Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

nederland Beste reistijd voor Nederland

Wil je weten wanneer je het beste naar Nederland kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

De naam Nederland is gebaseerd op het vlakke landschap dat dit kleine landje overheerst. Nederland ligt in het noordwesten van Europa. Het weer wordt daardoor deels bepaald door de invloeden van de Noordzee en de Atlantische Oceaan. Het zorgt voor een gematigd zeeklimaat met gematigde grijze winters en wisselvallige zomers waarin er ruimte is voor warme en tropische dagen, maar ook de kans bestaat op koelere regenachtige dagen. Karakteristiek voor het Nederlandse weer is dat er geregeld en harde tot zeer harde wind kan staan aan de kustgebieden. Met name in het najaar en in de winter kan de wind stormachtig worden of kunnen er stormen ontstaan.

Beste maanden voor Nederland

Het dagelijks leven in Nederland is ingesteld op veranderlijk weer. Je kunt daardoor eigenlijk iedere maand van het jaar een vakantie in Nederland vieren. Er bestaat natuurlijk wel een periode waarin de kans op lekker weer groter is in andere periodes. Voor Nederland is dat ongeveer vanaf mei tot en met september. Dit is de beste reistijd voor een vakantie in Nederland. De maximumtemperaturen liggen dan gemiddeld tussen de 17 en 24 graden Celsius. Mei en juni zijn twee maanden waarin het weer daadwerkelijk alle kanten op kan gaan. Tropisch warmte is goed mogelijk in juli, maar een regendag waarin het kwik amper boven de tien graden uitkomt is een uiterste die je zelfs in zomermaand juni nog kunt ervaren.

De wintermaanden zijn somber in Nederland. Soms zijn er periodes waarin de zon zich een paar dagen niet laat zien. Dat gebeurt op momenten dat er een sterke westelijke stroming staat die de ene na de andere depressie aanvoert. Als het flink zonnig is in de winter dan gaat dat meestal gepaard met kou.

Strandvakantie in Nederland

De Noordzeekust is geliefd onder Nederlanders en buitenlandse toeristen. Vooral Duitsers zijn er gecharmeerd van de Nederlandse stranden en dan met name de Zeeuwse kust. Wie een zonvakantie in Nederland wil vieren die doet dat bij voorkeur tijdens de warmste maanden juli en augustus. De kans op zomerse dagen is dan het grootste en het zeewater is dan enigszins opgewarmd. Met officiële zeewatertemperaturen van 18 tot 21 graden is het altijd even wennen als je het water in gaat.

Reisadvies - Nederland
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Nederland
Reisadvies - Nederland
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Nederland

Beste reistijd voor provincies in Nederland

Wil je de beste reisperiodes weten voor specifieke provincies binnen Nederland? Op onderstaande pagina's kun je zien welke maanden het meest geschikt zijn om naar die provincies te reizen.

Beste reistijd voor streken en gebieden in Nederland

Wil je de beste reisperiodes weten voor streken en gebieden binnen Nederland? Op onderstaande pagina's kun je zien welke maanden het meest geschikt zijn om naar die bestemmingen te reizen.

Beste reistijd voor steden en dorpen in Nederland

Wil je de beste reisperiodes weten voor specifieke plaatsen binnen Nederland? Op onderstaande pagina's kun je zien welke maanden het meest geschikt zijn om naar die steden en dorpen te reizen.

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.