Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

spanje Het klimaat van de Canarische Eilanden

Hoewel de Canarische Eilanden officieel bij Spanje horen, wijkt het klimaat sterk af van dat van het vasteland van Spanje. Dit komt doordat de eilanden geografisch bij Afrika liggen. In de wintermaanden is het gemiddeld warmer dan op het vasteland, in de zomer is het meestal minder heet dan langs de Spaanse costa's.

Uitzonderingsgevallen zijn oostenwinden die zeer warme lucht uit de Sahara meenemen en de temperaturen op kunnen laten lopen tot boven de 40 graden. Deze wind wordt sirocco genoemd en als de wind gepaard gaat met veel woestijnstof noemt men dit verschijnsel calima. Je ziet dan vrijwel geen hand voor ogen en dat in combinatie met extreme hitte maakt het zeer onaangenaam. Zulke omstandigheden duren gelukkig nooit lang.

In de winter is het op de Canarische Eilanden vaak lenteachtig, hoewel slecht weer met veel wind en neerslag zeker tot de mogelijkheden behoort. Vooral als er boven West-Europa sterke hogedrukgebieden liggen, zorgt dat tijdens de periode november tot en met februari soms voor veel regen en wind. Goed nieuws voor wie een vakantie naar de Canarische Eilanden overweegt: het goede weer overheerst op de eilanden. Zelfs in de slechtste maand is er volop ruimte voor zonneschijn en aangename temperaturen. Wat dat betreft kun je je in Europa geen betere bestemming voorstellen.

Vakantie naar de Canarische Eilanden

Wil je een vakantie boeken naar de Canarische Eilanden? Kijk dan zeker even naar de de Canarische Eilanden vakanties bij TUI.nl. Zij bieden pakketreizen naar de Canarische Eilanden aan inclusief vlucht, transfer en accommodatie. Excursies of autohuur kunnen optioneel bijgeboekt worden.

Je de Canarische Eilanden vakantie boeken bij TUI betekent:
geld-terug-garantie als TUI de reis annuleert, dus geen gedoe met vouchers
✅ flexibele omruilgarantie, tot 7 dagen voor vertrek
✅ niet geheel onbelangrijk is de repatriëringsgarantie: bij een plotselinge uitbraak van het coronavirus of het wijzigen van het reisadvies, brengt TUI je veilig thuis.

Ga naar het de Canarische Eilanden vakantie-aanbod van TUI

Canarische Eilanden

De Canarische Eilanden

Bekijk direct de klimaatinfo van de verschillende Canarische Eilanden.

Fantastische stranden

De Canarische Eilanden zijn gezegend met een groot aantal fantastische stranden. Het soort stranden varieert enorm. Je komt hier vanwege de vulkanische oorsprong zwarte stranden tegen, maar de Canarische Eilanden kennen daarnaast een groot aantal fijne zandstranden met licht strandzand. Sommige van deze stranden behoren tot de mooiste stranden van Europa. Voorbeelden hiervan zijn Playa de Teresitas op Tenerife, Playas del Papagayo in het zuiden van Lanzarote en de beroemde Dunas de Maspalomas op Gran Canaria.

Wind

De wind is op veel plekken op de Canarische Eilanden duidelijk aanwezig. Zo staat er op Lanzarote een groot deel van het jaar een noordoostelijke wind die de gevoelstemperatuur lager laat zijn dan de werkelijke temperatuur. Dit in combinatie met de hoge uv-index zorgt ervoor dat je erg snel kunt verbranden als je een lichte tot middelmatige huid hebt.

Op Tenerife staat op en rondom vulkaan de Teide vrijwel altijd een redelijk sterke wind. De kabelbaan naar de top van de berg is daarom vaak gesloten, omdat het te hard waait, wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen.

Droogte en bosbranden

In de zomerperiode is het op grote delen van de Canarische Eilanden vaak erg droog. Dit in combinatie met wind en warmte vormt een goede basis voor bosbranden. In de zomermaanden is in begroeide delen daarom altijd kans op bosbranden. Aan de kust heb je hier niet zo snel last van. Vooral in het binnenland is de kans op een bosbrand groot. Zo wordt de zuidelijke helft van het Teide Nationale Park op Tenerife geregeld door bosbranden getroffen. Vaak blijft dit beperkt tot een kleinere oppervlakte, soms leidt het tot een grotere brand.

