Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

Belgie2 frankrijk luxemburg Beste reistijd voor de Ardennen

Wil je weten wanneer je het beste naar de Ardennen kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

Voor Nederlanders en Belgen vormen de Ardennen een geliefde vakantiebestemming voor wie actief bezig wil zijn of van de natuur willen genieten. Dit laaggebergte ligt hoofdzakelijk in België en strekt zich deels uit over het noordoosten van Frankrijk en het noordelijke deel van Luxemburg. In de Ardennen vind je allerlei soorten landschappen zoals dichte bossen, uitgestrekte weides en fraaie veengebieden. De vele aantrekkelijke dorpjes en leuke stadjes maken van de Ardennen een boeiende vakantiebestemming. Een vrij groot deel van de toeristen komt vanwege de vele outdoor activiteiten die gedaan kunnen worden. Denk aan wandelen, fietsen, kanoën, survivaltochten en langlaufen.

Beste maanden voor de Ardennen

Het is bijna onmogelijk om voor de Ardennen een beste reistijd aan te duiden. Als je ons vraagt wanneer je de grootste kans hebt op mooi weer in de Ardennen, dan is dat van juni tot en met augustus. Dit zijn de warmste maanden van het jaar, waarin je een redelijke kans hebt op mooie dagen met aangename temperaturen.

Ardennen

Een bestemming voor heel het jaar

Voor wie niet vies is voor kou, regen of om vies te worden tijdens de buitenactiviteiten, zijn de Ardennen het hele jaar door te bezoeken. Ieder seizoen heeft wel zijn eigen charme. Zo kun je in de winter genieten van winterse landschappen en op de hoger gelegen plekken kun je regelmatig aan verschillende vormen van wintersport doen. In de lente kun je de natuur tot leven zien komen. De zomer biedt het meest aangename weer voor een vakantie in de Ardennen. Tot slot is daar de herfst. Dit is wat betreft de landschappen misschien wel het mooiste seizoen. In de loop van het najaar zie je de natuur dankzij de herfstkleuren transformeren in een magische wereld vol rood-, bruin-, geel- en groentinten. De beste week wat dat betreft, verschilt een beetje per jaar. Het valt meestal ergens tussen 10 en 25 oktober.

De Ardennen tijdens de schoolvakanties

De Ardennen zijn een prima vakantiebestemming voor tijdens iedere schoolvakantie. In de kerstvakantie kun je heerlijk genieten bij een knapperend haardvuur of in een jacuzzi (indien beschikbaar), terwijl het buiten guur en koel is. Als je geluk hebt dan ligt er voldoende sneeuw om aan wintersport te doen, zoals skiën of langlaufen. Voor de voorjaarsvakantie geldt hetzelfde. Vooral als deze vroeg valt (in februari), dan is er een redelijke kans dat je op de hoger gelegen plekken in de Ardennen kunt wintersporten.

De meivakantie is de periode waarin de natuur ontluikt. Je ziet de Ardennen per dag groener worden. De weersomstandigheden voor buitenactiviteiten worden steeds beter. Als je geluk hebt, krijg je stralend voorjaarsweer met hogere temperaturen. Koelere en grijze dagen met regen zijn evengoed mogelijk.

De zomervakantie is de lekkerste reisperiode voor de Ardennen. Met middagtemperaturen die gemiddeld tussen de 18 en 22 graden liggen is het vaak aangenaam. De kans op droog en zonnig weer is groter dan de kans op grijze regenachtige dagen. Als het in de zomer regent, dan gaat het meestal om zomerse buien. Die kunnen pittig zijn en gepaard gaan met onweer. Let goed op de weersverwachtingen als je de natuur in gaat. Onweer en bliksem kunnen een risico vormen als je je je buitenshuis bevindt.

De herfstvakantie betekent vooral genieten van herfstkleuren en -geuren. Deze schoolvakantie valt wat betreft in het mooiste deel van het najaar. Het weer kan alle kanten opgaan. Daar is absoluut geen langetermijnverwachting voor te maken.

Reisadvies - de Ardennen
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: de Ardennen
Reisadvies - de Ardennen
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: de Ardennen

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.