Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

turkije Beste reistijd voor de Turkse Rivièra

Wil je weten wanneer je het beste naar de Turkse Rivièra kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

Als toeristen voor een zonvakantie naar Turkije gaan, dan reizen ze in heel veel gevallen naar één van de badplaatsen aan de Turkse Rivièra. Deze kuststrook loopt ongeveer vanaf Çeşme tot voorbij de stad Alanya. Het mediterrane klimaat zorgt ervoor dat het gedurende een vrij lange periode uitstekend vakantieweer is. In mei is er vaak sprake van een groot aantal dagen met zomers weer (minimaal 25 graden) en in de periode juni tot en met september zijn zomerse temperaturen gegarandeerd. Vaak gaat de warmte gepaard met (vrijwel) wolkenloze luchten en veel zonneschijn. Regen komt vooral in de maanden juli en augustus amper voor. Begin juni en eind september kun je te maken krijgen met een enkele regenbui. Van serieuze hoeveelheden neerslag zal er dan geen sprake zijn.

Lekkerste maanden

De beste reistijd voor een vakantie aan de Turkse Rivièra is van mei tot en met begin oktober. Dit geldt voor alle soorten vakanties, inclusief reizen waarbij het strand niet het belangrijkste reisdoel is. Aan het begin van het vakantieseizoen heb je de beste maanden om voor culturele en actieve reizen naar de Turkse kust te reizen. Je bent dan de ergste warmte en de grootste drukte voor. Vanaf juni tot het einde van september heb je het beste weer voor een strandvakantie aan de Turkse Rivièra. Wie niet goed tegen warmte kan, die moet er rekening mee houden dat het vooral in de maanden juni en augustus serieus heet kan worden aan de Turkse Rivièra. Temperaturen lopen dan overdag gemiddeld op naar ongeveer 32 tot 36 graden. Tijdens hete periodes kan het kwik zomaar richting de 40 graden lopen. Dit zijn de officiële temperaturen zoals ze in de schaduw gemeten worden. In de volle zon is het vaak een stukje warmer.

Turkse Riviera

Welke schoolvakantie is het meest geschikt?

Stel dat je met kinderen op vakantie wilt naar de Turkse Rivièra en je daarom te maken hebt met schoolvakanties. Welke schoolvakantie is dan het meest geschikt om een vakantie aan de Turkse Rivièra te vieren. Als er geen sprake is van leerplicht omdat er sprake is van jonge niet-leerplichtige kinderen, dan zouden we adviseren om net voor of na de zomervakantie te reizen. Het is dan minder druk, minder warm en waarschijnlijk goedkoper om naar de Turkse Rivièra te reizen. Zit je wel vast aan de schoolvakanties, dan is de zomervakantie de meest zonzekere en daardoor beste reisperiode voor een vakantie aan de Turkse Rivièra.

De herfstvakantie en de meivakantie zijn minder heet. Sommige mensen vinden dat prettiger dan de hitte die vooral in de zomervakantie voor kan komen. Het nadeel van de meivakantie en de najaarsvakantie is dat het weer minder stabiel kan zijn. Dat betekent dat je qua weer een risico neemt. Mogelijk is het minder geschikt weer voor een zonvakantie.

Reisadvies - de Turkse Rivièra
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: de Turkse Rivièra
Reisadvies - de Turkse Rivièra
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: de Turkse Rivièra

Beste reistijd voor bestemmingen in de Turkse Rivièra

Wil je de beste reisperiodes weten voor specifieke bestemmingen binnen de Turkse Rivièra? Op onderstaande pagina's kun je zien welke maanden het meest geschikt zijn om naar die bestemmingen te reizen.

>Lara

>Side

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.