caribisch gebied en is sinds zondag 10 oktober 2010 officieel een Nederlandse gemeente. Daarmee heeft Bonaire meteen de eer het warmste klimaat van Nederland te hebben.

Bonaire heeft een tropisch savanneklimaat (type Aw volgens de Köppen-Geigerclassificatie). De temperaturen zijn vrij constant over het hele jaar, met maximumtemperaturen rond de 30-32 graden die overdag al vrij snel gehaald worden. Zodra de avond ingevallen is zakken de thermometers langzaam totdat er een ondergrens van 23 tot 25 graden bereikt is. Onder invloed van de Caribische Zee en de oostpassaat is er slechts weinig variatie in de temperaturen. In de wintermaanden zorgen deze twee elementen ervoor dat het land wat opgewarmd wordt, in de zomer werkt de wind over de op dat moment relatief iets koelere zee juist weer verkoelend. Neem dat laatste woord niet te letterlijk, want echt koel wordt het nooit op Bonaire. Temperaturen onder de twintig graden worden vrijwel nooit gemeten en winterse omstandigheden zoals sneeuw en vorst zijn hier onmogelijk.

Klimaatstatistieken voor Bonaire

De langjarige klimaatgemiddelden voor Bonaire kunnen we als volgt samenvatten:

  • De gemiddelde maximumtemperatuur ligt tussen de 30 en 32 graden Celsius.
  • De gemiddelde minimumtemperatuur ligt tussen de 24 en 27 graden Celsius.
  • Op jaarbasis valt er ongeveer 350 tot 450 millimeter neerslag (altijd in de vorm van regen).
  • Het jaarlijkse aantal uren zonneschijn bedraagt ongeveer 2800 tot 3000 uur.
  • De zeewatertemperatuur ligt tussen de 25 en 28 graden Celsius.
  • De gemiddelde relatieve luchtvochtigheid bedraagt 75,9%.
  • Op jaarbasis komen er ongeveer 65 dagen voor waarin er tenminste 0,1 mm neerslag valt.

Ideale vakantiebestemming

Als we zelf meten kiezen, dan behoort Bonaire klimatologisch tot de allerbeste vakantiebestemmingen ter wereld. Het is er altijd warm, zonder al te warm te worden. De voorspelbare en vrijwel altijd aanwezige oostelijke wind zorgt ervoor dat het ook tijdens de warmste dagen goed uit te houden is op Bonaire. De zon laat zich veel zien en regen komt voor, maar niet in al te grote hoeveelheden. Beter strandweer kun je bijna niet hebben.

Niet voor niets dat Nederlandse reisorganisaties zoals TUI en Corendon succesvol zijn met het aanbieden van Bonaire vakanties. Zij bieden al jarenlang een zeer gevarieerd aanbod van accommodaties met vlucht en transfer aan.

BEKIJK ALLE BONAIRE VAKANTIES BIJ TUI

BEKIJK ALLE BONAIRE VAKANTIES BIJ CORENDON

Bonaire

Populaire bestemmingen op Bonaire

Bekijk direct de klimaatinfo van de populairste bestemmingen op Bonaire:

Regen

Veel sites omschrijven het klimaat van Bonaire als tropisch-aride, waarmee bedoeld wordt dat het een droog klimaat is met tropische temperaturen. Dat de temperaturen continu op tropische waardes liggen, zullen wij niet betwisten. Om het klimaat droog te noemen is iets wat wel discutabel is, want gemiddeld valt er op weerstation Flamingo Airport bijna vijfhonderd millimeter per jaar. Dit is echt een gemiddelde waarbij er redelijk wat drogere jaren tussen zitten, met ongeveer driehonderd tot vierhonderd millimeter. Het is echter ook heel goed mogelijk dat er binnen één jaar maar liefst duizend millimeter regen valt. Vooral in een jaar waarin er een orkaan akelig dichtbij komt en/of er een of meerdere zware tropische depressies overtrekken, kan de totale hoeveelheid regen flink doen toenemen. De afgelopen jaren neemt als gevolg van de klimaatverandering op Bonaire de kans op afwijkende neerslagpatronen toe.

De meeste regen valt in het laatste kwartaal van het jaar. De maanden oktober, november en december zijn goed voor ongeveer de helft van de totale hoeveel neerslag per jaar. De maanden februari, maart, april, mei en juni zijn het droogste. Gemiddeld valt er in die periode minder dan 20 mm regen per maand. Er komen echter ook maanden voor waarin er totaal geen neerslag waargenomen wordt en de natuur snakt naar wat hemelwater.

Zon

Bonaire is een zonnig eiland, met een gemiddeld aantal zonne-uren per dag van acht tot negen uur. Op jaarbasis komt het totaal aantal zonuren gemiddeld rond de drieduizend uit, wat als uitermate zonnig beschouwd mag worden. De blauwe lucht boven Bonaire wordt vaak gemengd met mooie wolkenluchten, die fel af kunnen steken boven de azuurblauwe kust en de diepblauwe lucht erboven. Ongeveer een derde van de tijd is er sprake van een grotendeels of helemaal door wolken afdekte hemel. De kans hierop is ongeveer het hele jaar net zo groot. De kans op een hele dag bewolkt weer of zelfs langer is vooral aanwezig in de periode september tot en met december.

