Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

Beste reistijd voor het Midden-Oosten

Het zuidwesten van Azië behoort tot de politieke regio Midden-Oosten. Ook Egypte (in Afrika) en Turkije (deels Europees) worden meestal tot deze culturele regio gerekend. Het Midden-Oosten is politiek gezien één van de meest lastige regio's ter wereld. Dat wordt veroorzaakt door tegenstellingen in religie en cultuur. Het is één van de grootste gebieden ter wereld dat al jarenlang verscheurd wordt door interne conflicten.

Niet alleen politiek is dit een ander gebied, ook klimatologische zijn er verschillen. Een redelijk groot deel van het Midden-Oosten vormt de aride zone van Azië. Hier zijn de winters koel (Iran en Irak) tot zeer mild (Arabisch Schiereiland) en de zomers warm tot zeer heet. Middagtemperaturen die ruim boven de 40 graden uitkomen zijn in de maanden juli, augustus en september geen uitzondering. De beste reistijd voor een redelijk groot deel van het Midden-Oosten is in de maanden maart, april, oktober en november. Voor de noordelijke regionen kun je maart en november beter vergeten omdat het dan te koel is. Op het Arabisch Schiereiland moet je vooral in de periode november tot en met april op vakantie gaan.

Het klimaat dat in grote delen van het Midden-Oosten heerst, zorgt ervoor dat het vooral een winterzonbestemming is. In sommige gebieden geldt dat niet. Zo kan het in Irak, Iran en Syrië tijdens de wintermaanden serieus koud en guur worden, zeker in de hoger gelegen gebieden in het binnenland. Voor de meeste rondreizen zijn het late najaar en het vroege voorjaar de beste reisperiodes.

Reisadvies - het Arabisch schiereiland
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: het Arabisch schiereiland, dat het grootste deel van het Midden-Oosten vormt
Reisadvies - het Arabisch schiereiland
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: het Arabisch schiereiland, dat het grootste deel van het Midden-Oosten vormt

Beste reistijd voor landen in het Midden-Oosten

Wil je de beste reisperiodes weten voor specifieke landen binnen het Midden-Oosten? Op onderstaande pagina's kun je zien welke maanden het meest geschikt zijn om naar die bestemmingen te reizen. Via de landenpagina's of de zoekbalk bovenin deze site kun je naar de beste reistijd-info van onderliggende bestemmingen gaan.

>Irak

>Iran

>Oman

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.