Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

spanje Beste reistijd voor de Canarische Eilanden

Wil je weten wanneer je het beste naar de Canarische Eilanden kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

Dankzij de gunstige ligging in de Atlantische Oceaan hebben de Canarische Eilanden een aangenaam mild klimaat. Hierdoor zijn de eilanden voor veel reisdoelen bijna het hele jaar een uitstekende vakantiebestemming. Er zijn twee factoren die vrijwel continu invloed hebben op het weer op de Canarische Eilanden. Dat zijn de relatief koele golfstroom en de noordoostelijke passaatwind die een groot deel van het jaar aanwezig is. Hoewel je de Canarische Eilanden het hele jaar door kunt bezoeken, is er wel een periode die beter is dan de rest van het jaar.

Beste maanden

Op basis van het weer is mei tot halverwege oktober de beste reistijd voor een vakantie op de Canarische Eilanden. Dit is de periode waarin de temperaturen het meest aangenaam zijn voor een zonvakantie en de zon zich veelvuldig laat zien.

Gedurende de rest van het jaar is het meer lenteachtig dan zomers op een groot deel van de Canarische Eilanden. Er zijn daarbij wel twee uitzonderingen. In het zuiden van zowel Gran Canaria als Tenerife is er vrijwel het hele jaar een grote kans op zomerse weersomstandigheden. Het enige nadeel is dat in de periode december tot en met mei het zeewater wat koeler is. De gemiddelde zeewatertemperatuur ligt dan rond de 19-20 graden.

Canarische Eilanden

Soms is het minder aangenaam

Het milde klimaat van de Canarische Eilanden zorgt voor een groot deel van het jaar voor prima weer. Er kunnen soms omstandigheden zijn waarbij het wat minder prettig is. Een fenomeen waar je vooral in de zomer mee te maken kunt krijgen is een korte periode van hitte doordat hete lucht vanuit de Sahara aangevoerd wordt. Tijdens deze 'Calima' kunnen de maximumtemperaturen op de oostelijke eilanden oplopen naar veertig graden of meer. De wind brengt dan vaak ook stof en zand uit de Sahara mee.

De Canarische Eilanden hebben een droog klimaat. Je kunt in het late najaar en in de winter wel te maken krijgen met een dag of een korte periode met zware regenval en/of flinke wind. Het is niet iets wat frequent gebeurt, maar het is wel iets waar je zeker in de periode november tot en met april rekening mee moet houden.

De Canarische Eilanden tijdens de schoolvakanties

Als je leerplichtige kinderen hebt of op een andere manier vast zit aan de schoolvakanties, dan zijn de Canarische Eilanden voor iedere schoolvakantie wel geschikt. Tijdens de kerstvakantie en de voorjaarsvakantie is het aantal plekken waar je goed strandweer hebt beperkt. Je moet de Canarische Eilanden dan meer zien als overwinterplekken dan een strandbestemming. De meivakantie zorgt voor droog weer en al iets hogere temperaturen. Zuidelijk Gran Canaria en Tenerife zijn dan de beste opties voor een zonvakantie. De zomervakantie is perfect voor een vakantie naar de Canarische Eilanden, op de enkele dag na dat de Calima waait.

Misschien leent de herfstvakantie zich wel het beste voor een reis naar de Canarische Eilanden. Het weer is dan in grote delen van Europa erg onzeker. De Canarische Eilanden vormen dan de beste oplossing die op relatief korte vliegafstand ligt.

Reisadvies - de Canarische Eilanden
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: de Canarische Eilanden
Reisadvies - de Canarische Eilanden
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: de Canarische Eilanden

Beste reistijd voor eilanden in de Canarische Eilanden

Wil je de beste reisperiodes weten voor specifieke eilanden binnen de Canarische Eilanden? Op onderstaande pagina's kun je zien welke maanden het meest geschikt zijn om naar die bestemmingen te reizen.

Beste reistijd voor plaatsen in de Canarische Eilanden

Wil je de beste reisperiodes weten voor specifieke plaatsen binnen de Canarische Eilanden? Op onderstaande pagina's kun je zien welke maanden het meest geschikt zijn om naar die bestemmingen te reizen.

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.