Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

portugal madeira Beste reistijd voor Madeira

Wil je weten wanneer je het beste naar Madeira kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

Madeira is het grootste eiland van de archipel Madeira, dat in de Atlantische Oceaan ligt en staatkundig tot Portugal behoort. Het subtropische klimaat van Madeira zorgt ervoor dat de temperaturen op het eiland vrijwel altijd lenteachtig zijn. De winters zijn opvallend mild en de zomers zijn daartegenover aangenaam warm zonder te warm te worden. Er kunnen periodes met tropisch weer voorkomen, maar gemiddeld genomen kent het weer op Madeira weinig extremen.

Fijnste maanden

De beste reistijd voor een vakantie op Madeira is van april tot en met september. Dit is de droogste, warmste en meest zonnige periode van het jaar. Juni is qua zonneschijn een uitzondering vanwege het verschijnsel dat men lokaal 'capacete' noemt. In het Nederlands kun je dit vertalen naar 'helm'. Het gaat om een wolkendeken die in de vroege ochtend over Madeira. In de loop van de dag lossen deze wolken op, waarna het 's middags vaak wel volop zonnig is. De middagtemperaturen komen in de periode vanaf april tot en met september gemiddeld uit tussen de 20 en 28 graden Celsius. De minimumtemperaturen komen meestal tussen de 12 en 20 graden uit.

Beste reistijd voor een zonvakantie op Madeira

Ga je voor het goed weer naar Madeira, om ter plaatse vooral te genieten van strand of zwembad, dan is de periode juli tot en met september de beste reistijd. Met gemiddelde maximumtemperaturen van 23 tot 28 graden en redelijk wat zon is het dan prima vertoeven op Madeira. Het voordeel van deze vakantiebestemming is dat het aantal dagen waarbij het serieus warm wordt vrij beperkt is, maar dat je vrijwel zeker goed weer hebt om te zonnebaden en te zwemmen. De zeewatertemperatuur rond Madeira bedraagt in deze periode ongeveer 21 tot 23 graden Celsius.

Beste weer voor natuurliefhebbers

Een redelijk deel van de toerusten die naar Madeira reizen die doen dat om van de natuur op het eiland te genieten. Madeira staat vooral bekend als een wandelbestemming. De beste reistijd voor een actieve vakantie op Madeira is in het voorjaar. De maanden april en mei vormen de beste reisperiode om te gaan wandelen op Madeira. De kans op kou in de hogere gebieden is dan lager dan in de winter en je ontloopt ook de warmte van de zomer. Juni is vanwege de hierboven beschreven 'capacete' niet aan te raden. Als je letterlijk met je hoofd in de wolken loopt, valt er weinig te genieten van de omgeving.

April en mei zijn niet alleen qua weer de beste reismaanden om van de natuur op Madeira te genieten. Dit is de tijd van het jaar dat de natuur in bloei staat. Velen beschouwen dit daarom als het mooiste moment om Madeira te bewonderen. Begin april bestaat er meer kans op regen- en onweersbuien. Het begint reisseizoen begint daardoor zo halverwege april.

Reisadvies - Madeira
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Madeira
Reisadvies - Madeira
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Madeira

Beste reistijd voor bestemmingen in Madeira

Wil je de beste reisperiodes weten voor specifieke bestemmingen binnen Madeira? Op onderstaande pagina's kun je zien welke maanden het meest geschikt zijn om naar die bestemmingen te reizen.

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.