Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

vlag-zwitserland Beste reistijd voor Zwitserland

Wil je weten wanneer je het beste naar Zwitserland kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

De binnenstaat Zwitserland is bekend vanwege de neutraliteit binnen Europa, de vrij hoge prijzen, de hoge levensstandaard en de prachtige landschappen. De berglandschappen van Zwitserland behoren tot de mooisten ter wereld. Niet voor niets dat het land het hele jaar door mag rekenen op toeristen die vooral komen om op allerlei manieren te genieten van de natuur. Het weer is daarbij een belangrijke factor. Het is daarom goed om je vooraf te informeren wat voor soort weer je binnen bepaalde reisperiodes mag verwachten voor Zwitserland.

Het weer is in Zwitserland vooral afhankelijk van de ligging. De bergen zorgen ervoor dat sommige gebieden natter zijn door stijgingsregens, terwijl andere gebieden juist droger zijn omdat de bergen regengebieden tegenhouden. De hoogteligging is erg bepalend voor de temperaturen en het soort neerslag dat er valt. Hoe hoger je komt, des te koeler het in de regel is en des te groter de kans is dat neerslag in de vorm van sneeuw valt. Op de hoogste plekken in Zwitserland is er zelfs sprake van gletsjers en eeuwige sneeuw.

Meest aangename maanden

De algemene beste reistijd voor Zwitserland is van mei tot en met september. De hoogste temperaturen komen in juli en augustus voor. Omdat de kans op onweersbuien dan groter is, is de periode mei tot eind juni het best geschikt om te wandelen in Zwitserland of om op andere wijze actief bezig te zijn in de buitenlucht. September vormt een goed alternatief voor een sportieve vakantie in Zwitserland. Voor wie zomers weer het belangrijkste is, zijn de maanden juli en augustus net wat beter. De maximumtemperaturen liggen dan vooral rond de zomerse waarde van 25 graden. In de Alpen is het overwegend koeler, vooral op hogere hoogtes. In Davos, dat 1600 meter boven zeeniveau ligt, komen de maxima hartje zomer gemiddeld iets onder de twintig graden uit.

Zwitserland

Stedentrips

De Zwitserse steden lenen zich prima voor een stedentrip. Het weer speelt bij een stedentrip een minder belangrijke rol, waardoor de beste reistijd een ruimere periode beslaat: april tot en met oktober. De winter is wat somberder, vrij koel en er bestaat een kans op winters weer. Voor een stedentrip zijn dat niet de beste omstandigheden, tenzij je een bezoek aan bijvoorbeeld Genève, Bern, Lausanne of Zürich wilt combineren met een wintersportvakantie.

Wintersport in Zwitserland

Zwitserland behoort tot de beste landen ter wereld om aan wintersport te doen. Je vindt hier honderden kilometers aan pistes waar je maandenlang kunt skiën of snowboarden. Het wintersportseizoen begint veelal in december, maar in verschillende skigebieden kun je in november al volop skipret beleven. Het seizoen duurt meestal tot in april. In de hoogst gelegen gebieden kun je zelfs in de zomer nog aan wintersport doen.

De beste reistijd voor een wintersportvakantie in Zwitserland bestaat uit de maanden februari en maart. Dit is de meest sneeuwzekere periode en de dagen zijn langer dan in december en januari. Als je tijdens de voorjaarsvakantie naar Zwitserland wilt reizen dan kun je te maken hebben met hogere prijzen.

Reisadvies - Zwitserland
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Zwitserland
Reisadvies - Zwitserland
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Zwitserland

Beste reistijd voor bestemmingen in Zwitserland

Wil je de beste reisperiodes weten voor specifieke bestemmingen binnen Zwitserland? Op onderstaande pagina's kun je zien welke maanden het meest geschikt zijn om naar die bestemmingen te reizen.

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.