Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

belize guatemala mexico Beste reistijd voor het schiereiland Yucatán

Wil je weten wanneer je het beste naar het schiereiland Yucatán kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

Het schiereiland Yucatan ligt in Centraal-Amerika. Het grootste deel van Yucatan ligt in Mexico. Het uiterste noorden van Belize en Guatemala wordt vaak ook tot het schiereiland gerekend. Binnen het Mexicaanse deel van Yucatan liggen de Mexicaanse staten Yucatan, Campeche en Quintana Roo. Yucatan is een belangrijke toeristische regio binnen Latijns-Amerika. Dat is te danken aan de hagelwitte stranden, de goede duikmogelijkheden en de vele restanten van de oude Maya-beschaving. In Mexico noemt men daardoor dit schiereiland ook wel 'Peninsular Maya'.

Beste maanden

De beste reistijd voor een vakantie naar het schiereiland Yucatan is van december tot en met mei. Binnen het tropische klimaat dat hier heerst is dit de meest droge periode van het jaar. Vanaf mei begint de kans op regen toe te nemen, met name aan de oostelijke kustgebieden waar je badplaatsen zoals Cancun en Playa del Carmen vindt. In de periode december tot en met mei liggen de maximumtemperaturen aan de kust rond de 27 tot 32 graden Celsius. Landinwaarts kan het een stuk warmer worden. In de stad Mérida schieten de temperaturen in maart, april en mei naar waardes die rond of boven de 35 graden liggen.

Zonvakantie in Yucatan

Ga je zoals het gros van de mensen voor een zonvakantie naar het schiereiland Yucatan? Dan is de periode maart tot half mei de beste reistijd. Tijdens de eerste maanden van het jaar kan er een koele wind uit het noorden staan, de 'el Norte', die voor relatief koel weer zorgt met redelijk veel wind en bewolking. Tijdens zo'n stroming is het minder aangenaam aan het zwembad of op het strand. Begin maart kun je hier ook nog mee te maken hebben. In april en de eerste helft van mei ligt de middagtemperatuur in badplaatsen zoals Cancun en Playa del Carmen rond de dertig graden. Soms is het iets koeler, maar het is dan eigenlijk vrijwel gegarandeerd strandweer.

Wij zouden eerder april dan mei aanbevelen voor een strandvakantie op Yucatan. Dat komt omdat er tijdens sommige jaren al vroeg in mei periodes met nat en bewolkt weer voorkomen, waardoor je vakantie letterlijk in het water valt. Vaak is het prima in de eerste weken van mei, maar een garantie heb je niet. Wij kennen voorbeelden van mensen die terugkwamen van een huwelijksreis in mei en amper de zon gezien hebben.

Cultuurvakantie in Yucatan

Een deel van de toeristen die naar Yucatan reist doet dat (mede) voor de Maya-cultuur. Als je de archeologische sites in Yucatan wilt bezoeken dan is de periode december tot half februari de beste reistijd. Dit is de koelere en minst benauwde periode binnen het droge seizoen. In de loop van februari schieten de temperaturen in het binnenland van Yucatan omhoog, waardoor het vrij pittig is om je in te spannen. Gezien de grootte van sommige Maya-sites is het aangenamer als het weer iets milder is. Hetzelfde geldt voor stedentrips naar bijvoorbeeld het prachtige koloniale Mérida.

Orkanen

Yucatan ligt in een regio waar orkanen voor kunnen komen. De geografische ligging zorgt ervoor dat met name de oostkust van het schiereiland gevoelig is voor tropische cyclonen. Dergelijke zware depressies kunnen in de periode juni tot december ontstaan boven de Atlantische Oceaan. Dit gebeurt gemiddeld enkele keren per jaar. Een deel van de orkanen trekt richting de Caribische Zee, waar ze uiteindelijk Yucatan kunnen bereiken. Dit is niet iets wat jaarlijks gebeurt, maar houd er rekening mee dat de kans wel bestaat. In dergelijke gevallen kan er dagen van tevoren al rekening mee gehouden worden, waardoor de overheid, reisorganisaties en accommodaties de nodige maatregelen kunnen nemen als dat nodig zou zijn.

Reisadvies - het schiereiland Yucatán
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: het schiereiland Yucatán
Reisadvies - het schiereiland Yucatán
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: het schiereiland Yucatán

Beste reistijd voor bestemmingen in het schiereiland Yucatán

Wil je de beste reisperiodes weten voor specifieke bestemmingen binnen het schiereiland Yucatán? Op onderstaande pagina's kun je zien welke maanden het meest geschikt zijn om naar die bestemmingen te reizen.

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.