Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

Belgie2 Beste reistijd voor België

Wil je weten wanneer je het beste naar België kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

Het klimaat van België wijkt amper af van het Nederlandse klimaat. Wat wil je ook, als je buurlanden van elkaar bent en er amper verschil is in geografische omstandigheden. Wat je merkt is dat de hoger gelegen gebieden, die vrijwel geheel binnen de Ardennen vallen, koeler en wat natter zijn. In die regio valt de neerslag in de winterperiode wat eerder in de vorm van sneeuw of andere winterse neerslag. België is een bestemming waar je het hele jaar door naartoe kunt reizen. Het uiteindelijke reisdoel bepaalt wat de beste maanden zijn. Voor een algemene vakantie in België is de periode april tot en met oktober de beste reistijd.

Stedentrips

Nederlanders gaan vooral voor stedentrips richting België. Dat kan het hele jaar door. De meest geliefde maanden om dit te doen zijn mei, juni, september en oktober. Juli en augustus zijn over het algemeen ook prima voor een weekendje Antwerpen, Brugge of een andere stad in België. De kans bestaat dan wel dat het er vrij warm kan worden. Niet iedereen vindt tropische temperaturen ideaal voor een citybreak. In december is het de tijd van kerstmarkten in Belgische steden. Voor sommigen is dit een reden om juist dan een stad in België te bezoeken, voor anderen kan dit een reden zijn om juist weg te blijven.

België

Zonvakantie

De Vlaamse kust is gezegend met vele kilometers aan stranden. De Noordzee biedt in de zomer een aangename verkoeling tijdens de warme dagen. De beste maand voor een zonvakantie is augustus, op de voet gevolgd door de maand juli. Dit zijn de twee warmste maanden van het jaar met een goede kans op zomers weer (25 graden of hoger). Het zeewater is in deze maanden op zijn warmst: ongeveer 20-21 graden Celsius direct aan de kust. Juni kan aangenaam zijn, maar de zee is dan nog niet goed opgewarmd. Mei en september kunnen mooie dagen voortbrengen. Wie geluk heeft die kan dan genieten van een mooie zonvakantie.

Wintersport

In de Ardennen kan in de winter aan wintersport gedaan worden. Denk hierbij vooral aan langlaufen, maar skiën of snowboarden is op sommige plekken ook mogelijk. De Ardennen zijn nooit sneeuwzeker. Het kan in januari regenen bij temperaturen ruim boven het vriespunt, maar er kan ook een goede laag sneeuw liggen die bij lagere temperaturen wekenlang intact blijft. De grootste kans op goede winterse omstandigheden heb je in de maanden januari en februari. December en maart kunnen goed zijn, maar de kans is dan wel wat kleiner.

Reisadvies - België
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: België
Reisadvies - België
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: België

Beste reistijd voor bestemmingen in België

Wil je de beste reisperiodes weten voor specifieke bestemmingen binnen België? Op onderstaande pagina's kun je zien welke maanden het meest geschikt zijn om naar die bestemmingen te reizen.

>Gent

>Luik

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.