Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

qatar Beste reistijd voor Qatar

Wil je weten wanneer je het beste naar Qatar kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

Qatar is een emiraat aan de Perzische Golf. Het schiereiland waarop Qatar ligt heeft een warm woestijnklimaat. Dat betekent hete droge zomers en zeer milde winters. Qatar kent slechts twee seizoenen: het koelere seizoen en het hete seizoen. Het koelere seizoen is van november tot en met maart. Het hete seizoen begint in de loop van april en duurt tot ver in oktober. Het is gedurende dat half jaar warm tot extreem heet. Denk aan gemiddelde maximumtemperaturen die tussen de 40 en 45 graden liggen, maar waarbij extreme hitte met een temperatuur van 50 graden ook tot de mogelijkheden behoort. Vooral de maanden juli en augustus zijn zeer heet.

Meest aangename maanden

De beste reistijd voor Qatar valt gelijk met de droge periode: van november tot en met maart. In deze periode ligt de maximumtemperatuur tussen de 20 en 28 graden in de 'koelste' maanden december, januari en februari. In november en maart mag je rekenen op maxima die rond de dertig graden liggen. In april schieten de thermometers overdag ruim boven de dertig graden uit. Voor een zonvakantie is het dan nog prima in Qatar, maar om serieus actief te zijn is het dan eigenlijk al te warm.

Neerslag

Qatar is een uitermate droge bestemming. Er valt op jaarbasis ongeveer een tiende deel aan regen van wat we in Nederland gewend zijn. Regen valt gewoonlijk vooral in de periode november tot en met april. Vanaf mei is de kans op een bui klein. Wat je in de klimaatstatistieken niet terugziet, is dat er soms zware buien voor kunnen komen in Qatar. Gemiddeld eens tot drie keer per jaar trekken er zware depressies vanuit Iran of de Arabische Zee richting het Arabisch Schiereiland. Die kunnen zorgen voor een flinke verstoring van het dagelijks leven. In langjarige gemiddeldes vallen dit soort zware buien niet op.

Qatar in de zomer

De zomers zijn heet, droog en zonnig. Dit is exact het weer dat je bij een woestijn verwacht. Gelukkig kun je de hitte grotendeels ontwijken door binnen te blijven. Gebouwen en auto's zijn voorzien van goede airconditioning. Wie overdag buiten blijft, die hoeft de gevoelstemperatuur die op kan lopen tot ver boven de vijftig graden niet mee te maken. Als je vooral buiten wilt zijn dan is de zomer eigenlijk te heet in Qatar. Zelfs het zwembad of de zee kunnen dan amper verkoeling brengen. Daarnaast is de zon ongenadig fel met een hoge dosis schadelijke UV-straling.

Reisadvies - Qatar
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Qatar
Reisadvies - Qatar
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Qatar

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.