Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

ijsland Beste reistijd voor IJsland

Wil je weten wanneer je het beste naar IJsland kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

Wie aan IJsland denkt, die zal al snel denken dat het er altijd ijzig en koud is. Zeker als je ziet dat dit land tegen de poolcirkel aan ligt. Deels klopt dit vermoeden wel. In de winterperiode is het overwegend koel, valt er geregeld sneeuw en kun je dus spreken van serieuze winterse omstandigheden. Er is echter een 'maar' en dat is dat het minder koud is dan je zou denken. Omdat IJsland omringd wordt door relatief warm oceaanwater, wordt de kou getemperd. Dat geldt overigens ook voor de zomer. Dan heeft het water juist een afkoelend effect, omdat de watertemperaturen dan relatief laag liggen.

Beste maanden voor IJsland

De minst koele periode is de beste reistijd om IJsland te bezoeken. Dat is in dit geval tijdens de zomer die van juni tot en met augustus duurt. Verwacht in deze periode absoluut geen zomers weer. Slechts bij uitzondering gaat de thermometer een keer richting de 25 graden. De normale middagtemperaturen liggen in IJsland in de zomer tussen de 10 en 15 graden Celsius. De minimumtemperaturen komen tijdens een IJslandse zomer uit tussen de 3 en 10 graden.

Waar je vooral van profiteert is de enorme lengte van de dag. Eind juni is er sprake van de midzomernacht. De nacht van 21 juni (in een schrikkeljaar 20 juni) gaat de zon in het poolgebied niet meer onder. Dat geldt dus ook voor het uiterste noorden van IJsland. In de rest van het land gaat de zon wel een paar uur onder, maar blijft deze zo dicht bij de evenaar staan dat het niet donker wordt. Dit fenomeen wordt ook wel 'witte nachten' genoemd. Witte nachten komen op IJsland voor van ongeveer 20 mei tot ongeveer 23 juli. Het zorgt ervoor dat je hele lange dagen ter beschikking hebt om te reizen, dingen te ondernemen en van de mooie bezienswaardigheden te genieten.

Neerslag

Het maakt niet zoveel uit in welke maand je naar IJsland reist: je hebt altijd kans op neerslag. In de zomer is dat regen en in de winter vrijwel altijd sneeuw of ijzel. In het voorjaar is er een grote kans op ijzel of sneeuw, vooral in het noorden en het binnenland. Naarmate het najaar vordert neemt de kans op winterse neerslag toe. Het zuiden van IJsland is natter dan de noordelijke kant. Reken op ongeveer 800 millimeter jaarlijkse neerslag in hoofdstad Reykjavik en maar liefst 2400 millimeter in de meest zuidelijke plek Vík Myrdal. De neerslag doet weinig afbreuk aan de beleving. Winterse neerslag kan wel impact hebben op het rondreizen, omdat de wegen dan slechter begaanbaar zijn.

Het noorderlicht zien

Een prachtig natuurfenomeen die je op IJsland kunt aanschouwen is het noorderlicht (aurora borealis). Dit magische lichtverschijnsel manifesteert zich door zonnewind, die elektrisch geladen deeltjes het heelal in slingeren. Om het poollicht goed te kunnen zien heb je duisternis nodig. Tijdens het hoogseizoen (juni tot en met augustus) is de kans dat je het noorderlicht te zien krijgt nihil. Beter reis je in de winter naar IJsland als je het poollicht met eigen ogen wilt aanschouwen. De maanden december en januari zijn qua duisternis het beste. De nachten duren dan helaas zo lang dat er amper tijd overdag is om andere dingen te zien of te doen. Wij zouden daarom kiezen voor oktober, november, februari of maart als het poollicht een belangrijk element is tijdens je vakantie in IJsland.

Reisadvies - IJsland
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: IJsland
Reisadvies - IJsland
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: IJsland

Beste reistijd voor bestemmingen in IJsland

Wil je de beste reisperiodes weten voor specifieke bestemmingen binnen IJsland? Op onderstaande pagina's kun je zien welke maanden het meest geschikt zijn om naar die bestemmingen te reizen.

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.