Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

nederland Beste reistijd voor Friesland

Wil je weten wanneer je het beste naar Friesland kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

Onder mensen die in eigen land vakantie willen vieren, behoort Friesland tot de meest populaire provincies. De vele meren, de idyllische dorpjes en de typisch Friese cultuur maken van deze noordelijke provincie een bijzondere bestemming. Voor een redelijk deel van de Nederlanders is Friesland echt vakantie in eigen land. Het leven in Friesland staat misschien wel het verste af van hoe veel andere Nederlandse leven. Het unieke karakter maakt van Friesland een aantrekkelijke vakantiebestemming.

Wie naar Friesland reist, die moet rekening houden met het feit dat het daar vaak wat koeler is dan elders in Nederland. Samen met Groningen, delen van Noord-Holland en de Waddeneilanden (die deels tot Friesland behoren) kent Friesland de laagste gemiddelde temperaturen van het land. Dat zorgt ervoor dat in de winter de kans hier groter is dat je op natuurijs kunt schaatsen en dat je in de zomer tijdens de heetste dagen in Friesland beter zit dan in de warmste gebieden van Nederland.

Fijnste maanden

Als goed weer de bepalende factor is, dan is de periode mei tot en met september de beste reistijd voor Friesland. Dit is de warmste periode, met de grootste kans op zonnig weer. Vanaf de eerste aangename lentedagen zie je het vaarverkeer op gang komen op de Friese meren en waterwegen. De maanden juli en augustus zijn het meest geliefd om het water op te gaan. In de zomermaanden worden er allerlei evenementen georganiseerd. Het grootste Friese zomerevenement is de Sneekweek. Die vindt jaarlijks in augustus plaats.

Schaatsen

Als je in Friesland wilt komen schaatsen op natuurijs, dan is de kans dat dat kan het grootste in januari en februari. Tijdens deze twee wintermaanden duiken de nachttemperaturen het vaakst onder het vriespunt. Er is een langere periode met matige of bij voorkeur strengere vorst nodig om voor goed natuurijs te zorgen. Door klimaatverandering neemt het aantal dagen waarop er goede schaatsomstandigheden zijn, af. De bekendste schaatstocht ter wereld, de Elfstedentocht, wordt om die reden steeds minder vaak verreden.

Reisadvies - Friesland
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Friesland
Reisadvies - Friesland
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Friesland

Beste reistijd voor bestemmingen in Friesland

Wil je de beste reisperiodes weten voor specifieke bestemmingen binnen Friesland? Op onderstaande pagina's kun je zien welke maanden het meest geschikt zijn om naar die bestemmingen te reizen.

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.