Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

Beste reistijd voor Centraal-Amerika

Er zijn verschillende manieren om het continent Amerika onder te verdelen. De officiële manier is door Amerika op te splitsen in twee delen: Noord-Amerika en Zuid-Amerika. Panama wordt vaak als meest zuidelijke land van Noord-Amerika beschouwd en Colombia als het meest noordelijke land van Zuid-Amerika. Mexico begrenst de noordkant van Centraal-Amerika. Officieel wordt Mexico niet tot Centraal-Amerika gerekend. Vrij veel Nederlandse sites doen dat wel, zo ook wij. Hoewel Mexico officieel vaak niet tot Centraal Amerika gerekend wordt, kun je op het gebied van weer, klimaat en beste reistijd Mexico prima indelen bij deze landen.

Mexico, Belize, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua en Panama kennen vooral een mix van aride, tropische en subtropische klimaten. In de tweede helft van het jaar valt er op veel plekken meer neerslag dan in de winter en het voorjaar. De algemene beste reistijd voor een groot deel van Centraal-Amerika is van februari tot en met mei. Dit is de ideale periode om te genieten van een heerlijke strandvakantie of om rond te reizen door Centraal-Amerika. Het is de drogere en meest zonnige periode van het jaar. Vanaf mei/juni zie je de neerslagkansen toenemen. De relatieve luchtvochtigheid neemt toe, waardoor het benauwder aanvoelt. Dat merk je vooral op het moment dat je activiteiten gaat ondernemen.

Orkaanseizoen

Vanaf medio juni tot december kun je in Centraal-Amerika te maken krijgen met tropische stormen. Die ontstaan vooral boven de Atlantische Oceaan, maar ook boven de Stille Oceaan. Deze stormen zijn het gevolg van lagedrukgebieden die een zeer lage luchtdruk bereiken. Vaak zetten ze koers richting Centraal-Amerika of de Verenigde Staten. In een enkel geval kan een zware tropische storm uitgroeien tot een orkaan. Met windsnelheden die ruim boven de honderd kilometer per uur uitkomen en grote hoeveelheden regen zorgen orkanen voor veel ellende. Soms is dit beperkt tot lichte schade, maar geregeld is er sprake van serieuze schade. De zwaarste orkanen kunnen vernietigend zijn met veel schade en een enorme impact op het dagelijks leven als gevolg.

Reisadvies - Centraal-Amerika
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Centraal-Amerika
Reisadvies - Centraal-Amerika
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Centraal-Amerika

Beste reistijd voor bestemmingen in Centraal-Amerika

Wil je de beste reisperiodes weten voor specifieke landen binnen Centraal-Amerika? Op onderstaande pagina's kun je zien welke maanden het meest geschikt zijn om naar die landen te reizen. Via de landenpagina's of de zoekbalk bovenin deze site kun je naar de beste reistijd-info van onderliggende bestemmingen gaan.

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.