Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

marokko Het klimaat van Marokko

Bij Marokko denken velen aan warmte, droogte en Saharazand. Toch is het klimaat van Marokko niet zo eenzijdig en eenvoudig te omschrijven. Het zuiden en zuidoosten van het land voldoen aan dit beeld, net als de laaggelegen delen van centraal Marokko en de onderste helft van de kust. Milde winters en hete zomers met zeer weinig neerslag is het beeld dat je daar ziet. Vooral het gedeelte dat bij de Sahara hoort, is extreem droog. De hoeveelheid neerslag blijft daar beperkt tot enkele millimeters tot enkele tientallen millimeters per jaar.

Binnen het welbekende klimaatsysteem van Köppen heeft Marokko een mix van verschillende B-, C- en D-klimaten. Het Atlasgebergte zorgt voor de belangrijkste splitsingen in de verschillende klimaattypes die in Marokko voorkomen. Ten noordwesten van het Atlasgebergte overheersen het warme mediterrane klimaat (Csa-klimaat). Direct ten noordwesten van de Hoge Atlas domineren de semi-aride steppeklimaten. Het warme steppeklimaat (BSh-klimaat) komt hier het meeste voor. In de berggebieden van de Hoge Atlas zie je vooral het gematigde mediterrane klimaat (Csb-klimaat) en het warme continentale mediterrane klimaat (Dsb-klimaat) terug. In de zuidelijke regionen van Marokko is er vooral sprake van het droge woestijnklimaat. De temperaturen bepalen of er sprake is van het warme woestijnklimaat (BWh-klimaat) of het op kleinere schaal voorkomende koude woestijnklimaat (BWk-klimaat).

Een betoverende reis naar Marokko

Ervaar de magie van Marokko met TUI! Laat de drukte van alledag achter je en stap in een wereld van kleur, cultuur en avontuur. Verlies jezelf in de kronkelende steegjes van de medina's, voel het zand tussen je tenen in de uitgestrekte woestijnen, en geniet van de exotische geuren en smaken van de Marokkaanse keuken. Laat je verrassen door de warmte van de lokale bevolking en verwonder je over de eeuwenoude architectuur. Dit wordt een reis vol ontdekkingen, nieuwe inzichten en onvergetelijke momenten. Bekijk hier de mooiste reizen bij TUI.nl en laat Marokko je hart veroveren!

Op vakantie naar Marokko?

Marokko is een veelzijdige land waar tal van verschillende soorten vakanties gehouden kunnen worden. De ANWB biedt diverse geweldige vakanties naar Marokko aan. Denk aan prachtige rondreizen door Marokko waarbij je de hoogtepunten van Marokko gaat verkennen. Het aanbod bestaat uit groepsrondreizen, privérondreizen en camperrondreizen door Marokko.

>>> bekijk alle Marokko vakanties op ANWB.nl

Klimaat van de populairste vakantiebestemmingen in Marokko

Bekijk direct het klimaat van de populairste toeristische bestemmingen in Marokko:

>Fes

Temperaturen

Wat betreft de temperaturen maakt het voor Marokko vrij veel uit waar je je in het land bevindt. Hoe zuidelijker, hoe warmer. Dichter bij de zee merk je een tempering in zowel de hitte in de zomer als de kou in de winter. Daarnaast heeft het Atlasgebergte invloed op de gemeten temperaturen. De bergen beïnvloeden weerstromen en op verschillende hoogtes merk je dat de hoogteligging zorgt voor lagere temperaturen. Voor heel Marokko geldt dat de zomers aanzienlijk warmer zijn dan de winters. In januari liggen de maximumtemperaturen aan de noordkust rond de 15 tot 18 graden, aan de westkust rond de 18 tot 22 graden en landinwaarts veelal tussen de 14 en 22 graden.

In de zomer is het warm tot zeer warm in Marokko. Als je de juli-maand als voorbeeld pakt dan zie je voor Marrakech gemiddelde maxima van ongeveer 36 graden, in de kustgebieden 26 tot 30 graden en in de Sahara zijn dan middagtemperaturen van rond de 40 graden normaal.

Regen

Hoewel grote delen van Marokko droog tot redelijk droog zijn, is het noordelijke deel van het land vrij nat. Vooral in het Rifgebergte en het Midden-Atlasgebergte vallen hoeveelheden neerslag die op sommige plekken ruim hoger zijn dan wat we in Nederland gewend zijn. Het grootste deel van die neerslag valt in de periode november tot en met april, de zomermaanden zijn ook in dit deel van Marokko vrij droog.

