Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

turkije Het klimaat van de Turkse Rivièra

De Turkse Rivièra is het meest toeristische gebied van Turkije. Hiermee wordt het stuk aan de Turkse zuidkust bedoeld dat zich uitstrekt van Marmaris in het westen tot voorbij Alanya in het oosten van de centrale zuidkust. Deze ruim driehonderd kilometer aan kustlijn bevat vele mooie stranden en honderden hotels, die veelal als all-inclusive vakanties verkocht worden. Daarnaast vind je aan dit stukje Turkse kust veel bezienswaardigheden uit de oudheid terug, zoals de antieke stad Perge en de vele vondsten die in de archeologische musea van o.a. Antalya en Side terug te vinden zijn.

De Turkse Rivièra heeft een mediterraan klimaat, met warme zomers en milde winters. Dit stuk kust behoort in de zomermaanden tot de warmste van Europa. In de maanden juli en augustus zijn temperaturen van tenminste dertig graden Celsius eigenlijk gegarandeerd en is de kans op regen klein. Op een aantal dagen stijgen de temperaturen zelfs tot boven de veertig graden. Dit zijn officiële temperaturen, die in de schaduw gemeten worden. In de volle zon kan het nog enkele graden warmer worden. Wie de ergste hitte wil vermijden, kan het beste eind mei/begin juni of tegen het einde van september naar de Turkse Rivièra reizen. In de mei- en herfstvakantie is er een grotere kans op koeler en minder stabiel weer.

Turkse Rivièra

Meer klimaatinformatie

Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaalbeeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers. Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo.

kans op (zeer) warm weer kans op winters weer kans op langdurige neerslag kans op orkanen (cyclonen) zonzekerheid UV-index
januari

UV 0-3

februari

UV 3-6

maart

UV 3-6

april

UV 6-8

mei

UV 8-10

juni

UV 8-10

juli

UV 10+

augustus

UV 10+

september

UV 6-8

oktober

UV 6-8

november

UV 3-6

december

UV 0-3

klik hier voor uitleg over de symbolen
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
kans op (zeer) warm weer
kans op winters weer
kans op langdurige neerslag
kans op orkanen (cyclonen)
zonzekerheid
UV-index

UV 0-3

UV 3-6

UV 3-6

UV 6-8

UV 8-10

UV 8-10

UV 10+

UV 10+

UV 6-8

UV 6-8

UV 3-6

UV 0-3

klik hier voor uitleg over de symbolen