Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

curacao Het klimaat van Curaçao

Curaçao heeft een tropisch savanneklimaat (type Aw volgens de Köppen-Geigerclassificatie). De temperaturen zijn vrij constant over het hele jaar. Het verschil tussen de laagste gemiddelde etmaaltemperatuur en de hoogste is binnen één jaar slechts 3 graden. Wel zit er een duidelijk verschil in het neerslagpatroon. Vanaf februari tot en juni is het droog, het aantal millimeters regen blijft dan vrijwel altijd onder de grens van dertig millimeter. Januari, juli, augustus en september zijn, met hoeveelheden tussen de veertig en vijftig millimeter gemiddeld per maand, iets natter. De laatste drie maanden van het jaar vormen de beduidend nattere periode, waarbij er maandelijks rond de honderd millimeter neerslag geregistreerd wordt. Niet genoeg om van een echt regenseizoen te spreken, maar wel aanzienlijk meer dan de andere maanden.

Klimaatstatistieken voor Curaçao

De langjarige klimaatgemiddelden voor Curaçao kunnen we als volgt samenvatten:

  • De gemiddelde maximumtemperatuur ligt tussen de 30 en 33 graden Celsius.
  • De gemiddelde minimumtemperatuur ligt tussen de 24 en 27 graden Celsius.
  • Op jaarbasis valt er ongeveer 400 tot 600 millimeter neerslag (altijd in de vorm van regen).
  • Het jaarlijkse aantal uren zonneschijn bedraagt ongeveer 2900 tot 3200 uur.
  • De zeewatertemperatuur ligt tussen de 26 en 29 graden Celsius.
  • De gemiddelde relatieve luchtvochtigheid bedraagt 78,3%.
  • Op jaarbasis komen er ongeveer 70 dagen voor waarin er tenminste 0,1 mm neerslag valt.

Curaçao

Populaire bestemmingen op Curaçao

Bekijk direct de klimaatinfo van de populairste bestemmingen op Curaçao:

Op vakantie naar Curaçao?

Wil je genieten van een zonovergoten vakantie op het tropische eiland Curaçao? Jouw Curaçaovakantie kun je boeken bij reisorganisatie TUI. Dit is de grootste touroperator van Nederland, is groot in Curaçaovakanties en vliegt zowel met eigen toestellen als met KLM naar Curaçao. Kies uit luxestrandhotels, comfortabele appartementen of een heerlijke all-inclusive vakantie. Regel je het liever zelf of logeer je bij vrienden / familie? Check dan dit overzicht: goedkope vliegtickets Curacao - Vliegennaar.nl. Met het weer zit het wel goed, zoals je in de statistieken hieronder kunt zien!

Regen

Op jaarbasis valt er in totaal ruim vijfhonderd millimeter. Opvallend voor Curaçao is dat er redelijke verschillen per jaar en per maand kunnen zijn. Er zijn jaren dat er minder dan de helft valt van wat er normaliter gemiddeld staat voor een heel jaar. Maar er zijn ook jaren dat er ruim het dubbele van de normale hoeveelheid regen valt. Omdat de jaarlijkse hoeveelheid neerslag vooral opgebouwd is uit een aantal buien, is het uiteindelijke aantal buien erg bepalend voor de jaarlijkse hoeveelheid. In de jaren dat er veel neerslag valt, is er naast de gebruikelijke buien vaak sprake van grote depressies die voor langdurige neerslag zorgen. Dagenlang grijs weer met veel regen is dan zeker mogelijk. Het andere uiterste kan ook goed voorkomen. In de normaal al relatief droge periode februari tot en met juni kunnen er maanden zijn waarin er helemaal geen neerslag valt en de regenmeters op 0,0 millimeter blijven steken.

Zon

Curaçao is een zonnig eiland, met een gemiddeld aantal zonne-uren per dag van ruim acht uur. Op jaarbasis komt het totaalaantal zonne-uren gemiddeld iets boven de drieduizend uit, wat als zeer zonnig beschouwd mag worden. De zonne-uren liggen mooi verdeeld over het hele jaar: zelfs in de wat nattere maanden is het gemiddeld nog steeds zonnig, omdat de regen vrijwel altijd in de vorm van buien valt. Toch moet je op Curaçao geen dagen verwachten waarin er geen wolkje aan de lucht is, want vrijwel elke dag zijn er wel wolken zichtbaar. Vaak zijn het de mooie witte wolken die je vaker ziet bij mooi weer, maar ook dreigende onweerswolken zijn mogelijk. Het komt dan echter niet altijd tot een regenbui. Omdat het eiland vrij klein is, waaien veel buienwolken over en laten ze pas boven het aanzienlijk nattere vasteland van Venezuela hun regen vallen. Curaçao is mede vanwege de vrij hoge zonzekerheid een populaire bestemming voor een zonvakantie.

Ruige noordkust

Omdat er vrijwel continu een vrij krachtige oostelijke tot noordoostelijke passaatwind staat, is de noordkust van het eiland Curaçao een stuk ruiger dan de zuidkust. Erosie als gevolg van de golven die op het land inslaan, kenmerken de kustlijnen aan deze zijde. De passaatwind zorgt ervoor dat het hier iets minder heet aanvoelt dan het in werkelijkheid is.

