Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

belize Beste reistijd voor Belize

Wil je weten wanneer je het beste naar Belize kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

Het Latijns-Amerikaanse land Belize ligt centraal in Midden-Amerika, aan de Caraïbische Zee. Belize heeft te maken met de drie tropische klimaattypes binnen de klimaatclassificatie van Köppen-Geiger. In het noorden overheerst het tropische savanneklimaat (Aw), in het centrale deel is er sprake van het tropisch moessonklimaat (Am) en de zuidelijke regionen kennen het tropisch regenwoudklimaat (Af). Het zijn in Belize daardoor niet de temperaturen, maar de droge en natte seizoenen die bepalend zijn voor de beste reistijd. Voor heel Belize geldt dat de periode februari tot en met april de beste reisperiode is.

Alternatieve maanden om naar Belize te reizen zijn januari en mei. Januari is van deze twee maanden qua temperatuur het meest aangenaam. Tijdens beide maanden is er meer kans op neerslag dan in de periode februari-april die als droogste periode mag gelden.

Natte seizoen

Vanaf eind mei of begin juni breekt het regenseizoen aan in Belize. De neerslaghoeveelheden per maand nemen flink toe, net als het aantal dagen waarop er regen valt. Naarmate je zuidelijker komt, des te meer neerslag er valt. Zo zijn er gebieden in het zuiden van Belize waar vier- tot vijfduizend millimeter regen op jaarbasis valt. De noordelijke regionen zijn met gemiddeld 1300 tot 2000 millimeter een stuk minder nat. Op het moment dat het natte seizoen aangebroken is, merk je dat het benauwder wordt. De combinatie van iets hogere temperaturen in combinatie met een hoge relatieve luchtvochtigheid maken het benauwd. Pas in december merk je dat het droger begint te worden in Belize. Mocht je overwegen om in de kerstvakantie naar Belize vliegen dan moet je er rekening mee houden dat het natte seizoen nog niet helemaal ten einde is.

Orkanen

Belize ligt in een regio waar in de tweede helft van het jaar orkanen voor kunnen komen. Het is niet zo dat er jaarlijks een orkaan toeslaat, maar de kans dat er een keer een dergelijke zware tropische storm voorkomt is wel aanwezig. Gelukkig laten orkanen zich redelijk goed voorspellen. De meteorologische diensten krijgen de depressies die uit kunnen groeien tot een orkaan al snel in het vizier. Daardoor kunnen er tijdig maatregelen genomen worden, mocht dat nodig zijn.

Reisadvies - Belize
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Belize
Reisadvies - Belize
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Belize

Beste reistijd voor bestemmingen in Belize

Wil je de beste reisperiodes weten voor specifieke bestemmingen binnen Belize? Op onderstaande pagina's kun je zien welke maanden het meest geschikt zijn om naar die bestemmingen te reizen.

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.