Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

turkije Beste reistijd voor Alanya

Wil je weten wanneer je het beste naar Alanya kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

De stad Alanya vormt een beetje de oostelijke begrenzing van de Turkse Riviéra. Voor Nederlanders staat Alanya synoniem voor zon, zee en strand. De stad behoort dankzij het warme mediterrane klimaat tot de betere zonbestemmingen die binnen vier uur vliegen te bereiken zijn. De stad is gezegend met vele kilometers aan fijne zandstranden. Niet voor niets dat Nederlandse zonzoekers in het zomerseizoen massaal naar deze geweldige vakantiebestemming vliegen.

Beste maanden

De beste reistijd voor een vakantie in Alanya is van juni tot en met september als je voor een zonvakantie komt. Omdat het in juli en augustus serieus heet kan worden, zouden wij de voorkeur geven aan juni of september. In de heetste maanden liggen de maximumtemperaturen gemiddeld rond de 30 tot 35 graden Celsius. De gemiddelde relatieve luchtvochtigheid ligt dan rond de 60%, waardoor de gevoelstemperatuur vaak nog wat hoger ligt. Het weer in Alanya is comfortabeler in juni en september, hoewel deze twee maanden een scherp randje kunnen hebben.

Alanya

Mei en oktober zijn overgangsmaanden. Ze vormen de eerste en laatste maand van het vakantieseizoen. Dat is op allerlei manieren merkbaar. Zo is de meimaand er eentje die twee kanten uit kan gaan: of je hebt te maken met twijfelachtig koel weer en buien, of je hebt het geluk dat het al zomers is met veel zon en aangename temperaturen voor het strand. Dit maakt het lastig om te beslissen of je bijvoorbeeld in de meivakantie naar Alanya op vakantie zou moeten gaan. De kans op goed weer is ongeveer 65 tot 70 procent en de zeewatertemperatuur is met ongeveer 19 tot 20 graden nog aan de lage kant. Oktober is gemiddeld warmer dan mei. De kans op bewolking en een bui is wel wat groter. Het nadeel van oktober ten opzichte van mei is dat de dagen wat korter zijn en daarmee ook de dagelijkse periode dat het aangenaam is aan het zwembad of op het strand iets korter is.

Alanya in de winter

Tijdens de winter is er in Alanya amper sprake van toerisme. Er is dan amper sprake van chartervliegtuigen. Wie in de winter naar Alanya wil vliegen die zal dat vrijwel altijd met een overstap in Turkije moeten doen. Het winterseizoen is te fris voor een echte winterzonvakantie, waardoor het voor touroperators niet de moeite waard is om de routes naar Alanya open te houden in de winter. Wie de klimaatstatistieken bekijkt die begrijpt waarom: het is niet alleen koeler, maar zeker ook natter in de winter. Dit is voor Alanya de periode waarin er wel voldoende regen valt. In de zomer valt er amper neerslag.

Reisadvies - Alanya
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Alanya
Reisadvies - Alanya
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Alanya

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.