Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

saudi-arabie Beste reistijd voor Saoedi-Arabië

Wil je weten wanneer je het beste naar Saoedi-Arabië kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

Het Koninkrijk Saoedi-Arabië beslaat ongeveer tweederde deel van het Arabisch Schiereiland. In tegenstelling tot wat veel mensen denken bestaat het land niet louter uit woestijn. Grote delen van Saoedi-Arabië bestaan inderdaad uit woestijnlandschappen met het daarbij behorende klimaat. Er zijn ook andere landschappen te vinden. Zo vind je op het centrale plateau, Nadjd, vruchtbare valleien en oases.

Wie Saoedi-Arabië gaat bezoeken die zal ontdekken dat het een warme tot ronduit hete bestemming is. Zelfs in de ietwat gematigde gebieden, die wat hoger in de bergen liggen, is het zelfs in de winter nog vrij warm. De op 2000 meter boven zeeniveau gelegen plaats Abha is het 's winters overdag ongeveer 18 tot 23 graden en stijgen de temperaturen hartje zomer tot boven de dertig graden Celsius. In zowel de centrale delen van Saoedi-Arabië als aan de kustgebieden is het in de zomer snikheet. Denk hierbij aan maximumtemperaturen die in juni, juli en augustus gemiddeld tussen de 40 en 46 graden uitkomen. Zelfs 's nachts is het dan nog zeer warm met minima die ergens rond de dertig graden liggen.

Meest aangename maanden

De beste reistijd voor Saoedi-Arabië is van november tot en met maart. Het is dan warm, vrij droog en net als de rest van het jaar zonnig. In de noordelijke gebieden kan het net wat frisser zijn. Daar kies je beter voor november of maart.

Islamitische feestdagen

Saoedi-Arabië is een islamitische bestemming. Dat betekent islamitische feestdagen, herdenkingen en vastenperiodes. Omdat de exacte data gebaseerd zijn op de islamitische kalender, verspringen de data ten opzichte van onze Gregoriaanse kalender. Omdat het dagelijks leven in Saoedi-Arabië flink beïnvloed kan worden door dergelijke dagen, is het handig om vooraf te kijken hoe het zit met de reisdata waarop je Saoedi-Arabië wilt bezoeken. Zo zul je als toerist tijdens de ramadan, de jaarlijkse vastenperiode, tijdens daglicht niet in het openbaar kunnen eten of drinken. Voor belijdende moslims zal dit een vanzelfsprekendheid zijn, voor niet-islamistische toeristen kan dat net wat anders zijn.

Reisadvies - Saoedi-Arabië
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: een groot deel van Saoedi-Arabië
Reisadvies - Saoedi-Arabië
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: een groot deel van Saoedi-Arabië

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.