Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

Corendon nieuwste aanbiedingen

nederland Beste reistijd voor de Waddeneilanden

Wil je weten wanneer je het beste naar de Waddeneilanden kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

De Waddeneilanden vormen een bijzondere bestemming binnen Nederland. Wie een vakantie op Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland of Schiermonnikoog gaat vieren die zal merken dat het gemiddeld genomen kouder is dan op het Nederlandse vasteland en dat er meer wind staat. Vooral als er een stevige westenwind staat, dan is dat op de Waddeneilanden helemaal goed voelbaar. Krachtige of stormachtige wind komt nergens in Nederland zoveel voor als op de Waddeneilanden. Voor de meeste bezoekers is dat juist de charme van de eilanden. De elementen van de natuur zijn nergens zo goed zichtbaar als hier op de Waddeneilanden. Nergens anders heeft de term 'uitwaaien' zoveel inhoud als op deze prachtige eilanden.

Beste maanden

Voor de Waddeneilanden geldt dat de zomer de beste reistijd is. De maanden juni, augustus en september zijn de warmste maanden van het jaar. In het geval van de Waddeneilanden betekent dit middagtemperaturen die gemiddeld rond de 20 graden liggen. Juni is iets koeler, terwijl augustus iets warmer is. Het zijn de enige maanden waarin het mogelijk is dat de temperatuur oploopt naar tropische waarden van 30 graden of hoger. In het voorjaar is dat op de Waddeneilanden onmogelijk. In de zomer is het overigens nog steeds vrij zeldzaam dat er dit soort temperaturen gemeten worden op de Waddeneilanden. De zomerse grens van 25 graden is al heel wat op deze eilanden.

Waddeneilanden

Wadlopen

Wat is de beste reistijd om te wadlopen? Dat is van juni tot en met september. Wadlopen is in de regel een echte zomeractiviteit. Dat heeft vooral te maken met het koude zeewater in de winter. Mensen hebben weinig zin om natte voeten te krijgen als het water ijskoud is. Wadlopen mag alleen maar onder begeleiding van een ervaren gids, dus zit je vast een de dagen waarop zij lopen. Tegenwoordig zie je wat vaker winterwadlopen georganiseerd worden, maar het echte wadlopen is iets wat je in de zomer doet.

Je bent wel afhankelijk van de weersomstandigheden. Bij dichte mist, kans op onweer of een harde noordwestenwind (windkracht 6 of hoger) zijn de risico's te groot en wordt het wadlopen voor die dag meestal afgelast.

Reisadvies - de Waddeneilanden
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: de Waddeneilanden
Reisadvies - de Waddeneilanden
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: de Waddeneilanden

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.