Duikbestemming

Rondom Bonaire tref je een prachtige onderwaterwereld aan, die jaarlijks veel duikers en snorkelaars naar Bonaire lokt. Zeewater met een gemiddelde jaartemperatuur van 26,8 graden Celsius en vrijwel nooit koeler dan zo'n 25 graden Celsius zorgt voor ideale leefomstandigheden voor tropische vissen in dit stukje van het Koninkrijk de Nederlanden. Wie in het najaar wil gaan duiken moet er rekening mee houden dat de zee als gevolg van tropische depressies ruwer kan zijn dan anders.

Luchtvochtigheid

Wat regen betreft valt het allemaal wel mee op Bonaire, maar van een vrij hoge relatieve luchtvochtigheid is op het eiland wel sprake. De gemiddelde luchtvochtigheid op jaarbasis is 76 procent. Verdeeld over het jaar zit hier vrij weinig variatie in, het verschil tussen de meest droge maanden en de meest klamme maanden is slechts een paar procent luchtvochtigheid. Het feit dat al dat vocht in de lucht niet zo vaak uitgroeit tot buien heeft vooral te maken met de beperkte oppervlakte van het eiland en vooral het vrijwel ontbreken van hoogteverschillen. Zones met bewolking die hoofdzakelijk uit regenwolken bestaat zullen daardoor Bonaire vrij eenvoudig passeren en pas op het vaste land voor regen zorgen. Hiervan is vooral Venezuela de dupe.

Orkanen

In het Caribisch gebied is er vanaf begin juni tot begin december kans op orkanen en tropische stormen. Bonaire ligt op een plaats binnen het Caribisch gebied waar de kans op een echte orkaan veel kleiner is dan elders. Sommige sites melden dat tropische stormen en orkanen niet voorkomen op Bonaire. Dat dit niet op waarheden gebaseerd is, blijkt uit tropische storm Omar, die in oktober 2008 op Bonaire voor veel ellende en toch ook de nodige schade zorgde. Gelukkig vormen dit soort omstandigheden op Bonaire een uitzondering. De meeste overlast van orkanen en tropische stormen bestaat uit regenactiviteit en een ruwere zee als gevolg van ten noorden van Bonaire liggende depressies.

Winterzon

De aangename temperaturen in de winter in combinatie met veel zon maken Bonaire een zeer populaire winterzonbestemming. Vooral de maanden februari tot en met april zijn super om te gaan duiken, snorkelen of zwemmen op dit prachtige eiland. Mensen met een huid die nog niet gewend is aan de zon moeten in deze maanden wel extra zorgvuldig zijn met betrekking tot het beperken van de kans op verbranding en alle gevolgen van dien. De zonkracht ligt ook in de winter op Bonaire op een zeer hoog niveau.

Klimaatcijfers

Onderstaande cijfers zijn gebaseerd op langjarige gemiddelde klimaatstatistieken. De temperaturen worden weergegeven in graden Celsius (°C).

maximum temperatuur minimum temperatuur uren zonneschijn per dag dagen neerslag per maand hoeveelheid neerslag per maand water temperatuur
maximum temperatuur minimum temperatuur uren zonneschijn per dag dagen neerslag per maand hoeveelheid neerslag per maand water temperatuur
januari
30℃
24℃
8
9
26℃
februari
30℃
24℃
9
4
25℃
maart
30℃
25℃
9
3
26℃
april
30℃
25℃
8
2
26℃
mei
31℃
26℃
8
2
27℃
juni
31℃
26℃
8
3
27℃
juli
31℃
26℃
9
6
27℃
augustus
32℃
27℃
9
4
28℃
september
32℃
27℃
8
5
28℃
oktober
32℃
26℃
8
8
28℃
november
31℃
26℃
8
12
28℃
december
30℃
25℃
8
11
27℃

0-5 mm =  NIHIL

|

6-30 mm =

|

31-60 mm =

|

61-100 mm =

|

101-200 mm =

|

meer dan 200 mm =

januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
nodata
maximum temperatuur
30℃
30℃
30℃
30℃
31℃
31℃
31℃
32℃
32℃
32℃
31℃
30℃
nodata
minimum temperatuur
24℃
24℃
25℃
25℃
26℃
26℃
26℃
27℃
27℃
26℃
26℃
25℃
nodata
uren zonneschijn per dag
8 9 9 8 8 8 9 9 8 8 8 8
nodata
dagen neerslag per maand
9 4 3 2 2 3 6 4 5 8 12 11
nodata
hoeveelheid neerslag per maand
nodata
water temperatuur
26℃
25℃
26℃
26℃
27℃
27℃
27℃
28℃
28℃
28℃
28℃
27℃

0-5 mm =  NIHIL

|

6-30 mm =

|

31-60 mm =

|

61-100 mm =

|

101-200 mm =

|

meer dan 200 mm =

Meer klimaatinformatie

Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaalbeeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers. Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo.

kans op (zeer) warm weer kans op winters weer kans op langdurige neerslag kans op orkanen (cyclonen) zonzekerheid UV-index
januari

UV 8-10

februari

UV 10+

maart

UV 10+

april

UV 10+

mei

UV 10+

juni

UV 10+

juli

UV 10+

augustus

UV 10+

september

UV 10+

oktober

UV 10+

november

UV 8-10

december

UV 8-10

klik hier voor uitleg over de symbolen
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
kans op (zeer) warm weer
kans op winters weer
kans op langdurige neerslag
kans op orkanen (cyclonen)
zonzekerheid
UV-index

UV 8-10

UV 10+

UV 10+

UV 10+

UV 10+

UV 10+

UV 10+

UV 10+

UV 10+

UV 10+

UV 8-10

UV 8-10

klik hier voor uitleg over de symbolen