Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

Corendon nieuwste aanbiedingen

iran Beste reistijd voor Iran

Wil je weten wanneer je het beste naar Iran kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

Iran is een land in het Midden-Oosten, dat aan de zuidkant grotendeels aan de Perzische Golf ligt en in het noorden aan de Kaspische Zee ligt. Het landscap bestaat voor ongeveer tweederde deel uit bergen en bergachtige gebieden. De lager gelegen delen en de hoogvlaktes bestaan vooral uit woestijnen. Het weer is grillig met veel extremen. Denk aan flinke kou in de berggebieden tijdens de winterperiode tot aan extreme hitte tijdens de zomer op de hoogvlaktes en aan de kust van Iran. Met middagtemperaturen die boven de veertig graden Celsius op kunnen lopen is het hartje zomer op dat soort plekken onaangenaam warm. De warmste stad is Iranshahr, waar maxima van gemiddeld 43 tot 47 graden Celsius normaal zijn in de zomermaanden. Hiermee behoort deze in het zuidoosten van Iran gelegen stad tot de heetste steden ter wereld.

Beste reistijd

De meeste mensen die als toerist naar Iran reizen die doen dat in de vorm van een rondreis. Het land heeft een ruim aantal historische schatten en bezienswaardigheden, die verspreid door Iran te vinden zijn. Rondreizen is daarom bijna een must om een goede indruk van deze bijzondere bestemming te krijgen. De beste reistijd voor een rondreis door Iran is in april. Het late najaar is ook een alternatief, vooral de maand oktober, maar dan is het in het zuiden nog wel heet en aan de Kaspische Zee begint het natter te worden.

Tropische cyclonen

Het zuidoosten van Iran kan beïnvloed worden door tropische cyclonen. Deze kunnen via de Indische Oceaan richting de Golf van Oman gestuurd worden. Iran wordt nooit bereikt door een orkaan, maar deze enorme depressies kunnen het weer in de Golfregio wel beïnvloeden. Het zuidoosten van Iran kan daardoor soms te maken krijgen met flinke regenval. Deze cyclonen ontstaan vooral in het orkaanseizoen dat van mei tot en met november duurt.

Let op als je naar Iran reist

Het reizen naar Iran kan gevolgen hebben voor toekomstige reizen naar de Verenigde Staten van Amerika. Met een Iran-visum in je paspoort kun je niet visumvrij naar Amerika reizen en kan het aanvragen van een visum voor de VS lastig worden.

Iets anders waar je rekening mee moet houden is dat tijdens religieuze feestdagen het dagelijks leven beïnvloedt. Tijdens de vastenperiode (ramadan) is het ook als toerist onmogelijk om overdag in het openbaar te eten of te drinken.

Reisadvies - Iran
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: het plateau van Iran
Reisadvies - Iran
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: het plateau van Iran
Reisadvies - de zuidelijke kust van Iran
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: de zuidelijke kustgebieden van Iran
Reisadvies - de zuidelijke kust van Iran
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: de zuidelijke kustgebieden van Iran

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.