Winterzon

De bekende badplaatsen op de eilanden bieden uitstekende mogelijkheden voor een winterzon vakantie of om te overwinteren. Op veel plaatsen is het tijdens de wintermaanden het grootste deel van de tijd aangenaam weer met weinig neerslag. Hoewel het niet altijd strandweer is, is het zeker een van de beste plekken op een afstand van enkele uren vliegen waar je je zwembroek, bikini of badpak mee naartoe kunt nemen. Het hangt er erg vanaf waar je je winterzonvakantie op de Canarische Eilanden wilt vieren. De zuidelijke kustgebieden hebben de grootste kans op goed strandweer. De noordelijke delen zijn minder warm en zonnig, waardoor deze gebieden iets minder geschikt zijn voor een volwaardige zonvakantie. Als overwinterbestemming voldoen alle Canarische Eilanden in hun geheel.

Overlast door neerslag

Het regent niet zo vaak op de Canarische Eilanden, maar áls het regent, kan het flink raak zijn. Soms komen er berichten over wateroverlast als gevolg van heftige regenval. Als er sprake is van overlast door regenval, dan is het meestal in de noordelijke delen van de eilanden. Laat dit feitje geen reden zijn om geen vakantie naar de Canarische Eilanden te boeken. De kans dat dit gebeurt op het moment dat jij je vakantie viert binnen deze archipel is vrij klein. Gemiddeld is het minder dan één keer per jaar zo erg dat de regenval tot overlast leidt.

Op vakantie naar de Canarische Eilanden?

Het subtropische klimaat zorgt ervoor dat de Canarische Eilanden het heel jaar door geschikt zijn als vakantiebestemming. De zon en aangename temperaturen staan bijna garant voor een heerlijke zonvakantie. Wil je een vakantie naar de Canarische Eilanden boeken, neem dan een kijkje bij de volgende reisorganisaties die een ruim aanbod aan zonnige Canarische Eilanden-vakanties in de aanbieding hebben:

Canarische Eilanden vakanties bij TUI.nl
Canarische Eilanden vakanties bij Sunweb

Klimaatcijfers

Onderstaande cijfers zijn gebaseerd op langjarige gemiddelde klimaatstatistieken. De temperaturen worden weergegeven in graden Celsius (°C).

maximum temperatuur minimum temperatuur uren zonneschijn per dag dagen neerslag per maand hoeveelheid neerslag per maand water temperatuur
maximum temperatuur minimum temperatuur uren zonneschijn per dag dagen neerslag per maand hoeveelheid neerslag per maand water temperatuur
januari
19℃
15℃
6
5
19℃
februari
20℃
14℃
7
4
19℃
maart
21℃
15℃
7
3
19℃
april
22℃
16℃
9
2
20℃
mei
23℃
18℃
10
1
21℃
juni
25℃
20℃
11
1
NIHIL
22℃
juli
27℃
21℃
10
0
NIHIL
23℃
augustus
27℃
22℃
9
0
NIHIL
24℃
september
28℃
21℃
8
1
NIHIL
24℃
oktober
24℃
19℃
7
2
23℃
november
21℃
17℃
6
3
22℃
december
20℃
15℃
6
4
20℃

0-5 mm =  NIHIL

|

6-30 mm =

|

31-60 mm =

|

61-100 mm =

|

101-200 mm =

|

meer dan 200 mm =

januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
nodata
maximum temperatuur
19℃
20℃
21℃
22℃
23℃
25℃
27℃
27℃
28℃
24℃
21℃
20℃
nodata
minimum temperatuur
15℃
14℃
15℃
16℃
18℃
20℃
21℃
22℃
21℃
19℃
17℃
15℃
nodata
uren zonneschijn per dag
6 7 7 9 10 11 10 9 8 7 6 6
nodata
dagen neerslag per maand
5 4 3 2 1 1 0 0 1 2 3 4
nodata
hoeveelheid neerslag per maand
NIHIL NIHIL NIHIL NIHIL
nodata
water temperatuur
19℃
19℃
19℃
20℃
21℃
22℃
23℃
24℃
24℃
23℃
22℃
20℃

0-5 mm =  NIHIL

|

6-30 mm =

|

31-60 mm =

|

61-100 mm =

|

101-200 mm =

|

meer dan 200 mm =

kans op (zeer) warm weer kans op winters weer kans op langdurige neerslag kans op orkanen (cyclonen) zonzekerheid UV-index
januari

UV 3-6

februari

UV 6-8

maart

UV 8-10

april

UV 8-10

mei

UV 10+

juni

UV 10+

juli

UV 10+

augustus

UV 10+

september

UV 8-10

oktober

UV 6-8

november

UV 3-6

december

UV 3-6

klik hier voor uitleg over de symbolen
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
kans op (zeer) warm weer
kans op winters weer
kans op langdurige neerslag
kans op orkanen (cyclonen)
zonzekerheid
UV-index

UV 3-6

UV 6-8

UV 8-10

UV 8-10

UV 10+

UV 10+

UV 10+

UV 10+

UV 8-10

UV 6-8

UV 3-6

UV 3-6

klik hier voor uitleg over de symbolen