Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

irak Beste reistijd voor Irak

Wil je weten wanneer je het beste naar Irak kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

De Republiek Irak is een land dat centraal gelegen is in het Midden-Oosten. Irak is zowel letterlijk als figuurlijk een hete bestemming. Het klimaat zorgt ervoor dat Irak in de zomer tot de heetste landen ter wereld behoort. Daarnaast is Irak een bestemming waar het politiek vaak rommelt. Interne problemen, ruzies met buurlanden en een lastige relatie met 'het westen' zorgt ervoor dat Irak al decennialang geen stabiele en veilige vakantiebestemming is. Er is bijna altijd wel iets aan de hand. Wie het actuele reisadvies voor Irak bekijkt die zal begrijpen wat we bedoelen. Mocht je voor zaken, noodzakelijk reizen, vanwege privéredenen of toch gewoon een vakantie naar Irak willen reizen, dan kunnen wij je adviseren over de beste reistijd gebaseerd op het weer en klimaat van Irak. Voor de veiligheid en algehele situatie raden we aan om de daarin gespecialiseerde websites en instanties te raadplegen voordat je een reis naar Irak boekt.

Op basis van de landschappen en het klimaat kun je Irak in drie gebieden indelen. Het noorden is heuvel- en bergachtig. Hier zie je mix van het gematigde landklimaat en het koude steppeklimaat. Koelere, natte winters en hete, gortdroge zomers zijn kenmerkend voor dit Koerdische deel van Irak. Het gebied rond en tussen de rivieren Eufraat en Tigris bestaat uit steppegebieden met een warm steppeklimaat. Het hele gebied ten zuiden van de Tigris bestaat hoofdzakelijk uit woestijn met het bijbehorende warme woestijnklimaat.

Meest aangename maanden

Omdat het in de zomer snikheet is in Irak en de wintermaanden koeler en vooral natter zijn, vallen de beste reisperiodes voor Irak in het voorjaar en het najaar. Op basis van de temperaturen en neerslag vormen maart, april en november de beste reistijd voor Irak.

Irak in de zomer

Over Irak in de zomer kunnen we maar één ding melden: blijf er vooral weg! In heel het land schieten de temperaturen overdag naar maxima die tussen de 35 en 47 graden Celsius liggen. Heel het land is in de periode juni tot en met augustus snikheet en kurkdroog. De kans dat je een verkoelende regenbui meemaakt is bij wijze van spreken kleiner dan de kans dat je een grote kans in de Staatsloterij pakt. Als de shamal waait dan zijn omstandigheden het minst aangenaam. Deze hete zomerwind voert zeer droge lucht aan en bevat vaak woestijnzand en stof.

Reisadvies - Irak
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Irak
Reisadvies - Irak
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Irak

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.