Wind

Orkanen komen door de ligging van het land in Marokko niet voor, wel kunnen in de woestijngebieden sterke zandstormen voorkomen. Deze wind heet in Marokko een sirocco. De storm komt opzetten als een muur van stof en zand en wordt voorafgegaan door een beangstigende periode van rust, de stilte voor de storm. Daarbij wordt het bijzonder warm en droog: de temperatuur stijgt tot 30 à 40 graden en de vochtigheid loopt terug tot slechts een paar procent. Dergelijke zandstormen zijn op satellietfoto's vaak heel goed zichtbaar als ze de zee bereiken. Enkele keren per jaar voeren de stormen Saharazand en hitte naar de ten westen van Marokko gelegen Canarische Eilanden.

Wintersport

In de berggebieden van Marokko valt sneeuw. De hoogste bergen van het Hoge Atlasgebergte hebben zelfs tot juni sneeuwzekerheid. Wie de ski's aan wil binden kan gewoon in Marokko terecht. Er zijn enkele gebieden die ingericht zijn als wintersportgebied, compleet met liften en pistes: Oukaimeden (2 liften) en Ifrane (2 liften).

Zon

De zon brandt fel en langdurig in Marokko. Vooral in de zomer kan de zon overdag op veel plekken vrijwel continu aanwezig zijn en is de kans op verbranding van de huid groot vanwege de grote hoeveelheid uv-straling. Het aantal zonuren per dag verschilt per locatie en per plek. In de zomer schijnt de zon in de woestijn overdag vrijwel constant. Aan de kust kan er soms een wolkje voorbijkomen tijdens de zomermaanden. De winters zijn over het algemeen wat minder zonnig in Marokko. Met name aan de Middellandse Zeekust zie je dan geregeld wolken.

marokko-klimaat.jpg

Klimaatcijfers

Onderstaande cijfers zijn gebaseerd op langjarige gemiddelde klimaatstatistieken. Deze informatie is voor Marrakech en kan niet als een gemiddelde voor Marokko beschouwd worden. De temperaturen worden weergegeven in graden Celsius (°C).

maximum temperatuur minimum temperatuur uren zonneschijn per dag dagen neerslag per maand hoeveelheid neerslag per maand
maximum temperatuur minimum temperatuur uren zonneschijn per dag dagen neerslag per maand hoeveelheid neerslag per maand
januari
18℃
6℃
7
7
februari
20℃
8℃
7
6
maart
22℃
9℃
8
6
april
24℃
11℃
9
6
mei
28℃
14℃
9
4
juni
32℃
16℃
11
1
NIHIL
juli
36℃
20℃
11
1
NIHIL
augustus
36℃
21℃
10
1
NIHIL
september
32℃
18℃
9
2
oktober
27℃
15℃
8
5
november
22℃
10℃
7
7
december
19℃
7℃
7
6

0-5 mm =  NIHIL

|

6-30 mm =

|

31-60 mm =

|

61-100 mm =

|

101-200 mm =

|

meer dan 200 mm =

januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
nodata
maximum temperatuur
18℃
20℃
22℃
24℃
28℃
32℃
36℃
36℃
32℃
27℃
22℃
19℃
nodata
minimum temperatuur
6℃
8℃
9℃
11℃
14℃
16℃
20℃
21℃
18℃
15℃
10℃
7℃
nodata
uren zonneschijn per dag
7 7 8 9 9 11 11 10 9 8 7 7
nodata
dagen neerslag per maand
7 6 6 6 4 1 1 1 2 5 7 6
nodata
hoeveelheid neerslag per maand
NIHIL NIHIL NIHIL

0-5 mm =  NIHIL

|

6-30 mm =

|

31-60 mm =

|

61-100 mm =

|

101-200 mm =

|

meer dan 200 mm =

Meer klimaatinformatie

Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaalbeeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers. Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo.

kans op (zeer) warm weer kans op winters weer kans op langdurige neerslag kans op orkanen (cyclonen) zonzekerheid UV-index
januari

UV 3-6

februari

UV 3-6

maart

UV 6-8

april

UV 8-10

mei

UV 8-10

juni

UV 10+

juli

UV 10+

augustus

UV 10+

september

UV 8-10

oktober

UV 6-8

november

UV 3-6

december

UV 3-6

klik hier voor uitleg over de symbolen
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
kans op (zeer) warm weer
kans op winters weer
kans op langdurige neerslag
kans op orkanen (cyclonen)
zonzekerheid
UV-index

UV 3-6

UV 3-6

UV 6-8

UV 8-10

UV 8-10

UV 10+

UV 10+

UV 10+

UV 8-10

UV 6-8

UV 3-6

UV 3-6

klik hier voor uitleg over de symbolen