Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

spanje Beste reistijd voor Lanzarote

Wil je weten wanneer je het beste naar Lanzarote kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

Lanzarote is het meest noordoostelijke eiland van de Canarische Eilanden. Het landschap laat duidelijk de vulkanische oorsprong zien. Opvallend is dat veel van de stranden op Lanzarote niet uit zwart zand, maar uit geel zand bestaan. Dat scheelt een stuk qua warmte. Zwarte stranden zijn warmer dan witte of gele stranden. Dat verschil is vooral op de warmere dagen goed merkbaar. Dankzij de ligging ten westen van de Afrikaanse kust is Lanzarote een bestemming waar je het hele jaar door naartoe kunt reizen. De temperaturen zijn altijd minstens lenteachtig en een redelijk groot deel van het jaar zomers. Neerslag valt er niet zo veel. In een jaar kom je gemiddeld ergens tussen de 100 en 125 millimeter aan regen uit. Dat is iets meer zoveel dan dat er in een Nederlandse zomer in twee maanden valt. Dit om aan te geven hoe weinig het regent op Lanzarote.

De lekkerste maanden

Het is bijna het hele jaar aangenaam op Lanzarote. Toch zijn er wel periodes aan te wijzen die beter zijn dan andere reisperiodes. Het hangt ook een beetje van je reisdoel af. Voor een strandvakantie vormt de periode half juni tot eind september de beste reistijd. Dit is de warmste periode, waarin je de kleinste kans op neerslag hebt. Wat je wel merkt is dat de bijna altijd aanwezige wind hartje zomer wat harder waait. Dat gebeurt dan vooral uit de noordelijke windrichting. Kijk hoe de ligging van je accommodatie is. De oostelijke en zuidelijke badplaatsen zijn dan het beste. Hoe beschutte je zit, des te beter.

Vanaf oktober merk je dat het iets minder zonnig wordt en dat de temperaturen lichtjes dalen. Echt koud wordt het niet op Lanzarote. In november ligt de maximumtemperatuur rond de 23 graden Celsius zelfs tijdens de koelste maanden januari en februari is het gemiddeld nog twintig graden in de middag. Aan het zwembad, mits beschut gelegen en bij voorkeur met verwarmd zwembadwater, is het dan prima. Aan het strand kan het net wat te fris zijn om te zwemmen en zonnebaden. Dit is vooral persoonlijk.

Lanzarote

Actieve vakanties en cultuurreizen naar Lanzarote

Als je vooral voor de natuur en cultuur naar Lanzarote op vakantie gaat, of om te genieten van de lokale keuken, dan kun je beter iets vroeger in het jaar gaan. Want wie wandeltochten gaat maken of gaat fietsen die heeft liever droog weer, maar zonder de hoogste temperaturen. En wie naar Lanzarote om de bijzondere bezienswaardigheden van het eiland te bezoeken die zit waarschijnlijk ook niet te wachten op middagtemperaturen van 25 tot 30 graden. Voor de zien-en-doen-vakantie is de periode half april tot half augustus de beste reistijd. Voor wie zich in gaat spannen zijn de maanden april en mei het beste, wie ook nog wat strandweer mee wil pakken die kan beter zo vanaf juni of juli gaan.

Surfen

Surfliefhebbers weten dat je op Lanzarote prima kunt surfen. Vooral Playa de Famara, dat bij het dorpje Caleta de Famara ligt, staat bekend als een echte surfhotspot. Als beginnend surfer kun je hier de basis leren en als ervaren surfer kun je hier je skills verbeteren. De beste reistijd om te surfen in dit deel van Lanzarote is van oktober tot en met maart. De wind is dan zeer consistent en waait hier vooral vanuit het oosten. Er ontstaan in deze maanden veel goede golven waar je op kunt surfen.

Lanzarote tijdens de schoolvakanties

Als je aan de schoolvakanties gebonden bent, bijvoorbeeld omdat je leerplichtige kinderen hebt, dan is iedere vakantieperiode geschikt om naar Lanzarote te gaan. De zomervakantie is veruit de beste periode als je vooral wilt genieten van zon, zee en strand (of zwembad). Wil je wat meer zien en doen dan zijn de meivakantie en de herfstvakantie ook prima. De kerstvakantie en krokusvakantie (carnavalsvakantie) lenen zich vooral als overwintervakantie. Het zeewater is dan aan de koele kant en de luchttemperatuur is prima om op een terrasje te zitten, maar niet altijd even goed om te zonnebaden op het strand.

Lanzarote in het winterseizoen

Samen met de andere Canarische Eilanden behoort Lanzarote tot de meest geliefde winterzonbestemmingen. Het is in het winterseizoen misschien niet altijd strandweer, maar het is er wel warmer dan in Nederland. De nodige hoeveelheid zonneschijn en een kleine kans op neerslag maken van Lanzarote een prima eiland om de warmte op te zoeken op het moment dat het in Nederland op z'n koelst is.

Wind

Een element waar je op Lanzarote geregeld mee te maken kunt krijgen is de wind. Onder invloed van de Canarische stroom ontstaat er gedurende een groot deel van het jaar een sterke wind die vanuit het noorden over het eiland waait. Deze wind is over een groot deel van het eiland voelbaar, met name aan de noordkust en grote delen van het binnenland. In de zomer is de gemiddelde windsnelheid het hoogst: 24 tot 28 kilometer per uur. Dat is windkracht 4. Omdat de wind niet het hele etmaal even sterk is, is er geregeld sprake van windkracht 5 of 6. Sommige badplaatsen liggen (deels) in de luwte: Puerto del Carmen, Costa Teguise, Playa Honda en het zuidelijke deel van Playa Blanca.

Een andere wind waar je mee te maken kunt krijgen op Lanzarote is de calima. De calima is een oostelijke wind die warme woestijnlucht vanuit de Sahara richting de Canarische Eilanden blaast. In korte tijd kan de temperatuur flink oplopen en kan het onbehaaglijk worden op Lanzarote. Niet zelden wordt er woestijnzand meegevoerd door de calima. Het kan zelfs zo erg zijn dat de lucht oranje kleurt door het vele woestijnstof dat in de lucht zit. Gelukkig komt dit niet al te vaak voor. De grootste kans op een calima heb je in het voorjaar, met name rond maart. November is een andere maand met een verhoogde kans op de calima. Als deze woestijnwind hartje zomer voorkomt kan het ongekend heet worden op Lanzarote. Het kwik kan dan oplopen tot maar liefst 40 graden Celsius.

Reisadvies - Lanzarote
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Lanzarote
Reisadvies - Lanzarote
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Lanzarote

Beste reistijd voor bestemmingen in Lanzarote

Wil je de beste reisperiodes weten voor specifieke bestemmingen binnen Lanzarote? Op onderstaande pagina's kun je zien welke maanden het meest geschikt zijn om naar die bestemmingen te reizen.

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.