Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

luxemburg Beste reistijd voor Luxemburg

Wil je weten wanneer je het beste naar Luxemburg kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

Het Groothertogdom Luxemburg is een klein land in het westen van Europa. Door de nabijheid van de Noordzee en de daarachter gelegen Atlantische Oceaan heeft Luxemburg een gematigd zeeklimaat dat trekjes heeft van een continentaal klimaat. Hoewel Luxemburg qua oppervlakte niet zo groot is, zijn er wel wat verschillen in het gemiddelde weerbeeld te zien. Het noorden van het land is met een gemiddelde jaarlijkse neerslagsom tot ongeveer 1200 millimeter natter dan het zuiden, waar de hoeveelheid neerslag vaak beperkt blijft tot ongeveer 800 tot 900 millimeter per kalenderjaar. Dat komt omdat Atlantische storingen het noorden van Luxemburg beter weten te bereiken.

Beste maanden

De periode half mei tot half september mag als beste reistijd voor Luxemburg gezien worden. De temperaturen zijn dan vaak aangenaam en dit is de meest zonnige periode van het jaar. Neerslag valt ongeveer gelijkmatig verspreid over het jaar. Omdat er geen echt natte of droge maanden zijn in Luxemburg, wordt neerslag niet als parameter gebruikt bij het vaststellen van de beste reistijd.

Herfstkleuren

Vanaf september dalen de temperaturen en is het vaker bewolkt dan in de voorgaande maanden. Je zou denken dat je dan beter niet naar Luxemburg kunt reizen, maar dan zou je een mooi natuurfenomeen in dit landje missen: de herfstkleuren. In de maand oktober zie je de bomen en struiken van groenkleurig transformeren naar de mooiste herfstkleuren. Vooral de fellere rode tinten spreken toeristen tot de verbeelding. De beste periode om deze bonte kleurenmix te aanschouwen verschilt een beetje van jaar tot jaar. Meestal kun je de eerste of tweede week van oktober als richtlijn nemen. Luxemburg-Stad staat trouwens bekend als één van de beste steden van Europa om de herfsttinten te zien. Dat komt omdat de stad op zich vrij veel groen bevat, waardoor de kleuren meer opvallen.

Wintersport

De beperkte hoogte en de niet superkoude winters zorgen ervoor dat je tevergeefs zult zoeken naar wintersportmogelijkheden in Luxemburg. Mogelijk kom je bij je zoektocht naar skigebieden in Luxemburg Baraque de Fraiture tegen. Alleen ligt dit gebied niet in het land Luxemburg, maar in de provincie Luxembourg in België. Dit skigebied dat op een hoogte van 565 tot 651 meter ligt telt ongeveer twee kilometer aan blauwe piste. Verder zijn er vier loipes die samen 45 kilometer aan langlaufmogelijkheden bieden.

Reisadvies - Luxemburg
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Luxemburg
Reisadvies - Luxemburg
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Luxemburg

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.