Luchtvochtigheid

Hoewel de hoeveelheden regen meevalt – zeker in de droge jaren, waarin de neerslag beperkt blijft tot 250 tot 300 millimeter – heeft Curaçao wél een hoge relatieve luchtvochtigheid. De luchtvochtigheid ligt gemiddeld rond de 75 tot 80%, met soms uitschieters tot ruim boven de 90 procent. Zeker langs de zuidkust kan het, bij het ontbreken van een duidelijk voelbare wind, dan klam en benauwd aanvoelen.

Orkanen

In het Caribisch gebied is er vanaf begin juni tot begin december kans op orkanen en tropische stormen. Door de ligging onder de gebruikelijke aanvoerroutes van de orkanen en depressies wordt Curaçao echter zelden getroffen door dergelijke zware stormen. Van een echt orkaanseizoen is daarom geen sprake op Curaçao. Niet voor niets heten de eilanden waartoe Curaçao behoort de Benedenwindse Eilanden. Hoewel het eiland zelf zelden getroffen wordt door orkanen, heeft het wel degelijk last van orkaanactiviteit in de regio. Door orkaanactiviteit ten noorden van Curaçao kan de wind erg ruw worden en kunnen golven hard op de kust van het eiland slaan, met alle gevolgen van dien. Ook zijn grote hoeveelheden regen mogelijk als gevolg van orkaandepressies in de nabije omgeving.

Winterzon

Omdat Curaçao continu aangename dagtemperaturen biedt van 30 tot 32 graden, is het een ideale winterzonbestemming. In de periode oktober tot en met december is de kans groter dat je getroffen wordt door regen. Toch schijnt ook in die maanden de zon volop en is het vrijwel alle dagen gewoon lekker genieten aan strand of zwembad. Wie rond de kerst en nieuwjaar naar Curaçao wil vliegen, moet rekening houden met hoge ticketprijzen als gevolg van familiebezoek in die periode. Een vakantie op Curaçao kost dan al snel duizenden euro's per persoon.

Klimaatcijfers

Onderstaande cijfers zijn gebaseerd op langjarige gemiddelde klimaatstatistieken. De temperaturen worden weergegeven in graden Celsius (°C).

maximum temperatuur minimum temperatuur uren zonneschijn per dag dagen neerslag per maand hoeveelheid neerslag per maand water temperatuur
maximum temperatuur minimum temperatuur uren zonneschijn per dag dagen neerslag per maand hoeveelheid neerslag per maand water temperatuur
januari
30℃
24℃
8
6
27℃
februari
30℃
24℃
9
4
26℃
maart
31℃
25℃
9
4
26℃
april
31℃
26℃
8
5
27℃
mei
32℃
26℃
8
7
27℃
juni
32℃
26℃
9
9
28℃
juli
32℃
26℃
9
9
28℃
augustus
32℃
26℃
9
8
28℃
september
33℃
27℃
9
10
29℃
oktober
32℃
26℃
8
12
29℃
november
31℃
26℃
8
11
28℃
december
30℃
25℃
8
10
27℃

0-5 mm =  NIHIL

|

6-30 mm =

|

31-60 mm =

|

61-100 mm =

|

101-200 mm =

|

meer dan 200 mm =

januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
nodata
maximum temperatuur
30℃
30℃
31℃
31℃
32℃
32℃
32℃
32℃
33℃
32℃
31℃
30℃
nodata
minimum temperatuur
24℃
24℃
25℃
26℃
26℃
26℃
26℃
26℃
27℃
26℃
26℃
25℃
nodata
uren zonneschijn per dag
8 9 9 8 8 9 9 9 9 8 8 8
nodata
dagen neerslag per maand
6 4 4 5 7 9 9 8 10 12 11 10
nodata
hoeveelheid neerslag per maand
nodata
water temperatuur
27℃
26℃
26℃
27℃
27℃
28℃
28℃
28℃
29℃
29℃
28℃
27℃

0-5 mm =  NIHIL

|

6-30 mm =

|

31-60 mm =

|

61-100 mm =

|

101-200 mm =

|

meer dan 200 mm =

Meer klimaatinformatie

Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaalbeeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers. Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo.

kans op (zeer) warm weer kans op winters weer kans op langdurige neerslag kans op orkanen (cyclonen) zonzekerheid UV-index
januari

UV 8-10

februari

UV 10+

maart

UV 10+

april

UV 10+

mei

UV 10+

juni

UV 10+

juli

UV 10+

augustus

UV 10+

september

UV 10+

oktober

UV 10+

november

UV 8-10

december

UV 8-10

klik hier voor uitleg over de symbolen
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
kans op (zeer) warm weer
kans op winters weer
kans op langdurige neerslag
kans op orkanen (cyclonen)
zonzekerheid
UV-index

UV 8-10

UV 10+

UV 10+

UV 10+

UV 10+

UV 10+

UV 10+

UV 10+

UV 10+

UV 10+

UV 8-10

UV 8-10

klik hier voor uitleg over de symbolen