Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

Schotland Beste reistijd voor Schotland

Wil je weten wanneer je het beste naar Schotland kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

Wie naar Schotland reist, die zal dat niet doen om het goede weer op te zoeken. Kenmerkend voor dit land is dat het er vrij koel, regenachtig, winderig en vaak bewolkt is. De ligging op de Britse eilanden zorgt ervoor dat Schotland erg gevoelig is voor depressies die vanaf de Atlantische Oceaan aangevoerd worden. Omdat Schotland aan de noordelijke kant van Groot-Brittanië ligt is er vrij vaak een ongefilterde aanvoer van regengebieden. Dit zorgt voor het de kenmerkende Schotse landschappen: groen, waterrijk en met regelmaat wolken aan de hemel. Het geeft het land een soort van brute aantrekkingskracht. De momenten dat de zon schijnt worden gewaardeerd.

Beste maanden

Vanwege de hogere temperaturen en de kleinere kans op neerslag is de periode mei tot en met augustus de beste reistijd voor een vakantie in Schotland. De maximumtemperaturen komen dan op veel plekken tussen de 12 en 22 graden uit, waarbij de maanden juli en augustus het warmst zijn met gemiddelde maxima tegen de twintig graden. In de Schotse Hooglanden is het gemiddeld iets koeler dan in de lager gelegen gebieden in het zuiden van Schotland. Op de Shetlandeilanden is het nog wat koeler: reken op middagtemperaturen van 12 tot 16 graden in de zomer.

Stedentrips

Als je een stedentrip naar Edinburgh, Glasgow of een andere Schotse stad wilt maken, dan doe je dat bij voorkeur ook tussen mei en augustus. De rest van het jaar is het ook prima te doen, zeker omdat de winters vrij mild zijn in Schotland. De kans dat je je paraplu nodig hebt is dan wel groter. De periode oktober tot en met februari is door de beperkte hoeveelheid zonneschijn vrij somber.

Rondreizen door Schotland

Een geliefde vorm van vakantie vieren in Schotland is door middel van een rondreis. Op die manier kun je kennismaken met de verschillende kanten van het land, waaronder de fraaie natuur. Vooral de Schotse Hooglanden vormen een geliefd reisdoel voor een rondreis door Schotland, waarbij je prachtige wandelingen kunt maken. Het weer is daarbij een belangrijke factor. De kans op een regenbui is het hele jaar aanwezig, maar is in de zomer kleiner. Dit is ook de warmste en zonnigste periode. Daardoor is de periode juni tot en met augustus de beste reistijd om een rondreis door Schotland te maken.

De herfstvakantie is overigens ook een mooie periode voor wie de natuur van Schotland wil ontdekken. De herfstkleuren zorgen voor magische plaatjes. Het is qua weer een beetje een kwestie van geluk hebben, maar goede wandelschoenen in combinatie met een waterdichte en winddichte regenjas zijn goede hulpmiddelen in de herfst.

Wintersport

Wat niet iedereen weet, is dat je aan wintersport kunt doen in Schotland. In de winter is het in de hoger gelegen gebieden koud genoeg om tot sneeuwval te komen. De combinatie van sneeuw en bergen zorgt ervoor dat je kunt skiën in Schotland. Wel in beperkte mate, omdat relatief zachte lucht de sneeuwcondities kan verstoren. Er zijn verschillende skigebieden die verspreid over Schotland liggen: de Cairngorm Mountain, de Glencoe Mountain, Glenshee, de Nevis Range en The Lecht. De beste reistijd voor een skivakantie in Schotland is van januari tot half februari.

Reisadvies - Schotland
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Schotland
Reisadvies - Schotland
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Schotland

Beste reistijd voor bestemmingen in Schotland

Wil je de beste reisperiodes weten voor specifieke bestemmingen binnen Schotland? Op onderstaande pagina's kun je zien welke maanden het meest geschikt zijn om naar die bestemmingen te reizen.

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.