Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

noorwegen Beste reistijd voor Noorwegen

Wil je weten wanneer je het beste naar Noorwegen kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

Het Koninkrijk Noorwegen is het meest westelijke deel van het Scandinavisch Schiereiland. Kenmerkend voor Noorwegen is de enorm lange kustlijn. Deze telt door de vele fjorden en inhammen meer dan 25 duizend kilometer. Als je de kusten van alle eilanden mee zou tellen dan kom je zelfs op ongeveer honderdduizend kilometer uit. Het landschap van Noordwegen bestaat uit hoogland gemengd met berggebieden en laagland in het oosten en zuidoosten. De westelijke kant van Noorwegen is nat door de aanvoer van regen vanaf de Atlantische Oceaan. Hierdoor is er in de westelijke delen van het land sprake van een gematigd zeeklimaat, dat op hogere hoogtes lokaal overgaat in een koel zeeklimaat. In het zuidoosten zie je het gematigd continentaal klimaat veel voorkomen. Dit wordt lokaal ook wel het Baltische klimaat genoemd. Het binnenland van Noorwegen kent vooral een koel landklimaat, dat ook wel aangeduid wordt als een subarctisch klimaat. Op hoger gelegen plekken komt er vooral een toendraklimaat voor. Het noorden van Noorwegen bestaat vooral uit toendra.

Noorwegen

Beste maanden

Omdat het in Noorwegen gedurende de winter erg koud kan worden en ook het voor- en najaar in grote delen van het land koel kunnen zijn, is de zomer de beste reistijd voor een vakantie naar Noorwegen. De beste maanden zijn juni, juli en augustus. Dit is de periode met de hoogste temperaturen en de meeste zonneschijn. Op het gebied van neerslag moet je een beetje geluk hebben. Som kan het dagenlang droog zijn, maar het kan ook voorkomen dat er een periode van meer dan een week is waarin er dagelijks regen valt. Het is maar net uit welke richting het weer aangevoerd wordt. Indien er een stabiel hogedrukgebied boven westelijk Scandinavië ligt, kan het lang zonnig, droog en warm zijn. Maximumtemperaturen van 25 tot 30 graden zijn dan goed mogelijk in het zuiden van Noorwegen. In Noors Lapland houdt het bij een graad of 22 tot 24 vaak wel op in de zomer.

Stedentrip

Als je een stedentrip naar Noorse steden zoals Bergen, Oslo of Stavanger wilt maken, dan kunnen mei en september ook prima zijn. De beste reistijd voor een citybreak is daardoor van mei tot en met september. In Bergen, waar jaarlijks meer dan tweeduizend millimeter regen valt, zouden we vanwege de neerslag eerder kiezen voor mei of juni. Het najaar is daar aanzienlijk natter dan het voorjaar. In Oslo zie je dat het voorjaar ook droger is dan het najaar, maar zijn de hoeveelheden regen kleiner dan in Bergen.

Reisadvies - het zuiden van Zweden
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: het zuidelijke deel van Noorwegen, inclusief Oslo, Stavanger en Bergen
Reisadvies - het zuiden van Zweden
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: het zuidelijke deel van Noorwegen, inclusief Oslo, Stavanger en Bergen

Wintersport

De combinatie van kou, sneeuw en bergen levert goede condities op om aan allerlei vormen van wintersport te kunnen doen. In Noorwegen doet men vooral aan langlaufen, maar skiën, snowboarden en schaatsen behoren ook tot de mogelijkheden. Daarnaast zijn activiteiten zoals sneeuwwandelen, sneeuwscootertochten of tochten met een rendierslee of hondenslee zeer goed mogelijk in Noorwegen. Vooral als je meer richting het noorden op vakantie gaat. Daar kan het wel ijzig koud worden met minimumtemperaturen die onder de min 30 graden uit kunnen komen. De beste reistijd voor wintersport in Noorwegen is van december tot en met maart.

Noorderlicht

In de winterperiode kun je in Noorwegen getuige zijn van een magisch verschijnsel: de aurora borealis oftewel het noorderlicht. Dit veelal groene licht manifesteert zich tijdens de donkere poolnachten als er sprake is van zonnewind. Om in Noorwegen een goede kans te hebben om het poollicht te zien, kun je het beste tussen november en februari naar Noorwegen reizen. Hoe noordelijker je reist, des te groter de kans is om het noorderlicht te kunnen ervaren.

Walvissen spotten

Noorwegen is een uitstekende bestemming om walvissen te spotten. Naast walvissen kun je ook andere zeedieren in het wild zien, zoals dolfijnen. Vanuit verschillende plekken in Noorwegen worden er walvistours en dolfijnen excursies georganiseerd, zoals Trømso en Andenes. Er leven verschillende soorten walvissen in wateren rond Noorwegen, zoals potvissen, orka's en bultruggen. De beste reistijd om walvissen te spotten is van mei tot en met september.

Reisadvies - centraal en noord Noorwegen
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: het centrale en noordelijke deel van Noorwegen
Reisadvies - centraal en noord Noorwegen
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: het centrale en noordelijke deel van Noorwegen

Beste reistijd voor bestemmingen in Noorwegen

Wil je de beste reisperiodes weten voor specifieke bestemmingen binnen Noorwegen? Op onderstaande pagina's kun je zien welke maanden het meest geschikt zijn om naar die bestemmingen te reizen.

>Oslo

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.