Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

turkije Beste reistijd voor Marmaris

Wil je weten wanneer je het beste naar Marmaris kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

Marmaris is een aangename badplaats die in het zuidwesten van Turkije gelegen is. De ligging aan een beschutte baai zorgt ervoor dat het weer in Marmaris vaak net iets beter is dan in een aantal nabijgelegen plaatsen. Vooral op dagen dat het weer wat twijfelachtig is, merk je dat het in Marmaris meestal net wat aangenamer is. Marmaris is verhoudingsgewijs populair onder Nederlanders. Dat komt mede omdat de stad naast fantastische stranden en goed weer, ook een uitstekend uitgaansleven te bieden heeft. Vooral hartje zomer heerst en een gezellige drukte in de Barstreet.

Het mediterrane klimaat zorgt ervoor dat Marmaris een echte zomerzonbestemming is. Vanaf mei is het vooral warm en zonnig in Marmaris. In de meimaand kan het weer nog wat twijfelachtig zijn; vooral in de eerste helft van mei. Wie tijdens de meivakantie voor een strandvakantie naar Marmaris wil reizen, die moet incalculeren dat er een kans bestaat dat het weer nog niet stabiel is. De kans op warm weer met voldoende zon is in mei wel groter dan de kans op minder goed weer.

Meest aangename maanden

De periode juni tot en met september is de beste reistijd voor een vakantie in Marmaris. Althans, als zon, zee en strand je hoofddoelen zijn. Kom je voor de cultuur en bezienswaardigheden naar dit stukje Turkije, dan kun je beter in het voorjaar of najaar reizen. De maanden april, mei en september zijn dan de beste reisperiodes. Begin juni zou ook nog kunnen, maar dan is het al vrij warm. In oktober neemt de kans op regen en bewolking toe. Vandaar dat met name de tweede helft van deze najaarsmaand wat minder zekerheid biedt wat betreft goed vakantieweer. Wij zouden de voorkeur geven aan mei om excursies naar Efeze, Dalyan of Pamukkale te maken.

Heet in juli en augustus

De maanden juli en augustus zijn het heetste in Marmaris. Middagtemperaturen van 30 tot 38 graden zijn dan vrij normaal. Als je kijkt naar de langjarige gemiddelde maximumtemperaturen dan die je dat die rond de 33-34 graden liggen. Uitschieters richting de 40 graden of zelfs nog iets hoger zijn mogelijk. Bij een relatieve luchtvochtigheid van gemiddeld 15 tot 25 procent is de warmte beter uit te houden dan wanneer je op vochtigere bestemmingen bent. In de periode juli-augustus is de lucht 99% van de tijd (vrijwel) onbewolkt. De kans op regen is slechts 1 tot 2 procent.

Reisadvies - Marmaris
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Marmaris
Reisadvies - Marmaris
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Marmaris

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.